Odjeli
 
Čitaonica novina i časopisa
 
 
Radno vrijeme:
ponedjeljak - petak: 8.00-20.00 sati
subota: 8.00-14.00 sati

Ljetno radno vrijeme (1.7.-31.8.):
ponedjeljak, srijeda, petak, subota 8.00 - 14.00 sati
utorak, četvrtak: 14.00-20.00 sati 

Informacije: +385 1 4694 325
                      +385 1 4694 326

koordinator: Igor Pugelnik, knjižničar
 
 

Čitaonica je smještena na prvom katu Gradske knjižnice. Korisnicima su na raspolaganju 32 radna mjesta i dva računala s pristupom internetu. U prostoru Čitaonice povremeno se održavaju tribine, koncerti i prigodna predavanja.
 
Čitaonica novina i časopisa sadrži jednu od najvećih zbirki periodike u Hrvatskoj, značajnu za nacionalnu povijest, a posebno za povijest Zagreba. U fondu su zastupljeni vrijedni naslovi domaćih i stranih časopisa i novina od 19. stoljeća do danas. Sadržajno, zbirka obuhvaća naslove iz različitih područja znanosti i kulture koji, kao dokumenti vremena, svjedoče o općem gospodarskom i društveno-političkom stanju u pojedinim razdobljima. Posebnu cjelinu unutar zbirke čine zagrebačka izdanja. 
U posjedu zbirke nalazi se 1837 naslova s preko 300 000 pojedinačnih brojeva uvezanih u 25 000 svezaka. Fond se sustavno popunjava kupnjom, zakonskim primjerkom, otkupom, darovima i razmjenom. Trenutačno nabavljamo 200 tekućih naslova (157 domaćih časopisa, 27 stranih časopisa i 27 novina).
 
Svi naslovi i pripadajući primjerci koji ulaze u fond zbirke obrađuju se u elektroničkom katalogu. Pojedina godišta uvezuju se u sveske, a građa je razvrstana po principu tekućeg broja (numerus currens).
 
Zbog nedostatka prostora dio građe smješten je u zatvorenom spremištu izvan Gradske knjižnice i dostupan je korisnicima uz prethodnu narudžbu.
 
U fondu Čitaonice zastupljeni su časopisi, novine i tjednici, dok se godišnjaci, zbornici i pojedinačni tematski brojevi nalaze u drugim zbirkama Gradske knjižnice.
 
Građa iz fonda Čitaonice dostupna je za rad samo u prostoru knjižnice.


 

Čitaonica priručnuka i zbirkikoordinator: Igor Pugelnik, knjižničar

U čitaonici priručnika i zbirki smještena je građa referentne zbirke i zbirke djela iz povijesti umjetnosti. Referentna zbirka obuhvaća enciklopedije, leksikone, rječnike (jednojezične, višejezične, stručne), bibliografije, adresare, imenike, almanahe, godišnjake, atlase, vodiče, kao i razna recentna izdanja iz različitih područja znanosti i umjetnosti.


Zbirka djela iz povijesti umjetnosti najznačajnija je zbirka monografija (domaćih i stranih), grafičkih mapa te umjetničkih studija u narodnim knjižnicama Hrvatske. Namijenjena je studentima povijesti umjetnosti, znanstvenicima, istraživačima, ali i svim ljubiteljima umjetnosti. Kompletan fond čitaonice priručnika i zbirki moguće je pretražiti putem on-line kataloga KGZ-a.

Studijskom čitaonicom koriste se članovi uz predočenje članske iskaznice, a građa čitaonice ne posuđuje se izvan prostora knjižnice. Čitaonica se nalazi na II. katu Gradske knjižnice i ima 28 radnih mjesta. Otvorena je svaki dan od 8 do 20 sati, a subotom od 8 do 14 sati. Korisnicima je u čitaonici dostupna mogućnost pristup on-line katalogu ZAKI te rad na osobnnim dokumentima i različitim prezentacijama.


