Projekti i programi
Knjižnice grada Zagreba provode ciljane programe namijenjene društvenoj integraciji osoba treće životne dobi i njihovom aktivnom uključivanju u kulturna i društvena zbivanja. U projektu 65 plus starije osobe su ne samo korisnici nego i stvaratelji programa, oni su učenici koji usvajaju nova znanja i učitelji koji dijele znanje i iskustvo.
Knjižnica Medveščak u sklopu projekta s članovima Matice umirovljenika Medveščak provodi radionice informacijskog opismenjavanja, a na Odjelu za djecu provode se Susreti generacija tijekom kojih djedovi i bake čitaju priče predškolcima.
Osoba za kontakt: Jagoda Ille, voditeljica knjižnice.

 
Program "Izlog u prozoru" nastao je kao dio višegodišnjeg projekta "Mislimo i djelujemo zajedno". Namjera je "Izloga u prozoru" predstaviti radove djece i mladih, učenika i studenata, članova raznih udruga.
Knjiga na rezervaciji serija je razgovora kojom se želi predstaviti po jedno djelo suvremene književnosti. Autorice i urednice od 2020. godine bile su knjižničarke Sanja Milovac i Irena Bekić, a koncept od 2023. godine, kroz međuknjižničnu suradnju, nastavljaju razvijati Sanja Milovac i Iva Bunčić Stanković. 
Od samog početka provođenja projekta "Knjižnica širom otvorenih vrata" uključena je i igraonica za djecu predškolske dobi. U redovite programe uključena su djeca sa slušnim, motoričkim i intelektualnim poteškoćama. U suradnji s Udrugom za pet therapy Indeficienter Vinkuran, učenici prvih razreda Poliklinike Suvag sudjelovali su u R.E.A.D. programu terapijskog čitanja psu.
"Medo kod Vjeverica" je projekt čitanja priča djeci predškolske dobi u suradnji s DV "Trnoružica" i odgojnom skupinom Vjeverice. Cilj projekta je promicanje kvalitetne slikovnice i promicanje važnosti čitanja djeci.
Čitali smo:
 
23. 11. 2016.
7. 12. 2016.
1. 2. 2017.
28. 2. 2017.
15. 3. 2017.
27. 3. 2017.
11. 4. 2017.
10. 5. 2017
7. 6. 2017.
   
Projekt "Medveščak čita" održava se tijekom tjedna uoči Dana hrvatske knjige 22. travnja svake godine. Svrha projekta je poticanje čitanja kroz svakodnevno čitanje na glas i druženje s hrvatskim piscima, ilustratorima i prevoditeljima, a namijenjen je djeci predškolske i osnovnoškolske dobi.

2016. godine čitali smo:
Jelena Pervan : Pjegava Iva
Robert Mlinarec : Djed Mraz dimnjačar
Davor Šunk : Sretan svijet
Nada Zidar-Bogadi : Plavi san

2017. godine čitali smo:
Sonja Zubović : Pjesme iz prirode i društva
Ksenija Kušec : Janko i stroj za vrijeme
Snježana Babić-Višnjić : Šešir od snova
Nina Vađić i Ana Kadoić : Crvena jabučica

2018. godine čitali smo:
​Rosie Kugli: Snježna kraljevna ; Zov dubine ; Priča o pobjedi
Kestutis Kasparavičius : Lijenozemska
Nada Zidar-Bogadi: Kokoš kod frizera
Nena Lončar: Šest guba čarolija i jedan užas na kvadrat

2019. godine čitali smo:
Rosie Kugli: Dvije crte plavo
Nives Madunić Barišić: Tajna čokoladnih bombona i ostale naslove iz serijala o detektivu Melkioru
​Dijana Merey Sarajlija: Što mravi znaju o ljubavi (serijal stihobasni)
​Nada Mihoković Kumrić: Imaš izbor
Povodom Međunarodnog dana tolerancije (16. studenoga), a u suradnji s Forumom za slobodu odgoja, u prostoru Odjela za djecu održavaju se radionice za djecu osnovnoškolske dobi i izložba likovnih i literarnih radova pristiglih na natječaj "Oboji svijet bojama tolerancije" u organizaciji Foruma za slobodu odgoja.

