Miro Gavran
Miro Gavran - prijatelj knjižnice i njeznih članova od 17.11.2005.  
          
Zašto pisci pišu? Zbog radosti pisanja i druženja!
 
        Rukopis "Ivana Krstitelja",
naslovnicu rukopisa ilustrirao je piščev sin Jakov.
 
A mi, knjižničari, zajedno s našim članovima, želimo uživati i u pisanju i u druženju pa imamo prijatelja pisca Miru Gavrana.
Prijateljstvo?
Zašto smo odabrali Miru Gavrana za prijatelja naše knjižnice? Između ostalog, jer je on odabrao nas kao knjižnicu u kojoj posuđuje knjige, i zato što se njegove knjige puno i rado čitaju, i zato što je Miro talentiran pripovjedač i dramatičar koji svojom riječju dopire do srca mnogih, i zato što je drag čovjek što nije nevažno u prijateljstvu. Popularnost njegovih knjiga nuka nas da povežemo čitatelje i pisca i pokušamo njihov posredan odnos pretvoriti u osoban. Zanima nas priča koja od pisca ide čitatelju i natrag piscu, promijenjena emocionalnom proživljenošću. Taj je povrat, nepredvidiv i različit, mijenjan osobnošću čitatelja, ono nešto što može biti "početak jednog divnog prijateljstva".

Što imamo...
Nastojimo da ova knjižnica bude izvor informacija o Miru Gavranu i njegovom književnom i kazališnom radu. Miro je Knjižnici poklonio rukopis "Ivana Krstitelja" koji uz "Juditu" i "Poncija Pilata" čini biblijsku trilogiju. Ako želite pogledati, pitajte nas. A Miro o biblijskim temama kaže: "…Mi pisci trebamo svakom naraštaju ispočetka ispripovijedati biblijske priče kako bi u njima naši suvremenici pronašli odgovore na pitanja vezana uz svoju egzistenciju."

Kako Miro piše...
"…I, mada sam s osamnaest godina naučio tipkati s deset prstiju, sve pišem rukom, nalivperom ili kemijskom olovkom u velike bilježnice, tako da ispisujem samo desnu stranicu a lijevu ostavljam za umetke. Čuvam većinu tih bilježnica. Svaki moj roman i drama ispisani su rukom nekoliko puta, u prosjeku načinim četiri verzije svakog teksta. Ali nikada nisam započeo pisanje romana ili drame bez temeljite pripreme: uvijek ispišem biografije junaka, skice poglavlja za roman ili scena za kazališne tekstove, i tek onda počinjem pisati prvu verziju teksta. Nikada, baš nikada, nisam pristupio radnom stolu bez ideje i nikad se nisam prisiljavao na pisanje. Pišem kao da mi nadahnuće dolazi "odozgo", te samo onda kada me neka ideja, koju smatram sjajnom, prisiljava na realizaciju. Ponekad mi se čini da sam sve te priče dobio na dar, a moj zadatak je bio tek da poput srednjovjekovnog pisara «prepišem» tekst koji mi je predan na čuvanje". 

Što još imamo...
Imamo i prijevode nekih Gavranovih knjiga.
 
         

 Što Gavran smatra svojim zadatakom?
 "Ja sam na ovome svijetu samo s jednim zadatkom - da ispišem svoje priče."Kakav je Miro Gavran?
"Ne volim nasilje, ne volim dominaciju, a držim se onoga
- Ne čini drugome, što ne želiš da drugi čini tebi".


Izuzetan uspjeh
Na 57. Frankfurtskom sajmu knjiga Miro Gavran je predstavio 10 prijevoda svog romana "Judita". 

 

 
 

 
KAZALIŠTE
Teatar GAVRAN
U jesen 2002. godine glumica Mladena Gavran i njezin suprug književnik Miro Gavran pokrenuli su Teatar GAVRAN. Teatar GAVRAN igra suvremene dinamične predstave u kojima se na prvom mjestu afirmira Glumačko umjeće kao osnov teatarske umjetnosti, tako da na svojim predstavama angažira ponajbolje hrvatske glumce, istaknute redatelje i iskusne suradnike. Nastoji kontinuirano biti nazočan u gradu Zagrebu, ali istodobno doći u svako, pa i najmanje mjesto u Hrvatskoj, ako u njemu postoji želja za kazališnim doživljajem. Povremeno gostuje i na inozemnim scenama: Austrija, Mađarska, Srbija, Slovačka, Belgija, Poljska, Bosna i Hercegovina, Češka. U prosjeku Teatar GAVRAN svake godine izvede jednu premijeru i stotinjak repriza.

Sedmi GavranFest održan je od 5. do 10. travnja 2017. u Pragu u Češkoj. GavranFest je kazališni festival na kojem se igraju predstave nastale prema dramama i komedijama hrvatskoga književnika Mire Gavrana. Na ovogodišnjem festivalu nastupila su kazališta iz Bratislave, Praga, Zagreba i Beograda. Osim kazališnih predstava bila je upriličena promocija knjige Mire Gavrana na češkom jeziku pod nazivom Nove komedije iz Hrvatske i poneka drama u prijevodu Jaroslava Otčenašeka i Františeka Karocha, održan je okrugli stol na praškom Filozofskom fakultetu UK pod nazivom Miro Gavran, kazališni autor u europskom i svjetskom kontekstu, na kojem su sudjelovali teatrolozi iz Njemačke, Poljske, Češke i Hrvatske, Miro Gavran održao je književni susret na kojem je predstavio svoj novi roman Nekoliko ptica i jedno nebo, a u sklopu festivala izvedena je i svečana petstota repriza Gavranove komedije Sve o muškarcima koja se već devet godina igra u Pragu. 
Gavran je jedini živući pisac u Europi koji ima kazališni festival njemu posvećen, a koji djeluje kontinuirano izvan njegove domovine.