Ljetno radno vrijeme (1.7.-31.8.):
ponedjeljak, srijeda, petak, subota 8.00 - 14.00 sati 
utorak, četvrtak 14.00 - 20.00 sati

Radno vrijeme:

pon-pet 8:00-20:00
sub 8:00-14:00

Usluge i oprema:

  • računala
  • automat za napitke
  • besplatni bežični internet

 


 
 
Informativno-posudbeni odjel


koordinatorica: Ivana Faletar Horvatić, viša knjižničarka

Informativno-posudbeni odjel osigurava svim članovima stručnu informaciju (osobno, telefonski ili pismeno), te pomoć kod odabira stručne i  znanstvene literature iz svih područja prirodnih i društvenih znanosti kao i književnosti (više od 300.000 svezaka). Knjižničari-informatori specijalizirani za određene znanstvene grupe pronalaze potrebnu literaturu za referate, maturalne, seminarske i diplomske radnje, pomažu pri služenju katalozima, izrađuju tematske i bibliografske popise, priređuju tematske i prigodne izložbe knjiga, vrše usluge rezervacija i savjetuje korisnike u pronalaženju i korištenju informacijskih izvora i usluga osobno ili online kroz projekt Pitajte knjižničare

Odjel je smješten u prizemlju Gradske knjižnice.

 

 

Zbirka Središnje knjižnice Rusina i Ukrajinaca
voditeljica: Katarina Todorcev Hlača
, knjižničarska savjetnica
tel. 4694-338

Središnja knjižnica Rusina i Ukrajinaca Republike Hrvatske otvorena je u Zagrebu 9. prosinca 1995. godine u okviru projekta Vlade Republike Hrvatske. Centralni dio fonda knjižnice smješten je u Gradskoj knjižnici u Zagrebu, a dijelovi građe iz fonda mogu se posuđivati u narodnim knjižnicama u Vinkovcima, Lipovljanima, Slavonskom Brodu, Vukovaru i Petrovcima. Zbirka sadrži knjige, časopise, novine te audiovizualnu građu, kao i referentnu zbirku u kojoj su enciklopedije, rječnici, leksikoni, rijetka izdanja na rusinskom, ruskom i ukrajinskom jeziku. Posebno je vrijedna zbirka fotoalbuma kojima su predstavljeni gradovi, krajevi i kulturna baština Ukrajine.


S obzirom na činjenicu da se građa nabavlja izravno u Ukrajini, Knjižnica nudi svojim čitateljima najnovije knjige popularnih suvremenih ukrajinskih autora, čije je stvaralaštvo obilježilo i oblikovalo književni izraz današnjeg vremena, referirajući se na tematiku i problematiku ove mlade države. Stoga, čitajući povijesne, kriminalističke, erotske romane i priče, ali i filozofske traktate, kao i poeziju nekih od najboljih ukrajinskih autora, priznatih i izvan granica svoje domovine, čitatelji mogu dobiti uvid u suvremenu literarnu produkciju ove zemlje.

Središnja knjižnica Rusina i Ukrajinaca Republike Hrvatske je i kulturni centar te organizira izložbe, književne i glazbene večeri na kojima se okupljaju predstavnici rusinske i ukrajinske manjine, kao i svi ostali zainteresirani građani. Knjižnica surađuje s brojnim institucijama i udrugama, kao i s Katedrom za ukrajinski jezik i književnost Odsjeka za slavenski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Građa Središnje knjižnice Rusina i Ukrajinaca Republike Hrvatske smještena je u Informativno-posudbenom odjelu i Glazbenom odjelu Gradske knjižnice, a posuđuje se pod istim uvjetima kao i sva ostala građa u mreži Knjižnica grada Zagreba. 

Informacije o naslovima knjižnične građe koja se nalazi u Središnjoj knjižnici Rusina i Ukrajinaca Republike Hrvatske mogu se dobiti putem mrežnog kataloga na mrežnim stranicama Knjižnica grada Zagreba 
https://katalog.kgz.hr/pages/search.aspx?&currentPage=1&searchById=-1.

Građa Središnje knjižnice Rusina i Ukrajinaca Republike Hrvatske može se posuditi u Informativno-posudbenom odjelu Gradske knjižnice te međuknjižničnom posudbom
https://www.kgz.hr/hr/informacije/upisi-i-posudba-196/medjuknjiznicna-posudba/2203.

Ljetno radno vrijeme:
ponedjeljak, srijeda: 10:00 - 14:00 
četvrtak 14:00 - 17:00
Upite na voditeljicu Katarinu Todorcev Hlača


Radno vrijeme voditeljice Knjižnice:
ponedjeljak, srijeda, petak – ujutro
utorak, četvrtak – popodne

Radno vrijeme sa strankama:
ponedjeljak, srijeda, petak 10:00 - 13:00 sati
utorak, četvrtak 14:00 - 17:00 sati
posljednja subota u mjesecu 10:00 - 13:00 sati

Sve ostale informacije i upite za tematsko pronalaženje građe korisnici mogu dobiti putem telefona 01/4694-338 ili putem elektroničke pošte  katarina.todorcev@kgz.hr. 
 
