2018. godina

                                       
2018. godina
1.
ožujka 
"Interni četvrtak“ –  stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba održat će se u četvrtak,  1.3. 2018.  u 13 sati u Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice, Starčevićev trg 4.
 
Tema sastanka:   SLIKOVNICA  KAO  ALAT  ZA  RAD  U  ODGOJNIM  STRUKAMA​
 
Natalija Dragoja, dipl. knjižničarka u Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice sudjelovala je u edukativnoj radionici „Zvijezde Malog medvjeda: slikovnica kao alat za rad u odgojnim strukama i pomagačkim profesijama“ u organizaciji ArTresor naklade. Svoja iskustva prenijet će u  radionici namijenjenoj dječjim knjižničarima prema slijedećem programu:
 
- Ilustracija kao priča i potpora tekstu – likovni aspekti slikovnice 
- Slikovnica Klaasa Verplanckea: „Ukuhane jabuke“
- Vježba: „Djetinjstvo u teglici ukuhanih jabuka – moje djetinjstvo i djetinjstvo moga dje-teta/učenika/korisnika“ 
- Završni dio: o suvremenom djetinjstvu 
 
 
19.
travnja 
"Interni četvrtak“ –  stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba održat će se u četvrtak,  19.4. 2018.  u 13 sati u Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice, Starčevićev trg 4.
 
Tema sastanka:  POTPORA KNJIŽNICE ZA DIGITALNO KREATIVNE GENERACIJE 
 
  • Prof. dr.sc. Nada Zgrabljić  Rotar,  pročelnica odjela za Komunikologiju Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu održat će zanimljivo predavanje iz kojeg ćemo saznati koliko je kreativnost važna, kako se kreativnim pristupom novim medijima i mrežama može pridonijeti dijeljenju znanja, humanom aktivizmu i volontiranju,  koriste li djeca i mladi nove medije na kreativan način te kako knjižnice mogu poticati njihovu kreativnost.  
  • Lana Roje Miličević,  pravnica i polaznica sveučilišnog interdisciplinarnog specijalističkog  studija “Prava djece“, predstavit će aktivnosti Agencije za elektroničke medije vezane uz medijsku pismenost i mogućnosti suradnje.
  • Medijska pismenost jedna je od ključnih vještina za život u 21. stoljeću, potrebna jednako i djeci i odraslima, da bi znali medije koristiti za svoje i opće dobro.  Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja, u suradnji s brojnim partnerima i medijskim kućama pokrenuli su Dane medijske pismenosti od 19. do 21. travnja 2018. pa je „Interni četvrtak“ posvećen upravo ovoj temi.                               
 
17.
svibnja 
„Interni četvrtak“ –  stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba održat će se u četvrtak,  17.5. 2018.  u 13 sati u Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice, Starčevićev trg  4.
 
Tema sastanka:  PROŠIRENA STVARNOST – POKAZNA RADIONICA 
 
Danka Hajsig,  koordinatorica Medioteke održat će pokaznu radionicu proširene stvarnosti na primjeru knjige „Fantastične leteće knjige g. Morrisa Lessmorea“  i pripadajuće aplikacije na iPad-ima.

Proširena stvarnost (augmented reality, AR) je tehnološka inovacija u kojoj je svijet koji korisnik vidi proširen računalno generiranim sadržajima poput zvuka, slike ili digitalnim likovima.

Radionica se organizira u suradnji s Američkim kutkom Zagreb.   
                                        
 
25.
listopada 
„Interni četvrtak“ –  stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba održat će se u četvrtak,  25.10. 2018.  u 13 sati u Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice, Starčevićev trg  4.
 
Tema sastanka:  KAKO GLAZBU PRIČATI ILI PRIČU UGLAZBITI?
  
Lucija Stanojević diplomirana je violinistica, profesorica violine i voditeljica glazbenih radionica za djecu i mlade. Aktivno se bavi sviranjem i pisanjem priča za djecu vezanih uz područje glazbene kulture.
 
Autorica će na radionici interaktivno predstaviti svoju slikovnicu Ritam Zvukolik i pokazati kako kroz priču prenijeti glazbu djeci. Isto tako, kroz različite primjere pogodne za rad s mladim korisnicima na dječjim odjelima knjižnica, dočarat će važnost priče u glazbi i glazbe u priči. 
                             
 
22.
studenoga 
„Interni četvrtak" –  stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba održat će se u četvrtak,  22. 11. 2018. u 13 sati na Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice, Starčevićev trg 4, Zagreb.

 
Tema sastanka:  Predstavljanje STORY CUBE TELLER  kockica za osmišljavanje priča uz primjer dobre prakse - Maraton priča (pričaonica i natjecanja za učenike nižih razreda osnovne škole)
  

Poticanje jezične kreativnosti, izražavanja i mašte važan je segment u odgoju djece. Edukativna igra Story Cube Teller predstavlja ponajprije pribor za poticanje govora i predčitalačkih vještina kod djece predškolske dobi, a zatim i  interaktivnu igru u  kojoj mogu sudjelovati igrači različite dobi, osmišljavajući priču prema svojim verbalnim i narativnim sposobnostima. Igra Story Cube Teller prvonagrađeni je rad na natječaju Bor s nama 2013. Hrvatskog dizajnerskog društva.
U programu sudjeluje autorica igre Adriana Pavelić i organizatorica Maratona priča Marsela Jeličić Fijan, koordinatorica Odjela za djecu i mladež Knjižnice Medveščak.
 
                             
 
20.
prosinca 
"Interni četvrtak" –  stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba održat će se u četvrtak,  20. 12. 2018. u 13 sati na Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice, Starčevićev trg 4, Zagreb.

Tema sastanka:  SAJAM BOŽIĆNIH IDEJA I PRAKTIČNA RADIONICA 
 
Lorena Banić i Anita Spevec, dipl. knjižničarke s Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice vodit će praktičnu radionicu izrade božićnih ukrasa. 
Sudionici radionice stečenu vještinu  moći će primijeniti u radu s djecom mlađe i starije dobi, a dječji uradci poslužit će za dekoraciju prostora knjižnice u vrijeme Božića.  
Pozivamo vas da sa sobom ponesete božićne ukrase, dekoracije i čestitke koje ste izradili sami ili sa djecom u vašoj knjižnici, kako bismo mogli razmijeniti ideje i primjere dobre prakse.