Projekti
Knjižnica Knežija u projektu 65+ sudjeluje od 2017. godine. Provodi ciljane programe namijenjene društvenoj integraciji osoba treće životne dobi i njihovu aktivnom uključivanju u kulturna i društvena zbivanja. Riječ je o iznimno aktivnim sudionicima različitih susreta, predavanja, radionica, likovnih izložbi. Posebnost knjižnice u okviru projekta su programi Svijet baka i đaka, Zlatne knjige zlatne dobi i kazališne predstave glumačke družine Dva plus dva, osnovane u Knjižnici.

Svijet baka i đaka je program u kojemu bake volonterke pričaju djeci o kulturi življenja u vrijeme njihove rane mladosti, o pjesmama, pričama, igrama i kolačima svojeg djetinjstva, o tradiciji, o običajima i o svim drugim zanimljivostima. Susreti baka i djece odvijaju se u dogovorenim terminima u trajanju od jednog školskog sata.

Nepobitna vrijednost svakog međuljudskog odnosa jest da se svi osjećaju ugodno. Posebno je snažno, pozitivno i duboko iskustvo proizišlo iz druženja baka i djece. Bake su nepresušan izvor znanja, priča, ljubavi, topline, strpljivosti... One nose sa sobom dašak minulih vremena i živa su, ničim zamjenjiva poveznica s njima... Bake i djeca uvijek imaju vremena jedni za druge, jedni druge pozorno i strpljivo slušaju i uvijek su ravnopravni suigrači. Dragocjeni su jedni drugima i njihov je odnos neprekidno očaravanje.

Program Zlatne knjige zlatne dobi namijenjen je starijim korisnicima knjižnice. Među izrazito aktivnim korisnicima knjižnice veliki je broj pripadnika zlatne dobi. Oni s istinskim žarom njeguju ovu kontemplativnu djelatnosti bogateći na taj način riznicu svojega životnog iskustva književnim kompetencijama koje će vrlo rado podijeliti s drugima. Svjesni su ljekovite moći književnosti, njezine snage u odgoju duha i osobnosti, svih njezinih blagotvornih učinaka, njezina ustrajna poziva za svjetlom i istinom, a svojim pristupom književnim djelima doprinose njihovu „razotkrivanju“ i razumijevanju. S obzirom na dugo i bogato čitateljsko iskustvo, ne sumnjamo da će se susresti na zajedničkoj putanji u preporuci književnih djela, koja će nam pomoći da opojmimo stvarnost, jer je umjetnost riječi, između ostaloga, odraz života, ali i njegova učiteljica: „Svrha književnosti je pomoći čovjeku da razumije sebe, podigne njegovu vjeru u sebe i razvije u njemu želju za istinom, bori se protiv vulgarnosti u ljudima, umije pronaći dobro u njima, probudi stid, gnjev, hrabrost u svojim dušama, učiniti sve da ljudi postanu plemenito jaki i produhove svoj život svetim duhom ljepote“ (Maksim Gorki).
Stoga je odabir najboljih književnih ostvarenja i svojevrstan putokaz, tim sigurniji i jasniji jer je plod dugog čitateljskog i životnog iskustva. Lista zlatnih knjiga, napravljenu na temelju evaluacijskih listića, koju stariji korisnici ispunjavaju iz mjeseca u mjesec,  objavljivat će se svake godine u digitalnom obliku povodom Međunarodnog dana starijih osoba.

