Mladi likovni umjetnici u knjižnici
Svojim velikim izlozima u pješačkoj zoni, na uglu Krvavog mosta i Tkalčićeve ulice Knjižnica Marije Jurić Zagorke pokazala se idealnim mjestom za likovne izložbe koje uvijek bude interes i publike i izlagača. Od 2014. godine provodimo program Mladi likovni umjetnici u knjižnici uz izdavanje lijepo opremljenog zajedničkog kataloga koji predstavlja presjek svih izložbi iz ciklusa u toj godini. Voditelj programa je Feđa Gavrilović, mladi likovni kritičar, koji svoju upućenost u suvremenu likovnu produkciju mlađeg naraštaja koristi za sjajnu selekciju umjetnika koji se tim ciklusom predstavljaju korisnicima knjižnice, stručnom dijelu publike i svakodnevnim prolaznicima. 
U 2017. i 2018. godini ciklus Mladi likovni umjetnici u knjižnici, kao i izlagačka djelatnost Knjižnice Marije Jurić Zagorke uopće, suočeni su s problemom ograničenja izlagačkog prostora, o čemu je pisao Feđa Gavrilović u predgovoru katalogu za 2017. godinu. U međuvremenu, svijet u kojem živimo poprimio je posve drugačije obrise, pa je predgovor kataloga za 2020. godinu imao karakterističan ton:

    "Nikada se ne treba previše žaliti. Prije nekoliko godina silno sam negodovao, zajedno s knjižničarkama i knjižničarima Knjižnice Marije Jurić Zagorke, zbog toga što su uvjeti za izlaganje slika u toj knjižnici postali ograničeni zbog vanjskih okolnosti. Naime, okolne terase oduzele su lijepu frontu koja gleda na Tkalčićevu ulicu, gotovo idealnu za likovno umjetnička djela. Unatoč tome, aktivirali smo interijer knjižnice što je rezultiralo nekim zaista fascinantnim izložbenim rješenjima. Nismo mogli pretpostaviti da ćemo se uskoro suočiti s puno realnijim problemima, kao što su posljedice potresa, koji je znatno oštetio knjižnicu na Krvavom mostu ili ovogodišnja pandemija, koja je suzila mogućnosti kulturnih događanja. 
    Zbog svega toga, ove smo godine održali tek dvije izložbe, od koje jednu zahvaljujemo sponzorstvu Knjižare Ljevak. Slike Josipa Rončevića, izložene u studenome, užarenim rothkovskim bojama pokazale su faze gradnje broda i sjajno se uklopile u interijer knjižnice. Na hladnom početku zime te su slike djelovale kao veliki, virtualni kamini koji šire toplinu. 
    Izložba
Knjiga i slika, otvorena u prosincu, pokazala je raznolike fascinacije mlađih umjetnika, inspirirana književnim djelima. Kao što su te knjige inspirirale i ostavile trag na autore ovih djela, možda njihova likovna ostvarenja inspiriraju prolaznika da pročita neke od knjiga. I baš dobro da će mu to pasti na pamet upravo u knjižnici, ili pred njom."

 
Ciklusom Mladi likovni umjetnici u knjižnici do sada su predstavljeni:

2021. godina

2020. godina

2019. godina

2018. godina

2017. godina
2016. godina
2015. godina
2014. godina
 
Još jedan dokaz da je Knjižnica Marije Jurić Zagorke zapravo mali laboratorij snova.
U njoj se književnost, likovna umjetnost i snovi povezuju kao svinjska krv, riža i crijeva u krvavicu.
Dobar tek, ljubitelji umjetnosti!

 (Željko Špoljar, iz predgovora katalogu Mladi likovni umjetnici u knjižnici 2016.)

 
 
Program je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba.