Projekti
Knjižnica Knežija u okviru projekta 65+ KGZ-a provodi ciljane programe namijenjene društvenoj integraciji osoba treće životne dobi i njihov aktivnom uključivanju u kulturna i društvena zbivanja. Riječ je o iznimno aktivnim sudionicima različitih susreta, predavanja, radionica, likovnih izložbi. Posebnost knjižnice u okviru projekta su programi Svijet baka i đaka i Zlatne knjige zlatne dobi.

Svijet baka i đaka je program u kojemu bake volonterke pričaju djeci o kulturi življenja u vrijeme njihove rane mladosti, o pjesmama, pričama, igrama i kolačima svojeg djetinjstva, o tradiciji, o običajima i o svim drugim zanimljivostima. Susreti baka i djece odvijaju se u dogovorenim terminima u trajanju od jednog školskog sata.

Nepobitna vrijednost svakog međuljudskog odnosa jest da se svi osjećaju ugodno. Posebno je snažno, pozitivno i duboko iskustvo proizišlo iz druženja baka i djece. Bake su nepresušan izvor znanja, priča, ljubavi, topline, strpljivosti... One nose sa sobom dašak minulih vremena i živa su, ničim zamjenjiva poveznica s njima... Bake i djeca uvijek imaju vremena jedni za druge, jedni druge pozorno i strpljivo slušaju i uvijek su ravnopravni suigrači. Dragocjeni su jedni drugima i njihov je odnos neprekidno očaravanje.

Program Zlatne knjige zlatne dobi namijenjen je starijim korisnicima knjižnice. Među izrazito aktivnim korisnicima knjižnice veliki je broj pripadnika zlatne dobi. Oni s istinskim žarom njeguju ovu kontemplativnu djelatnosti bogateći na taj način riznicu svojega životnog iskustva književnim kompetencijama koje će vrlo rado podijeliti s drugima. Svjesni su ljekovite moći književnosti, njezine snage u odgoju duha i osobnosti, svih njezinih blagotvornih učinaka, njezina ustrajna poziva za svjetlom i istinom, a svojim pristupom književnim djelima doprinose njihovu „razotkrivanju“ i razumijevanju. S obzirom na dugo i bogato čitateljsko iskustvo, ne sumnjamo da će se susresti na zajedničkoj putanji u preporuci književnih djela, koja će nam pomoći da opojmimo stvarnost, jer je umjetnost riječi, između ostaloga, odraz života, ali i njegova učiteljica: „Svrha književnosti je pomoći čovjeku da razumije sebe, podigne njegovu vjeru u sebe i razvije u njemu želju za istinom, bori se protiv vulgarnosti u ljudima, umije pronaći dobro u njima, probudi stid, gnjev, hrabrost u svojim dušama, učiniti sve da ljudi postanu plemenito jaki i produhove svoj život svetim duhom ljepote“ (Maksim Gorki).

Stoga je odabir najboljih književnih ostvarenja i svojevrstan putokaz, tim sigurniji i jasniji jer je plod dugog čitateljskog i životnog iskustva. Lista zlatnih knjiga, napravljenu na temelju evaluacijskih listića, koju stariji korisnici ispunjavaju iz mjeseca u mjesec,  objavljivat će se svake godine u digitalnom obliku povodom Međunarodnog dana starijih osoba.

 

 

https://www.kgz.hr/hr/dogadjanja/zlatne-knjige-zlatne-dobi/62727

Iz prve ruke projekt je osmišljen s ciljem poticanja čitanja hrvatskih književnika, koji će čitati svoje književne i poetske tekstove po vlastitom izboru. Književnost je stvorena za čitanje, ali i za glas, kao što je to napisao nepravedno zanemareni hrvatski pjesnik latinist Ton Smerdel: „Uloga riječi vrlo je značajna u običnom, a to više u umjetničkom životu. Riječ je veliki Božji dar, ali je drugo pitanje kako se riječju služimo ili, bolje, kako je razumijemo i doživljavamo kad je čitamo napisanu u knjigama. Dobro čitanje knjiga spada u naročitu sposobnost i vještinu... (...) Ako se čita u žurbi, onda se ne mogu doživjeti razpoloženja lica, osjećaji i ideje književnog djela. Ova brzina, kako rekosmo, stvara površnost, a ta mana kod takvog čitatelja uzrokuje samo neku naviku, koja za duh ne znači ništa, osim što ubija vrieme i duh postaje nekritičan. Čitajmo češće glasno! Zar cijelu knjigu? Ne, Bože, sačuvaj! Ali pjesme čitajmo gotovo uviek naglas, a u drugim književnim djelima one ulomke koji su nam se svidjeli i koji u nama stvaraju estetsko čuvstvo.”
Književnost jest stvorena za čitanje, ali i za glas, što je jedan od načina da se nadiđe kakofonija svega i svačega, da se na trenutak zastane i osluhne, da se dublje zaživi i do u dno zagleda u samoga sebe. Tak tada čovjek može onima oko sebe dati najbolje od sebe, a boljega puta od toga nema.
Ralph Waldo Emerson je to ovako izrekao: “Znati da je barem netko lakše disao jer si ti živio.”
 

