Programi i projekti
Od 2013. godine Dječja knjižnica Marina Držića partner je studentima informacijskih znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu na projektima društveno korisnog učenja koji se provode u sklopu istoimenog kolegija.

Društveno korisno učenje (DKU) nastavna je metoda kojom studenti znanje i vještine stečene kroz studij primjenjuju na razvoj projekta kojim se rješava konkretan društveni problem. Za razliku od studentske prakse, ovaj tip učenja ima društvenu komponentu koja približava Fakultet zajednici i daje studentima osjećaj da čine nešto dobro i pozitivno, a istovremeno stječu iskustva za svoju buduću profesiju posve samostalno radeći na projektu koji im je zanimljiv.

Krajem 2013. studenti bibliotekarstva osnovali su čitateljski klub za djecu u Dječjoj knjižnici, jedan od prvih u mreži Knjižnica grada Zagreba, koji je nekoliko mjeseci poslije dobio naziv Knjigotron. Studenti su osmislili strukturu čitateljskih radionica, koje se i danas provode na susretima Kluba.

Ista grupa studenata 2014. godine pokrenula je opsežniji, zahtjevniji projekt pod nazivom Bibliocikliranje koji se temeljio na iskustvima i rezultatima osnivanja te vođenja čitateljskog kluba.

Studenti društveno-humanističke informatike 2015. godine održali su nekoliko radionica na kojima su educirali učenike o Wordpress web dizajnu, a  tema izrađenih mrežnih stranica bila je Europski dan zaštite osobnih podataka.

Studentice bibliotekarstva 2016. osmislile su i održale ciklus radionica informacijske pismenosti za 5. i 6. razrede pod nazivom Učimo u knjižnici.

Poveznica: http://inf.ffzg.unizg.hr/index.php/hr/drustveno-korisno-ucenje
Knjižnice grada Zagreba u cilju poticanja čitanja, cjeloživotnog učenja i društvene inkluzije (uključivanja) djece s teškoćama u razvoju te mladih i odraslih osoba s invaliditetom provode projekt Knjižnica širom otvorenih vrata.

Projekt obuhvaća nekoliko programa, (više o tome na Knjižnica širom otvorenih vrata), a Dječja knjižnica Marina Držića u okviru programa Kreativne radionice i kulturna događanja te Kolektivni posjeti knjižnici surađuje s Dječjim vrtićem Vladimira Nazora, OŠ Grigora Viteza, Poliklinikom za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG, Udrugom OZANA, Hrvatskom udrugom za disleksiju i udrugom Psi pomagači – udruga za intervenciju potpomognutu psima pomagačima.

DV Vladimira Nazora
Hrvatska udruga za disleksiju
OŠ Grigora Viteza
Poliklinika za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG
Udruga OZANA

Psi pomagači
 
Dosadašnja suradnja obuhvaća brojne posjete knjižnici, radionice, izložbe i predstavljanje dječjih projekata. U galeriji se nalaze fotografije s nekih susreta i radionica.

Program je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba.
Od 2013. godine u okviru Multikulti radionica organiziraju se susreti učenika osnovnih škola s  useljenicima, korisnicima Dječje knjižnice Marina Držića te stranim studentima koji u Hrvatskoj borave u sklopu Erasmus+ projekta.

Radionice omogućuju djeci komunikaciju s pripadnicima drugih naroda, usvajanje zanimljivih informacija o stranim zemljama te sudjelovanje u interesantnim aktivnostima i igrama koje su za dotične zemlje specifične.

Na prvim radionicama gostovali su naši korisnici. Obitelj Hong predstavila je više puta Južnu Koreju. Djevojčica Yuxuan Cai uz pomoć prijatelja Iana Gnanda održala je dvije radionice o Kini. Studenti, koji su nas posjetili u sklopu prakse unutar Erasmus+ projekta, uglavnom su bili iz europskih zemalja. Antonis Bubas održao je dva predavanja o Grčkoj, Lina Birže govorila je o Latviji, Ilaria Moretti i Silvia Mannino predstavile su Italiju, Adriana Rangelova održala je radionicu o Bugarskoj, a Maria Bogusz o Poljskoj.

Predavanja i radionice vode se na engleskom jeziku, a kad postoji mogućnost, i na hrvatskom.

Svi zainteresirani predavači te učitelji i profesori koji sa svojim učenicima žele sudjelovati u programu mogu se javiti na djecja.knjiznica.marina.drzica@kgz.hr!


Multikulti

5 new photos added to shared album

Projekt „Na Trnju sa zvijezdama“ posvećen je poticanju čitanja i promociji hrvatskih književnika za djecu i odrasle, kao temelja hrvatske pisane kulture te hrvatskih književnih nagrada, kao stručne verifikacije kvalitete djela ili opusa pojedinog autora.  
 
Temelji se na Nacionalnoj strategiji poticanja čitanja, a osmišljen je u želji da kroz susrete s nagrađenim književnicima i ilustratorima pridonese rasplamsavanju strasti za čitanjem, razvoju čitalačke pismenosti te poticanju čitatelja na aktivno i kritičko čitanje.
 
