Programi i projekti
Knjižnice grada Zagreba u cilju poticanja čitanja, cjeloživotnog učenja i društvene inkluzije (uključivanja) djece s teškoćama u razvoju te mladih i odraslih osoba s invaliditetom provode projekt Knjižnica širom otvorenih vrata.

Projekt obuhvaća nekoliko programa, (više o tome na Knjižnica širom otvorenih vrata), a Dječja knjižnica Marina Držića u okviru programa Kreativne radionice i kulturna događanja te Kolektivni posjeti knjižnici surađuje s Dječjim vrtićem Vladimira Nazora, OŠ Grigora Viteza, Poliklinikom za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG, Udrugom OZANA, Hrvatskom udrugom za disleksiju i udrugom Psi pomagači – udruga za intervenciju potpomognutu psima pomagačima.

DV Vladimira Nazora
Hrvatska udruga za disleksiju
OŠ Grigora Viteza
Poliklinika za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG
Udruga OZANA

Psi pomagači
 
Dosadašnja suradnja obuhvaća brojne posjete knjižnici, radionice, izložbe i predstavljanje dječjih projekata. U galeriji se nalaze fotografije s nekih susreta i radionica.

Program je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba.
Projekt „Na Trnju sa zvijezdama“ posvećen je poticanju čitanja i promociji hrvatskih književnika za djecu i odrasle, kao temelja hrvatske pisane kulture te hrvatskih književnih nagrada, kao stručne verifikacije kvalitete djela ili opusa pojedinog autora.  
 
Temelji se na Nacionalnoj strategiji poticanja čitanja, a osmišljen je u želji da kroz susrete s nagrađenim književnicima i ilustratorima pridonese rasplamsavanju strasti za čitanjem, razvoju čitalačke pismenosti te poticanju čitatelja na aktivno i kritičko čitanje.
 
Projekt se provodi u četirima knjižnicama mreže Knjižnica grada Zagreba: Dječjoj knjižnici Marina Držića, Knjižnici Ivana Gorana Kovačića, Knjižnici Marina Držića i Knjižnici Savica.

Program je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba.
  
Osluškujući potrebe društvene zajednice kao i stručne smjernice za razvoj svojih usluga, Knjižnice grada Zagreba svojim se projektom Zelena knjižnica za zeleni Zagreb  od početka 2017. godine pridružuju knjižnicama koje će u sklopu redovne djelatnosti educirati javnost o zaštiti okoliša i održivome društvu.

U Dječjoj knjižnici Marina Držića organiziraju se predavanja, radionice i izložbe kojima se potiče razvoj ekološke pismenosti djece i mladih. Projekt se realizira za predškolce, osnovnoškolce i srednjoškolce, u suradnji s voditeljima ekoloških grupa dječjih vrtića i osnovnih škola u lokalnoj zajednici te nastavnicima Prirodoslovne škole Vladimira Preloga.

Iz knjižničnog fonda izdvojene su slikovnice, knjige za djecu i mlade te audiovizualna građa s ekološkom tematikom kao i priručnici iz područja ekologije te je formiran ekokutak.

U prostoru knjižnice osigurani su i spremnici za odvajanje papira i plastike.


Zelena knjižnica za zeleni Zagreb