Jazz zbirka Ladislava Mateića
ZBIRKA LADISLAVA MATEIĆA

Ladislav Mateić (1940-2021), strastveni zaljubljenik u jazz glazbu, inače poznat kao višegodišnji istaknuti grafički urednik Večernjeg lista, tijekom života sakupio je nevjerojatnu zbirku od 2.112 naslova poglavito free jazz zvučnih izdanja iz cijelog svijeta. Ona broji 1.169 CD-a, 940 gramofonskih ploča, 1 DVD i 2 knjige.

Na poticaj prijatelja, glazbenika Saše Nestorovića i Zorana Ščekića koji su poznavali jedinstvenu vrijednost zbirke, Ladislav Mateić napisao je knjigu „Free jazz - ponešto o glazbenicima, izdavačima i nosačima zvuka, za one koji slušaju ili će možda slušati free jazz“.
„Ova knjiga je zapravo popis LP ploča i CD-a onog dijela moje diskoteke, koji uključuje snimke free jazza, ali i free improvizacija, improjazza, elektronike, eksperimentalne glazbe, suvremene klasike… U ovom slučaju Free jazz je zapravo skupni naziv za sve gore navedene stilove.“ (Ladislav Mateić, 2020.)

Objavljena je 2020. godine na hrvatskom i engleskom jeziku te predstavlja najbolji vodič za proučavanje mnoštva zvučnih izdanja sadržanih u zbirci.

Zbirka obiluje raritetnim izdanjima, ograničenim nakladama od primjerice 500 komada (u cijelom svijetu). Mnogi glazbenici osnivali su vlastite etikete za izdanja free jazz i/ili eksperimentalne  glazbe te izdali samo nekoliko gramofonskih ploča (na primjer Pipe records, austrijska etiketa koju je ranih 70-ih osnovao trubač, improvizator i skladatelj Franz Koglmann izdala je 4 ploče).
Sadržajno (i kvantitativno) jedinstvena je u Hrvatskoj, a i na širem području.

Gospođa Nevenka Mateić željela je da ovakva vrijednost bude dostupna javnosti te je posredstvom Saše Nestorovića i Vanje Dracha svu ovu vrijednu građu donirala Glazbenom odjelu Gradske knjižnice.

Donaciju cjelokupne zbirke od 2.112 jedinica preuzeli smo 18.veljače 2022. Nakon stručne i tehničke obrade učinili smo ju dostupnom javnosti i promovirali u okviru pretprograma Muzičkog bienalla 2023.  

U okviru fonda Glazbenog odjela lokacijski je izdvojena kako bi osim na policama bila zasebno pretraživa i u online katalogu.