Biblioterapija je program namijenjen korisnicima Doma za starije i nemoćne osobe Trnje, kao i svim zainteresiranim korisnicima domova za starije u Zagrebu.
Čitanje naglas je iznimno potrebna i korisna aktivnost s težištem na druženju, zbližavanju i razgovoru. Njezina je prednost da joj je za realizaciju potrebna tek dobra knjiga i malo svjetlosti i prostora. Osim toga, čitanje naglas najčešće potiče razgovor o najraznolikijim temama: od onih koje su usko povezane s temom knjige koju čitamo pa sve do onih koje se same od sebe nametnu i usputno pojave kao plod promišljanja o pročitanom. Jer čitanje nikada nije tek puko povezivanje slova na papiru. Ono je lijek s mnogovrsnim blagodatima.
Stoga smo za korisnike Doma za starije i nemoćne osobe Trnje upriličili čitanje naglas poznatih književnih djela, nakon čega slijedi razgovor na temu pročitane pripovijetke.
Druženje uz knjigu, čitanje naglas i razgovori odvijat će se jedanput mjesečno.

Glumačka družina "Dva plus dva" osnovana je u Knjižnici početkom siječnja 2024. Već se na prvom sastanku vidjelo da će inicijativa pasti na plodno tlo. Od tada su njezini članovi gotovo svaki dan uvježbavali komediju „Prav za prav”, dosad neizvođenu i neobjavljenu, a koju potpisuje Agneza Ivančić. Osim sociološkog momenta, koji podrazumijeva okupljanje i bavljenje kreativnom djelatnošću, onom kojom se zbog različitih okolnosti nisu mogli baviti u aktivnom radnom vijeku, cilj glumačke družine „Dva plus dva” je igrati u dosad neizvođenim i neobjavljenim dramama, što je prilika svima koji žele da njihova drama zaživi na „daskama koje život znače”.
Članovi glumačke družine su: Katarina KnezovićGordana BuricaMladen Levaj Tihomir Vrbanek.
Novi članovi su dobrodošli.
 

 

https://www.kgz.hr/hr/dogadjanja/zlatne-knjige-zlatne-dobi/62727

Iz prve ruke projekt je osmišljen s ciljem poticanja čitanja hrvatskih književnika, koji će čitati svoje književne i poetske tekstove po vlastitom izboru. Književnost je stvorena za čitanje, ali i za glas, kao što je to napisao nepravedno zanemareni hrvatski pjesnik latinist Ton Smerdel: „Uloga riječi vrlo je značajna u običnom, a to više u umjetničkom životu. Riječ je veliki Božji dar, ali je drugo pitanje kako se riječju služimo ili, bolje, kako je razumijemo i doživljavamo kad je čitamo napisanu u knjigama. Dobro čitanje knjiga spada u naročitu sposobnost i vještinu... (...) Ako se čita u žurbi, onda se ne mogu doživjeti razpoloženja lica, osjećaji i ideje književnog djela. Ova brzina, kako rekosmo, stvara površnost, a ta mana kod takvog čitatelja uzrokuje samo neku naviku, koja za duh ne znači ništa, osim što ubija vrieme i duh postaje nekritičan. Čitajmo češće glasno! Zar cijelu knjigu? Ne, Bože, sačuvaj! Ali pjesme čitajmo gotovo uviek naglas, a u drugim književnim djelima one ulomke koji su nam se svidjeli i koji u nama stvaraju estetsko čuvstvo.”
Književnost jest stvorena za čitanje, ali i za glas, što je jedan od načina da se nadiđe kakofonija svega i svačega, da se na trenutak zastane i osluhne, da se dublje zaživi i do u dno zagleda u samoga sebe. Tak tada čovjek može onima oko sebe dati najbolje od sebe, a boljega puta od toga nema.
Ralph Waldo Emerson je to ovako izrekao: “Znati da je barem netko lakše disao jer si ti živio.”
 