Međunarodni savez knjižničarskih društava i ustanova (IFLA) u svojoj je Izjavi o knjižnicama i razvitku (2013.) naglasio da knjižnice imaju prirodnu ulogu pružanja pristupa informacijskim sadržajima i uslugama koje podupiru održivi razvoj.

Hrvatsko knjižničarsko društvo 2014. godine osnovalo je Radnu grupu za Zelene knjižnice s idejom da se promicanje održivoga razvoja u knjižnicama, započeto 2011. projektom Društva bibliotekara Istre Zelena knjižnica, proširi na nacionalnu razinu.

Osluškujući potrebe društvene zajednice kao i stručne smjernice za razvoj svojih usluga, Knjižnice grada Zagreba svojim se projektom Zelena knjižnica za zeleni Zagreb pridružuju knjižnicama koje će u sklopu redovne djelatnosti educirati javnost o zaštiti okoliša i održivome društvu.

Zelenim programima i uslugama knjižnice pridonose razvoju zelene pismenosti građana, odnosno informiranosti o održivom razvoju društva i nužnosti zaštite okoliša, sposobnost kritičkoga mišljenja o ekološkim temama te stjecanje znanja i vještina potrebnih za poboljšanja kvalitete vlastitoga života i života čitave zajednice. Osim razvoja zelene pismenosti građana, knjižnični zeleni programi otvaraju put za poboljšanje energetske učinkovitosti svojih zgrada te njihova utjecaja na okoliš.

Projekt Zelena knjižnica za zeleni Zagreb u Knjižnicama grada Zagreba provodi se od siječnja 2017. godine u četrnaest knjižnica mreže: Dječjoj knjižnici Marina Držića, Dječjoj knjižnici M-2, Gradskoj knjižnici, Gradskoj knjižnici Ante Kovačića - Zaprešić, Knjižnici Augusta Cesarca - Ravnice, Knjižnici Augusta Cesarca - Šubićeva, Knjižnici Dubec, Knjižnici Jelkovec, Knjižnici Medveščak, Knjižnici Novi Zagreb, Knjižnici Savica, Knjižnici Selčina, Knjižnici Sesvete i Knjižnici Vladimira Nazora.

Namijenjen je svim dobnim skupinama korisnika, a ostvaruje se kroz sljedeće programe:

- predavanja i radionice
- projekcije dokumentarnih filmova
- akcije na javnim površinama
- uređenje knjižničnoga okoliša
- tematske izložbe
- predstavljanje knjiga.

Djelatnici knjižnica provode ga u suradnji s ustanovama, udrugama i pojedincima koji se profesionalno bave područjem ekologije ili svojim aktivizmom u zajednici pridonose zaštiti okoliša i jačanju svijesti o održivome društvu.
Zmajevi od papira ciklus je origami radionica tijekom kojih knjižnica postaje prostor neformalnog druženja, učenja i razvijanja ove meditativne japanske vještine. Uz svladavanje novih formi i oblika, članovi tijekom godine kontinuirano savijaju papirnate ždralove koje ćemo nanizati u senbazuru – skupinu od 1000 origami ždralova povezanih nitima i poslati u Japan. Naime, svake godine, početkom kolovoza, u Memorijalni park mira u Hirošimi pristižu ždralovi iz čitavog svijeta, kao podsjetnik na važnost širenja energije mira i ljubavi. Voditeljica radionica je Sanja Milovac.
 
Zbog velikog interesa članova, u listopadu 2022. formirane su tri origami grupe koje okupljaju tridesetak polaznika.
Broj polaznika po radionici je ograničen, stoga su grupe zatvorene i kontinuirane, a odvijaju se u ciklusima. Sljedeći ciklus i mogućnost upisa bit će u rujnu 2023. godine. 

Poslušajte prilog o origami radionicama koji je emitiran na 1. programu Hrvatskog radija, u sklopu ciklusa Uvijek prvi (početak od 49:55).