O Galeriji
Galerija Prozori obuhvaća prozorski niz Knjižnice Silvija Strahimira Kranjčevića (30 m dugački niz; prozori dimenzija cca 115x120 cm), a ovisno o radu širi se u unutrašnji prostor knjižnice ili vanjski javni prostor. Uz stručnu, publika Galerije stanovnici su kvarta, korisnici knjižnice i svakodnevni prolaznici. Na taj se način umjetnost posreduje širokoj publici kao neelitna i vaninstitucionalna djelatnost, a umjetnički se rad aktivira na često nepredvidljive načine.
Galerija je osnovana 1978. godine na inicijativu Branke Hlevnjak, prve voditeljice Galerije. Od godine 1981. vodila ju je Malina Zuccon Martić, a od 1995. Irena Bekić. Od svojih početaka, Galerija se usmjerila na izlaganje ilustracije i drugih grafičkih vrsta, a od 2005. godine, izlagačka se koncepcija preusmjerava na site specific, konceptualne i participativne  umjetničke prakse budući da je smještaj galerije u knjižnici prepoznat kao dinamična i intrigantna situacija koja uspostavlja mrežu različitih odnosa te ih aktivira kroz umjetničke radove.
Galerija je otvorena prema svim generacijama umjetnika iz Hrvatske i iz regije. S obzirom na to da je prostor već definiran sadržajem i namjenom, ona je i mjesto umjetničkog eksperimenta i potiče sve oblike interdisiplinarnog i intermedijalnog umjetničkog stvaralaštva.
Pri koncipiranju programa vodi se računa o prvotnoj namjeni prostora, njegovim korisnicima i uključivanju korisnika kao aktivnih sudionika programa. Uz svaki projekt i izložbu održava se i edukativni program pod nazivom „U pozadini stvari“ s ciljem potaknuti dijalog između publike, umjetnika i stručnjaka s različitih područja te razvijati kritičko mišljenje i širiti polje znanja. Uzajamnim djelovanjem galerije i knjižnice, obje se promiču u hibridnu kulturnu instituciju pri čemu kombinacija njihovih metodologija omogućava neposredno i održivo uključivanje lokalne zajednice u šire kulturne tokove te omogućuje inovativni pristup instituciji knjižnice kao agonističkog prostora (Ch. Mouffe) otvorenog za prepoznavanje i uspostavljanje različitih dispozitiva.
 
O programu odlučuje Savjet Galerije: Petra Dolanjski, povjesničarka umjetnosti i knjižničarka; Božena Končić Badurina, vizualna umjetnica; Andreja Kulunčić, vizualna umjetnica,  Maša Štrbac, povjesničarka umjetnosti, Irena Bekić, povjesničarka umjetnosti i knjižničarka.

https://www.facebook.com/Galerija-Prozori-163929313783977/
 

fotografija knjižnice: Boris Cvjetanović