VAŽNO!
Dio fonda Središnje knjižnice Rusina i Ukrajinaca Republike Hrvatske nije izložen u slobodnom pristupu Informativno-posudbenog odjela Gradske knjižnice pa svi korisnici koji nisu pronašli traženi naslov na polici, a naslov se nalazi u mrežnom katalogu, mogu ostaviti zahtjev dežurnom informatoru u Informativno-posudbenom odjelu Gradske knjižnice ili poslati na adresu spomenute elektroničke pošte. Pripremljenu građu moguće je preuzeti nakon 3 radna dana kod dežurnog informatora u Informativno-posudbenom odjelu Gradske knjižnice.

Izvod iz Pravila KGZ na ukrajinskom.


Središnja knjižnica Rusina i Ukrajinaca Republike Hrvatske još preporučuje i izvore dostupne na internetu:

Igrano-dokumentarni kratki film Garež i plam nadanja – prvi naraštaj o ukrajinskim doseljenicima iz Galicije u područje Bosne, Slavonije i Moslavine u razdoblju između dva svjetska rata dostupan je na poveznici https://www.youtube.com/watch?v=RLFsFx5cWJk&t=98s.
Dokumentarni tekstovi su dvojezični (hrvatski i ukrajinski), a u igranom dijelu ukrajinski govor popraćen je hrvatskim titlom.
Film je snimljen prema istoimenoj faktografski bogatijoj dvojezičnoj e-knjizi dramsko-novelističkog sadržaja koju se može čitati na poveznici https://lemko.org/pdf/Pavlesyn_Sazha2017_1.pdf.
Izdanje je na hrvatskom i ukrajinskom jeziku, a uz dokumentarne priloge sadrži i fotografije preuzete iz igrano-dokumentarnog filma snimljenog po spomenutoj knjizi.
 
Igrano-dokumentarni kratki film Garež i plam nadanja – drugi naraštaj dostupan je na poveznici https://www.youtube.com/watch?v=5hnK4NILOm4&t=52s.
Dokumentarni tekstovi su dvojezični (hrvatski i ukrajinski), a u igranom dijelu ukrajinski govor popraćen je hrvatskim titlom.
Film je snimljen prema dvojezičnoj e-knjizi koju se može čitati na poveznici https://lemko.org/pdf/Pavlesyn_Sazha2019_2.pdf.
 
Monodrama na hrvatskom jeziku Nijemi krik – Igrati Steljmaha dostupna je na poveznici https://www.youtube.com/watch?v=Ys2KARoJRxI.
 
Lipovljanske pisanice, bogato ilustrirano izdanje e-knjige na hrvatskom i ukrajinskom jeziku.o tradiciji ukrašavanja uskršnjih jaja ukrajinskog subetnosa Lemka u selu Lipovljani kod Novske u Republici Hrvatskoj dostupno je na poveznici http://diasporiana.org.ua/folklor/10873-pavleshin-a-lipovanski-pisanki/.

 
Ostali radovi Društva za ukrajinsku kulturu mogu se pogledati na  poveznici https://www.youtube.com/results?search_query=aleksa+pavlesin.

 
Poštovani,
preporučujemo pogledati prvi dio igrano-dokumentarne video-tetralogije o doseljenju Ukrajinaca iz Galicije na prostor Slavonije i
Bosne dostupan na poveznici https://www.youtube.com/watch?v=RLFsFx5cWJk.
Video je na hrvatskom i ukrajinskom jeziku s alternirajućim titlovima.
                                   
                             
                                                                             Društvo za ukrajinsku kulturu
 Шановні,
рекомендуємо подивитися першу частину документально-художньої відео-тетралогії про переселення українців з Галичині на простори Славонії та Боснії.
Зв'язок на лінк   
https://www.youtube.com/watch?v=RLFsFx5cWJk
Відео на хорватській та українській мовах з альтернативними субтитрами.
                                  

                                                                                                                           Товариство української культури
 


Preporuka za gledanje je i dvojezični zvučni videoalbum "nježno ironičnih" karikatura i ilustracija iz 96. izdanja Naše gazete iz razdoblja od 2002. do 2012. https://www.youtube.com/watch?v=rcS-OnhWR3Q  
Bilteni prinova

 

Izložba - Ukrajinski narodni vez

 

 

Izložba - Tradicionalni glazbeni instrumenti Rusina i Ukrajinaca

 

 

Izložba - Bajkoviti svijet ukrajinske narodne igračke

 

 

Izložba - Ukrajinska nacionalna kuhinja u narodnom kalendaru