Fond

Danas fond Glazbenog odjela broji preko 53.000 jedinica. Građa je zastupljena na raznovrsnim audiovizualnim medijima (CD, DVD, zvučne kasete, videokasete, gramofonske ploče) i tiskanoj građi (note, knjige o glazbi, glazbeni časopisi). Odjel posjeduje i referentnu zbirku glazbenih priručnika, enciklopedija i leksikona za rad u knjižnici te vrijednu građu koja se nalazi u Zaštićenom fondu, poput prvih izdanja hrvatskih skladatelja, njihovih sabranih djela, inozemnih izdanja s djelima hrvatskih skladatelja, zbirki skladbi značajnih za kulturu Hrvatske, djela s autogramima i posvetama značajnih osoba i dr.
Glazbeni odjel posjeduje recentne brojeve glazbenih časopisa (posljednje tri godine) raspoložive za posudbu. Naslovi časopisa koje primamo su:

Arti musices*
BBC music magazine
Cantus*
Fontes artis musices*
Future music
Gramophone
Guitar techniques
International review of the aesthetic and sociology of music*  
Jazzwise
Musica jazz
Sv. Cecilija*
Total guitar

Čitaonica na 1. katu posjeduje i starije brojeve nekih od ovih naslova (označenih sa *), te naslove drugih glazbenih, glazbeno-pedagošlih ili audiofilskih časopisa poput:  Fusnota, Gitara, Musica sacra, Muzička kultura, Muzika, Muzika i škola, Tamburica, Techno.hr, Theoria, Tonovi, Wam, Zvuk, i dr. 
ZBIRKA LADISLAVA MATEIĆA

Ladislav Mateić (1940-2021), strastveni zaljubljenik u jazz glazbu, inače poznat kao višegodišnji istaknuti grafički urednik Večernjeg lista, tijekom života sakupio je nevjerojatnu zbirku od 2.112 naslova poglavito free jazz zvučnih izdanja iz cijelog svijeta. Ona broji 1.169 CD-a, 940 gramofonskih ploča, 1 DVD i 2 knjige.

Na poticaj prijatelja, glazbenika Saše Nestorovića i Zorana Ščekića koji su poznavali jedinstvenu vrijednost zbirke, Ladislav Mateić napisao je knjigu „Free jazz - ponešto o glazbenicima, izdavačima i nosačima zvuka, za one koji slušaju ili će možda slušati free jazz“.
„Ova knjiga je zapravo popis LP ploča i CD-a onog dijela moje diskoteke, koji uključuje snimke free jazza, ali i free improvizacija, improjazza, elektronike, eksperimentalne glazbe, suvremene klasike… U ovom slučaju Free jazz je zapravo skupni naziv za sve gore navedene stilove.“ (Ladislav Mateić, 2020.)

Objavljena je 2020. godine na hrvatskom i engleskom jeziku te predstavlja najbolji vodič za proučavanje mnoštva zvučnih izdanja sadržanih u zbirci.

Zbirka obiluje raritetnim izdanjima, ograničenim nakladama od primjerice 500 komada (u cijelom svijetu). Mnogi glazbenici osnivali su vlastite etikete za izdanja free jazz i/ili eksperimentalne  glazbe te izdali samo nekoliko gramofonskih ploča (na primjer Pipe records, austrijska etiketa koju je ranih 70-ih osnovao trubač, improvizator i skladatelj Franz Koglmann izdala je 4 ploče).
Sadržajno (i kvantitativno) jedinstvena je u Hrvatskoj, a i na širem području.

Gospođa Nevenka Mateić željela je da ovakva vrijednost bude dostupna javnosti te je posredstvom Saše Nestorovića i Vanje Dracha svu ovu vrijednu građu donirala Glazbenom odjelu Gradske knjižnice.

Donaciju cjelokupne zbirke od 2.112 jedinica preuzeli smo 18.veljače 2022. Nakon stručne i tehničke obrade učinili smo ju dostupnom javnosti i promovirali u okviru pretprograma Muzičkog bienalla 2023.  

U okviru fonda Glazbenog odjela lokacijski je izdvojena kako bi osim na policama bila zasebno pretraživa i u online katalogu.
 
Gramofonske ploče su najstariji fond Glazbenog odjela. Nakon pauze više od dvadesetak godina, 2017. godine ponovno su se počele nabavljati. Zbog nedostatka prostora zbirka je većinom na izdvojenoj lokaciji, stoga se ploče najčešće posuđuju uz prethodnu narudžbu, dok se novije ploče nalaze u odjelu. Katalog gramofonskih ploča od 2018. godine nalazi se unutar zajedničkog elektroničkog kataloga knjižnice.