https://www.kgz.hr/hr/dogadjanja/iz-prve-ruke-ana-narandzic/59579
 

https://www.kgz.hr/hr/dogadjanja/iz-prve-ruke-sonja-zubovic/59461
 

https://www.kgz.hr/hr/dogadjanja/iz-prve-ruke-rajko-bundalo/59939
 

https://www.kgz.hr/hr/dogadjanja/iz-prve-ruke-drazen-katunaric/59755
 

https://www.kgz.hr/hr/dogadjanja/iz-prve-ruke-elvir-tominic/60523
 

https://www.kgz.hr/hr/dogadjanja/iz-prve-ruke-goran-gatalica/60183
 

https://www.kgz.hr/hr/dogadjanja/iz-prve-ruke-marko-marija-gregoric/61408
 

https://www.kgz.hr/hr/dogadjanja/iz-prve-ruke-edit-glavurtic/61204
 

https://www.kgz.hr/hr/dogadjanja/iz-prve-ruke-don-josip-muzic/60913
 

https://www.kgz.hr/hr/dogadjanja/iz-prve-ruke-jasminka-domas/61854


https://www.kgz.hr/hr/dogadjanja/iz-prve-ruke-nikola-kuzmicic/62303


https://www.kgz.hr/hr/dogadjanja/iz-prve-ruke-branka-erdelji-stivic/62623


https://www.kgz.hr/hr/dogadjanja/iz-prve-ruke-nada-mihaljevic/62927


https://www.kgz.hr/hr/dogadjanja/iz-prve-ruke-martina-divic/63261


https://www.kgz.hr/hr/dogadjanja/iz-prve-ruke-mladen-jurcic/63598


https://www.kgz.hr/hr/dogadjanja/iz-prve-ruke-mladen-kopjar/63953


https://www.kgz.hr/hr/dogadjanja/iz-prve-ruke-sanja-kirch-leto/64094


https://www.kgz.hr/hr/dogadjanja/iz-prve-ruke-jelena-miholjevic/64211


https://www.kgz.hr/hr/dogadjanja/iz-prve-ruke-gloria-la-marr-64488/64488


 

 

 

Knjižnica Knežija, ogranak knjižnice Tina Ujevića, aktivno je uključena u projekt Knjižnica širom otvorenih vrata od 2007. godine. U okviru programa Kreativne radionice i kulturna događanja u Knjižnici Knežija organiziraju se likovne i kazališne radionice, izložbe, književni susreti i scenske predstave na kojima sudjeluju djeca, mladi i odrasle osobe s posebnim potrebama zajedno sa svojim stručnim voditeljima, i to kao autori izloženih radova, kao posjetitelji, kao sudionici različitih radionica ili kao izvođači prigodnog programa.
Knjižnica Knežija također organizira uzvratne posjete djelatnika i korisnika knjižnice udrugama i ustanovama koje polaze ili u kojima borave djeca, mladi i odrasli s poteškoćama u razvoju ili osobe s invaliditetom.

Program se ostvaruje u suradnji s ustanovama i udrugama:

Klinika za dječje bolesti Zagreb
Caritasova kuća "Blaženi Alojzije Stepinac" u Brezovici za djecu s tjelesnim i mentalnim oštećenjima
Caritasova kuća Trešnjevka za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi
Udruga sa socijalno humanitarnim ciljevima OZANA
Dječji dom "Antun Gustav Matoš" za djecu s poremećajima u ponašanju
Udruga Don Kihot – terapijsko jahanje 
Hrvatski savez gluhoslijepih osoba Dodir
Projekt Zelena knjižnica za zeleni Zagreb u Knjižnicama grada Zagreba provodi se od početka 2017. godine. Suradnjom s ustanovama, udrugama i ekolozima knjižnice nastoje doprinijeti informiranosti o održivom razvoju društva i nužnosti zaštite okoliša, što u konačnici rezultira poboljšanjem kvalitete života.

Projekt je namijenjen svim dobnim skupinama korisnika, a ostvaruje se različitim programima: 
- predavanja i radionice
- predstavljanje knjiga
- projekcije dokumentarnih filmova
- događanja na javnim površinama
- uređenje knjižničnoga prostora i knjižničnoga okoliša
- izložbe

Fotografija: Predavanje Europska stabla u europskom vremenu; Predavačica Lidija Žišković