Projekti
Hrvatsko knjižničarsko društvo, Knjižnice grada Zagreba i Nacionalna i sveučilišna knjižnica pokrenule su kampanju pod nazivom „I ja želim čitati!“.

Cilj je ove kampanje informirati i educirati javnost te ju učiniti osjetljivom za problematiku osoba s teškoćama čitanja i disleksijom te poboljšati međuinstitucionalnu suradnju stručnjaka koji se bave osobama s teškoćama čitanja i disleksijom te osobama koje ne mogu čitati standardni tisak.

Raznim akcijama planira se potaknuti provedba ove kampanje. Organiziranjem izložbi na temu osoba s teškoćama u čitanju, organiziranjem radionica i predavanjima za roditelje i nastavnike koje će održati profesori Edukacijsko-rehabilitacijkog fakulteta te rješavanjem konkretnih, svakodnevnih problema s kojima se određena ciljana skupina susreće.
Izložbe koje su održane u Knjižnici u sklopu Kampanje pogledajte na sljedećim poveznicama:
Građa lagana za čitanje, što je to?
Trnjanske Iskrice
Kampanja "I ja želim čitati" - predstavljanje Osnovne škole Domovinske zahvalnosti iz Knina
Brnistra u Trnju
Ugovor iz Marakeša - zašto je važan!?
Hrvatska knjižnica za slijepe u gostima
Dan sigurnijeg interneta
Život koji želiš živjeti / Jan BolićProgram je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

 
U sklopu projekta 65+, koji već dugi niz godina provode Knjižnice grada Zagreba, u Knjižnici Marina Držića održava se Sat informacijske pismenosti – besplatna radionica informatičkog i informacijskog opismenjavanja osoba treće životne dobi.

Program edukacije prilagođava se pojedinačnim potrebama korisnika, a uključuje osnove rada na:

- računalu (pretraživanje interneta, pisanje teksta, uporaba e-maila i sl.)
- tabletu (snimanje i pregledavanje fotografija, čitanje e-knjiga i sl.)
- pametnom telefonu (služenje različitim aplikacijama za komunikaciju i pristup društvenim mrežama te za korištenje mobilnog bankarstva, naručivanja na liječničke preglede, naručivanja taksija i sl.).
 
Radionica se održava u prostoru Knjižnice (u terminima prema dogovoru s polaznicima i volonterima), od ponedjeljka do subote.
 
Voditelj: Zoran Roško, prof.
e-mail: zoran.rosko@kgz.hr
tel. 01/6151-697


Program je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba.


 

65+

New photo · Album by Knjižnica Marina Držića

Projekt „Na Trnju sa zvijezdama“ posvećen je poticanju čitanja i promociji hrvatskih književnika za djecu i odrasle, kao temelja hrvatske pisane kulture te hrvatskih književnih nagrada, kao stručne verifikacije kvalitete djela ili opusa pojedinog autora.  
 
Temelji se na Nacionalnoj strategiji poticanja čitanja, a osmišljen je u želji da kroz susrete s nagrađenim književnicima i ilustratorima pridonese rasplamsavanju strasti za čitanjem, razvoju čitalačke pismenosti te poticanju čitatelja na aktivno i kritičko čitanje.
 
Projekt se provodi u četirima knjižnicama mreže Knjižnica grada Zagreba: Knjižnici Marina Držića, Dječjoj knjižnici Marina Držića, Knjižnici Ivana Gorana Kovačića i Knjižnici Savica. 

Program je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba.
Knjižnica Marina Držića jedna je od dvadesetak knjižnica mreže Knjižnica grada Zagreba koje provode Projekt Zelena knjižnica za zeleni Zagreb.

Knjižnica Marina Držića već dugo uređuje svoj „zeleni prostor“ u interijeru knjižnice i ponosna je na kućne biljke koje su oplemenile prostor u kojem radimo te ga učinile toplijim i gostoljubivijim. Knjige i biljke doista mogu zajedno. Tridesetak sobnih biljaka koje uspijevaju na stotinjak kvadrata cvatu svake godine, premda se nalaze na sjevernoj strani knjižnice. Prostor krasi i akvarij s ribicama. U uređenje knjižnice nastojali smo uključiti i vodu kao jedan od ključnih elemenata prirode. Sobne biljke ne samo da obogaćuju zrak našeg prostora kisikom nego ga i oslobađaju od toksičnih tvari.

U okviru projekta Zelena knjižnica za zeleni Zagreb bavit ćemo se zelenim uređenjem interijera. U tu aktivnost želimo uključiti kolegice i kolege tako što ćemo im ponuditi mlade biljke za presađivanje, a produbit ćemo i suradnju s lokalnom zajednicom koja već sadi „pomladak“ naših knjižničnih biljaka.

Album Zelena knjižnica

Popis organiziranih izložbi i akcija u okviru projekta Zelena knjižnica za zeleni Zagreb:

Pogled u svijet ornitologa
Očistimo Hrvatsku od auto-olupina
Svijet u konjskom oku
Zelena biciklijada cikloknjižničara ZKD-a
Razmnožavanje naših biljaka iz prostora knjižnice pomoću reznica, sadnja u teglice
te donacija Knjižnici Savica
Biciklijada Europskoga dokumentacijskog centra NSK u povodu Europskoga tjedna sporta
Pčela - najvažnije živo biće na planetu
Tko tu koga gleda?
Iza zatvorenih vrata - knjige i biljke u doba izolacije
Gradski vrtovi
16. srpnja - Svjetski dan biciklista
Iza zatvorenih vrata - knjige i biljke u doba izolacije
U knjižnicu po sadnicu
Pet nijansi zelene - ekoaktivnosti Knjižnice Marina Držića
Zajedno smo (još) zeleniji
Čaroban i zastrašujući mikrosvijet
ZKD Biciklisti i Europski tjedan mobilnosti: biciklijada Zagreb - Jastrebarsko
Solitarne pčele