Izložba 22.09.2023. - 18.10.2023. Gradska knjižnica Aula Gradske knjižnice
Blaženi Augustin Kažotić
Sve izložbe
Izložba povodom 700. godina smrti hrvatskog biskupa blaženog Augustina Kažotića. Blaženi Augustin Kažotić, kao iznimno važna figura hrvatske povijesti, bio je prvi hrvatski blaženik i istaknuti zagrebački biskup kao i strastveni zaštitnik kulture i obrazovanja. Njegova predanost duhovnosti ogledala se u izgradnji brojnih crkava i samostana u regijii, osnivanju prvog visokog učilišta u Hrvatskoj.
Kroz izložbu prikazani su njegovi teološki spisi, te umjetnička djela koja su bila nadahnuta njegovim životom i naukom koja su izložena uz dozvolu Muzeja grada Zagreba, župe i samostan bl. Augustina Kažotića i župa Rođenja Isusova kao i vrijedna građa iz zbrike Rara i Zaštićenog fonda Gradske knjižnice, KGZ. Njegovo nasljeđe i utjecaj protežu se i nakon njegove smrti, a izložba će predstaviti njegove duboke tragove u povijesti Crkve i kulture Hrvatske.
Kažotićevi interesi bili su izuzetno široki; osim što je bio duboko posvećen religijskim pitanjima i pastoralnom radu, također se istaknuo kao zaljubljenik u knjige i kulturu. Njegova strast prema obrazovanju vidljiva je kroz njegovo poticanje i širenje pisane riječi među narodom.