Četiri Gavranove premijere u četiri zemlje - Indiji, Rusiji, Njemačkoj i BiH
 
U Pozorištu Prijedor 21. listopada 2017. premijerno je izvedena Gavranova drama “Sve o ženama” u režiji Darka Cvijetića. U glavnim ulogama su nastupili Mirela Predojević, Sabina Halilović i Jelena Seksen.

Sensemble Theater iz Augsburga u Njemačkoj izveo je 28. listopada 2017. premijeru Gavranove komedije “Lutka”. Tihomir Glowatzky preveo je komediju na njemački jezik, redatelj je Sebastian Seidel, dok u glavnim ulogama nastupaju Kerstin Becki i Heiko Deitz.

Istoga dana  bila je i premijera Gavranove komedije “Muž moje žene” u izvedbi Teatra “M-ART” iz Moskve. Premijera se održala u gradu Kirovu. Sergej Girin preveo je komediju na ruski, redatelj je Mikhail Klushkin, dok su u glavnim ulogama nastupali Ekatarina Porubel, Anton Chudetsky i Victor Yourchenko.

WeMove Theater iz Bangalorea u Indiji 23. studenoga 2017. premijerno je izvedena Gavranovu dramu “Sve o ženama” na karnatačkom jeziku. Prijevod i režiju potpisuje Sindhu Hegde, dok u glavnim ulogama nastupaju Sri Priya, Soundarya Nagaraj i Sushma Nanjunda Swami. Ova indijska premijera označila je Gavranov dvostruki jubilej: riječ je o četrdesetom jeziku na koji je neki njegov tekst preveden, te o pedesetoj premijeri drame “Sve o ženama” koja je do sada premijerno igrala od Sjeverne i Južne Amerike, pa sve do Europe i Azije.
Miro Gavran je do sada imao preko 300 premijera diljem svijeta, koje su imale više od tri milijuna gledatelja.
27. i 28. studenog 2018. u Novoj Gradiški se  po četvrti put održala dvodnevna kulturna manifestacija LET S GAVRANOM  posvećena proznom i kazališnom radu Mire Gavrana.

Na repertoaru Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu u 2019. godini nalazi se predstava Svaki tvoj rođendan, u režiji Renea Medvešeka, prema tekstu Mire Gavrana.


KNJIŽEVNOST

U studenom 2016. objavljen je novi roman Nekoliko ptica i jedno nebo. Nakon nepuna tri mjeseca roman je doživio i svoje drugo izdanje zbog iznimnog interesa publike. Reklamni video može se pogledati na www.youtube.com/watch?v=aAmd89PQp8k&feature=youtu.be .

Kao znanstvena posveta opusu najizvođenijeg i najprevođenijeg hrvatskog dramatičara i nagrađivanog proznog pisca, u svibnju 2017. predstavljen je zbornik Miro Gavran - prozni i kazališni pisac, koji sadrži viđenja Gavranovog književnog i kazališnog rada  iz pera uglednih teatrologa i književnih teoretičara. Zbornik sadrži izlaganja sa stručnog skupa održanog 2015. godine u Novoj Gradiški.

U četvrtak, 18. siječnja 2018. u Zagrebu Miro Gavran predstavio je knjigu Odabrane komedije u izdanju Matice hrvatske, 2017. 


FILM

U srijedu 29. studenog 2017. u Kinu Europa premijerno je prikazan dokumentarni film "Miro Gavran" nastalog u režiji Zdravka Fučeka i produkciji Dokumentarnog programa HRT-a. Više o filmu pogledajte na http://www.kinoeuropa.hr/program/miro-gavran-118067


NAGRADE

Na jubilarnom desetom festivalu Glumište pod murvom u Skradinu, stručni žiri u sastavu Mate Gulin, Pero Mioč i Sergej Mioč donio je odluku o najboljima koji dobivaju Nagradu ZLATNA MURVA. Najboljom predstavom u cjelini proglašena je predstava Zaboravi Hollywood autora Mire Gavrana, redatelja Miroslava Međimorca, a u produkciji Teatra GAVRAN. Najboljim glumcem festivala proglašen je Željko Konigsknecht za ulogu ostvarenu u predstvi “Zaboravi Hollywood”, dok je najboljom glumicom festivala proglašena Sanja Milardović za ulogu ostvarenu u predstavi grupe autora “Moja nuklearna ljubav”, u režiji Olje Lozice, a u produkciji Teatra Rugantino.
Miro Gavran dobitnik je prestižne međunarodne nagrade „Dr. Alois Mock Europapreis 2017“. Nagrada Alois Mock već se četrnaest godina dodjeljuje istaknutim pojedincima koji su, u duhu europske ideje zajedništva, svojim književnim ili novinarskim djelima, aktivnostima u javnom sektoru, u organizacijama ili u poslovanju promovirali europske vrijednosti i jedinstvo.


Miro Gavran proglašen je prvim hrvatskim veleposlanikom kravate na stručnom skupu "KRAVAT(NA) DIPLOMACIJA", koji se 7. rujna 2018. održao u prostorijama Kuće
Europe, na Europskom trgu u Zagrebu.


 
Našeg prijatelja pratimo i podupiremo, informirajući ga o odjeku i prijemu njegovih knjiga kod čitatelja. Tako potičemo prijateljstvo pisca i njegove publike jer pisci pišu zbog radosti pisanja i druženja. Sve čitatelje pozivamo da se uključe u ovo prijateljstvo. Što biste vi željeli znati o Miru Gavranu? Što biste ga pitali? Javite se! (knjiznica.m.j.zagorke@kgz.hr)