65 plus
Knjižnica Knežija u okviru projekta 65+ KGZ-a provodi ciljane programe namijenjene društvenoj integraciji osoba treće životne dobi i njihov aktivnom uključivanju u kulturna i društvena zbivanja. Riječ je o iznimno aktivnim sudionicima različitih susreta, predavanja, radionica, likovnih izložbi. Posebnost knjižnice u okviru projekta su programi Svijet baka i đaka i Zlatne knjige zlatne dobi.

Svijet baka i đaka je program u kojemu bake volonterke pričaju djeci o kulturi življenja u vrijeme njihove rane mladosti, o pjesmama, pričama, igrama i kolačima svojeg djetinjstva, o tradiciji, o običajima i o svim drugim zanimljivostima. Susreti baka i djece odvijaju se u dogovorenim terminima u trajanju od jednog školskog sata.

Nepobitna vrijednost svakog međuljudskog odnosa jest da se svi osjećaju ugodno. Posebno je snažno, pozitivno i duboko iskustvo proizišlo iz druženja baka i djece. Bake su nepresušan izvor znanja, priča, ljubavi, topline, strpljivosti... One nose sa sobom dašak minulih vremena i živa su, ničim zamjenjiva poveznica s njima... Bake i djeca uvijek imaju vremena jedni za druge, jedni druge pozorno i strpljivo slušaju i uvijek su ravnopravni suigrači. Dragocjeni su jedni drugima i njihov je odnos neprekidno očaravanje.

Program Zlatne knjige zlatne dobi namijenjen je starijim korisnicima knjižnice. Među izrazito aktivnim korisnicima knjižnice veliki je broj pripadnika zlatne dobi. Oni s istinskim žarom njeguju ovu kontemplativnu djelatnosti bogateći na taj način riznicu svojega životnog iskustva književnim kompetencijama koje će vrlo rado podijeliti s drugima. Svjesni su ljekovite moći književnosti, njezine snage u odgoju duha i osobnosti, svih njezinih blagotvornih učinaka, njezina ustrajna poziva za svjetlom i istinom, a svojim pristupom književnim djelima doprinose njihovu „razotkrivanju“ i razumijevanju. S obzirom na dugo i bogato čitateljsko iskustvo, ne sumnjamo da će se susresti na zajedničkoj putanji u preporuci književnih djela, koja će nam pomoći da opojmimo stvarnost, jer je umjetnost riječi, između ostaloga, odraz života, ali i njegova učiteljica: „Svrha književnosti je pomoći čovjeku da razumije sebe, podigne njegovu vjeru u sebe i razvije u njemu želju za istinom, bori se protiv vulgarnosti u ljudima, umije pronaći dobro u njima, probudi stid, gnjev, hrabrost u svojim dušama, učiniti sve da ljudi postanu plemenito jaki i produhove svoj život svetim duhom ljepote“ (Maksim Gorki).

Stoga je odabir najboljih književnih ostvarenja i svojevrstan putokaz, tim sigurniji i jasniji jer je plod dugog čitateljskog i životnog iskustva. Lista zlatnih knjiga, napravljenu na temelju evaluacijskih listića, koju stariji korisnici ispunjavaju iz mjeseca u mjesec,  objavljivat će se svake godine u digitalnom obliku povodom Međunarodnog dana starijih osoba.

 

 

https://www.kgz.hr/hr/dogadjanja/zlatne-knjige-zlatne-dobi/62727