Radno vrijeme:
pon-pet 8:00-20:00
sub 8:00-14:00

Usluge i oprema:
  • računala
  • skener
  • pisač
  • automat za napitke
  • igraća konzola

Događanja
Mjesec hrvatske knjige | Galerija Prozori
Premreženost suvremene umjetnosti i antropologije: primjeri
22.10.2018. | ponedjeljak
Početak događanja: 19 sati

Francesco Marano, profesor vizualne antropologije na Odsjeku za kulture Europe i Mediterana pri Sveučilištu Bazilikata u Materi (Italija), govorit će o primjerima premreženosti suvremene umjetnosti i kulturne antropologije. Početkom 20. stoljeća suvremena je umjetnost prepoznala potencijale antropologije u razumijevanju društva te je tijekom vremena prisvojila njezine alate i metode. Posljednjih desetljeća i antropologija bilježi vizualni obrat. Okretanjem jezicima umjetnosti propituje dodatne mogućnosti istraživanja i predstavljanja kulture. Dijaloški odnos umjetničkih i antropoloških praksi otkriva zajedničko polje na kojemu se razmjenjuju politički i estetski ciljevi, a upravo ta interakcija, smatra Marano, otvara moguće izlaske iz ekonomskih i akademskih granica i ograničenja.

 Više
Mjesec hrvatske knjige | Dječji odjel, Odrasli odjel, Galerija Prozori
Mjesec hrvatske knjige
15.10.2018. - 15.11.2018.
O antropologiji i umjetnosti, tajanstvenom Zagrebu i javnom prostoru Zagreba, o romanima za odrasle i djecu, književnosti, feminizmu i popularnoj kulturi, o novinarstvu i dokumentaristici, o fotografijama i fotografskim vještinama razgovarat ćemo  tijekom Mjeseca knjige u Knjižnici S. S. Kranjčevića.
Dođite!

Više
Izložba | Galerija Prozori
Sandro Đukić
09.10.2018. - 09.11.2018.
Izložba "Goli express" otvara trodnevni stručni skup u povodu 40 godina Galerije Prozori pod nazivom "Društveni potencijali hibridnih javnih kulturnih prostora i rubnih umjetničkih praksi"

Goli otok, najveći kažnjenički logor za političke zatvorenike koji je kao politički logor djelovao od 1949. do 1955. u našoj je kolektivnoj memoriji postao metafora za nasilje komunističkog totalitarizma, kao i za apsurde političkog režima u kojima se ne sudi, već se kažnjava pod policijskom jurisdikcijom. Ustvari, Goli je otok nezgodno mjesto naše povijesti kao i naše sadašnjosti. O tome govori, primjerice, Renata Jambrešić Kirin kada kaže: „Da je riječ o kiklopovskom otoku hrvatske političke mitologije svjedoči i nedostatak konsenzusa oko njegovog imenovanja, historijske valorizacije i spomeničke zaštite i tipa memorijalne geste kojom bi se obilježilo postojanje komunističkog logora.“* 
Citiranu rečenicu prepoznajem kao moguće polazište narativa koji gradi ova izložba.
Otvorenje izložbe u 19 sati

Više
Čitateljski klubovi | Dječji odjel
Razbooktavanje
27.06.2018. - 20.12.2018.
Početak događanja: 17 h
Sljedeći susret održat će se u četvrtak, 4. 10. u 17 sati!
 
Čitamo i razgovaramo o književnosti koja nam je bitna. Književnost „linkamo“ sa serijama, glazbom, filmovima, društvom, privatnim i javnim – svime što nas zanima, zabavlja, brine ili tjera da mislimo. Zanimaju nas i razum i osjećaji – suhoparne analize mijenjamo autentičnim iskustvima, čitanjima, promišljanjima. Svi su glasovi jednakovrijedni i svatko je dobrodošao! Pridruži se!

Više