Lego rampa
Da bi kotač bolje LEGO naziv je projekta kojem se pridružila Knjižnica Marije Jurić Zagorke u suradnji s Udrugom ZAMISLI donatora zaklade Novo sutra uz podršku Centra za mlade Zagreb. Zbog pristupne prepreke, na ulaz u knjižnicu postavljena je rampa izrađena od LEGO kockica koju su izradili volonteri i volonterke na temelju nacrta kolega s Građevinskog fakulteta. Misija projekta je povećanje pristupačnosti knjižnice Marije Jurić Zagorke osobama s invaliditetom, ali i roditeljima s djecom u kolicima te podizanje svijesti i senzibiliteta o važnosti pristupačnosti svih objekata svima.

Prvu LEGO rampu osmislila je gospođa Rita Ebel, „Lego – baka“ iz Njemačke koja je i sama korisnica invalidskih kolica te je u svom gradu Hanau pored Frankfurta napravila 12 takvih rampi pogodnih za niže uzvisine ustanova u koje, poput Knjižnice Marije Jurić Zagorke, nema adekvatnog ulaza za osobe s invaliditetom pod motom kretanja bez barijera.

U međuvremenu je LEGO rampa ispred Knjižnice Marije Jurić Zagorke dobila dodatno značenje - svojim dizajnom, šarenilom i uočljivošću uveseljava svakog slučajnog i namjernog prolaznika preko Krvavog mosta, pogotovo djecu koja pokušavaju izvući dijelove lego kockica za igranje. Živopisna Lego rampa postala je svojevrsna umjetnička instalacija i turistička atrakcija za velike i male.