Jesenske preporuke za odrasle 2022.
Ljeta s Marijom / Olja Savičević Ivančević
Kako se najbolje oprostiti od ljeta nego s jednom toplom dalmatinskom pričom? Ljeta s Marijom donosi nam povijest ženskog dijela obitelji čije članice nose ime Marija ili neku od inačica tog imena (Mare, Marijola, Maša, Mara itd.) Autorica nam kroz šaljive i tugaljive priče prikazuje njihova prva zaljubljivanja, prijateljevanja, ali i ratne godine i osobne tragedije. Roman je svojevrsni hommage ljetu, a idealno je prisjećati ga se u počecima jeseni.
 
Pretvaranje / Nella Larsen
Napisan dvadesetih godina prošlog stoljeća, roman Pretvaranje donosi neobičnu priču dviju prijateljica iz djetinjstva, obiju crnkinja svjetlije puti što im omogućuje pretvarati se da su bjelkinje. Dok se jedna udaje za bijelca, deklariranog rasista, krijući mu svoje crnačko podijetlo, druga se deklarira kao crnkinja, ali po potrebi iskorištava svoju svjetliju put. Autorica nam vješto opisuje realnost američkih crnaca srednje klase početkom 20. stoljeća, nerijetko isprepletenu rasizmom.
 
Sretan slučaj / Charles Bukowski
Poezija kao da je stvorena za jesenske dane popraćene sve nižim temperaturama i toplom odjećom. Nedavno izdana knjiga poezije Charlesa Bukowskog Sretan slučaj idealna je za promišljanje o životu i onome što je pred nama. Posebnost ove zbirke je ta što je pri izboru pjesama sudjelovao i sam autor, uz bok prevoditelju Voji Šindoliću.
 
Knjiga intimne gramatike / David Grossman
Grossmanov dvanaestogodišnji Aron Klajnfeld, protagonist njegovog novog romana, svojevrsna je suvremena verzija Petra Pana. Dok se svijet oko njega hitro mijenja, njegova domovina ulazi u Šestodnevni rat, a glasovi njegovih prijatelja dobivaju mutirani ton, Aron biva rastrgan između djetinjstva i odraslosti. David Grossman, jedan od najznačajnijih izraelskih pisaca, ponovno nam donosi emocijama nabijenu priču, ovoga puta s djetetom kao protagonistom.
 
Pačinko / Min Jin Lee
Ako želite pobjeći u istočne krajeve, vrijedi u ruke uzeti ovu višegeneracijsku obiteljsku sagu o korejskoj obitelji primoranoj preseliti se u Japan. Nakon što protagonistica Sunja saznaje da je trudna s oženjenim muškarcem, slomljena srca i duboko razočarana prihvaća ponudu dugog muškarca s kojim seli u Osaku. Upravo će njen odlazak iz Koreje utjecati na sudbinu sljedećih naraštaja. Osim obiteljskog narativa, autorica živopisno prikazuje nove okolnosti i karakteristike društva u kojoj se ova korejska obitelj našla.