https://www.kgz.hr/hr/dogadjanja/iz-prve-ruke-ana-narandzic/59579
 

https://www.kgz.hr/hr/dogadjanja/iz-prve-ruke-sonja-zubovic/59461
 

https://www.kgz.hr/hr/dogadjanja/iz-prve-ruke-rajko-bundalo/59939
 

https://www.kgz.hr/hr/dogadjanja/iz-prve-ruke-drazen-katunaric/59755
 

https://www.kgz.hr/hr/dogadjanja/iz-prve-ruke-elvir-tominic/60523
 

https://www.kgz.hr/hr/dogadjanja/iz-prve-ruke-goran-gatalica/60183
 

https://www.kgz.hr/hr/dogadjanja/iz-prve-ruke-marko-marija-gregoric/61408
 

https://www.kgz.hr/hr/dogadjanja/iz-prve-ruke-edit-glavurtic/61204
 

https://www.kgz.hr/hr/dogadjanja/iz-prve-ruke-don-josip-muzic/60913
 

https://www.kgz.hr/hr/dogadjanja/iz-prve-ruke-jasminka-domas/61854


https://www.kgz.hr/hr/dogadjanja/iz-prve-ruke-nikola-kuzmicic/62303


https://www.kgz.hr/hr/dogadjanja/iz-prve-ruke-branka-erdelji-stivic/62623


https://www.kgz.hr/hr/dogadjanja/iz-prve-ruke-nada-mihaljevic/62927


https://www.kgz.hr/hr/dogadjanja/iz-prve-ruke-martina-divic/63261


https://www.kgz.hr/hr/dogadjanja/iz-prve-ruke-mladen-jurcic/63598


https://www.kgz.hr/hr/dogadjanja/iz-prve-ruke-mladen-kopjar/63953


https://www.kgz.hr/hr/dogadjanja/iz-prve-ruke-sanja-kirch-leto/64094


https://www.kgz.hr/hr/dogadjanja/iz-prve-ruke-jelena-miholjevic/64211


https://www.kgz.hr/hr/dogadjanja/iz-prve-ruke-gloria-la-marr-64488/64488










 

 

 

Knjižnica Knežija, ogranak knjižnice Tina Ujevića, aktivno je uključena u projekt Knjižnica širom otvorenih vrata od 2007. godine. U okviru programa Kreativne radionice i kulturna događanja u Knjižnici Knežija organiziraju se likovne i kazališne radionice, izložbe, književni susreti i scenske predstave na kojima sudjeluju djeca, mladi i odrasle osobe s posebnim potrebama zajedno sa svojim stručnim voditeljima, i to kao autori izloženih radova, kao posjetitelji, kao sudionici različitih radionica ili kao izvođači prigodnog programa.
Knjižnica Knežija također organizira uzvratne posjete djelatnika i korisnika knjižnice udrugama i ustanovama koje polaze ili u kojima borave djeca, mladi i odrasli s poteškoćama u razvoju ili osobe s invaliditetom.

Program se ostvaruje u suradnji s ustanovama i udrugama:

Klinika za dječje bolesti Zagreb
Caritasova kuća "Blaženi Alojzije Stepinac" u Brezovici za djecu s tjelesnim i mentalnim oštećenjima
Caritasova kuća Trešnjevka za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi
Udruga sa socijalno humanitarnim ciljevima OZANA
Dječji dom "Antun Gustav Matoš" za djecu s poremećajima u ponašanju
Udruga Don Kihot – terapijsko jahanje 
Hrvatski savez gluhoslijepih osoba Dodir
Projekt Zelena knjižnica za zeleni Zagreb u Knjižnicama grada Zagreba provodi se od početka 2017. godine. Suradnjom s ustanovama, udrugama i ekolozima knjižnice nastoje doprinijeti informiranosti o održivom razvoju društva i nužnosti zaštite okoliša, što u konačnici rezultira poboljšanjem kvalitete života.

Projekt je namijenjen svim dobnim skupinama korisnika, a ostvaruje se različitim programima: 
- predavanja i radionice
- predstavljanje knjiga
- projekcije dokumentarnih filmova
- događanja na javnim površinama
- uređenje knjižničnoga prostora i knjižničnoga okoliša
- izložbe

Fotografija: Predavanje Europska stabla u europskom vremenu; Predavačica Lidija Žišković