Projekt se provodi u četirima knjižnicama mreže Knjižnica grada Zagreba: Dječjoj knjižnici Marina Držića, Knjižnici Ivana Gorana Kovačića, Knjižnici Marina Držića i Knjižnici Savica.

Program je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba.
  

Jednog rujanskog dana ne tako davne 2012. godine, prvi je put među učenicima osnovnih i srednjih škola prošetao nagradni natječaj “Oboji svijet!”

Ja promoviram toleranciju, nenasilje i mirno rješavanje sukoba“, rekao je učenicama i učenicima, njihovim učiteljicama i učiteljima. „Možeš pisati priče i pjesme, fotografirati, snimati videofilmove, raditi plakate i stripove“, nastavio je svoju priču. A učenici i učenice veselo su krenuli prema svojim pernicama i s učiteljicama i učiteljima stvarali razne kreativne radove u kojima su prikazali toleranciju, nenasilje i mirno rješavanje sukoba.

Od tada do danas projekt “Oboji svijet!” narastao je i proširio se od grada Zagreba po cijeloj Hrvatskoj. Udomaćio se u Knjižnicama grada Zagreba, posjetio Rijeku, Split i Čakovec, a čak su za njega čuli i u susjednim zemljama.

Oboji svijet!” veseli se svakom početku nove školske godine jer zna da su učenice i učenici, baš kao i njihovi učitelji i učiteljice, nakon zabave i odmora spremno i veselo dočekali novu školsku godinu. I zato se “Oboji svijet!” veseli još jedanput svim kreativnim idejama svih učenika iz cijele Hrvatske!

Stoga, ako želite sudjelovati na natječaju “Oboji svijet!”, pokazati svoje viđenje tolerancije, nenasilja i mirnog rješavanja sukoba, potražite detalje o pravilima natječaja i načinima prijave, a za sva pitanja obratite nam se na mail oboji.svijet@gmail.com ili preko Facebook stranice: Svi mi koji bojimo svijet tolerancijom.

 


 

 

U listopadu 2014. godine Dječja knjižnica Marina Držića započinje suradnju s Udrugom Psi pomagači. Prve radionice održane su za djecu s teškoćama u razvoju u sklopu projekta Knjižnica širom otvorenih vrata koji provode Knjižnice grada Zagreba.

Dječja knjižnica Marina Držića i Udruga Psi pomagači pokrenule su 2015. godine akciju Nađi svoj trag te za nju dobile financijsku potporu Zaklade Zamah. Svrha akcije bila je uključivanje pasa pomagača u knjižnične aktivnosti kako bi najmlađi korisnici i njihovi roditelji, odgojitelji i učitelji bili motiviraniji za dolaske u knjižnicu te ju doživjeli kao ugodno mjesto u kojemu djeca kroz igru razvijaju različite sposobnosti i vještine. U radionicama su, osim redovitih korisnika, sudjelovala i djeca s teškoćama u razvoju iz Poliklinike SUVAG, DV Vladimira Nazora, Centra OZANA i OŠ Grigora Viteza.

Sredinom 2015. godine Udruga Psi pomagači pokrenula je i projekt Tragači sreće koji, osim radionica u Dječjoj knjižnici Marina Držića, uključuje i edukaciju terapijskih timova. Projekt je financijskom potporom podržala Zaklada Adris te su radionice realizirane u prvoj polovini 2016. godine.

U pedagoškoj godini 2016./2017. održan je novi ciklus radionica zahvaljujući financijskoj potpori drogerijskog lanca Dm – drogerie markt Hrvatska i Hrvatske elektroprivrede.

Psi pomagači – udruga za intervenciju potpomognuta psima pomagačima provodi educiranje i certificiranje voditelja i njihovih pasa pomagača u svrhu uključivanja u terapijske i odgojno-obrazovne aktivnosti za potrebe različitih korisnika. 

Više informacija:

http://www.psipomagaci.hr/

https://www.facebook.com/psi.pomagaci/
 
Osluškujući potrebe društvene zajednice kao i stručne smjernice za razvoj svojih usluga, Knjižnice grada Zagreba svojim se projektom Zelena knjižnica za zeleni Zagreb  od početka 2017. godine pridružuju knjižnicama koje će u sklopu redovne djelatnosti educirati javnost o zaštiti okoliša i održivome društvu.

U Dječjoj knjižnici Marina Držića organiziraju se predavanja, radionice i izložbe kojima se potiče razvoj ekološke pismenosti djece i mladih. Projekt se realizira za predškolce, osnovnoškolce i srednjoškolce, u suradnji s voditeljima ekoloških grupa dječjih vrtića i osnovnih škola u lokalnoj zajednici te nastavnicima Prirodoslovne škole Vladimira Preloga.

Iz knjižničnog fonda izdvojene su slikovnice, knjige za djecu i mlade te audiovizualna građa s ekološkom tematikom kao i priručnici iz područja ekologije te je formiran ekokutak.

U prostoru knjižnice osigurani su i spremnici za odvajanje papira i plastike.


Zelena knjižnica za zeleni Zagreb