Projekti
 
Gradska knjižnica dugogodišnji  je sudionik projekta 65 plus. Osim suradnje s domovima za starije, u Knjižnici se već godinama organiziraju  radionice informatičke i informacijske pismenosti za osobe treće životne dobi.
  
Radionice informatičke i informacijske pismenosti organizirane su u obliku individualnog rada s polaznikom. Poduka obuhvaća osnovni rad na računalu, tabletu ili pametnom telefonu, rad s aplikacijama za daljinsko komuniciranje (WhatsApp, Viber, Skype, Zoom...) te korištenje interneta i društvenih medija.

Održavaju se u terminima u trajanju od 120 minuta:
ponedjeljkom i utorkom od 10 do 12 sati
 

Potrebna je prethodna predbilježba i rezervacija termina!
 
Termin se može rezervirati 23. u mjesecu:
osobno u knjižnici
telefonom: 01/4694304
 
Radionice su besplatne za članove Knjižnica grada Zagreba!
 
Voditeljica:  Marijana Rogić Bocchetti
 
Za dodatne informacije možete se obratiti na e-adresu marijana.rogic.bocchetti@kgz.hr
i na telefonski broj 01/4694-327.

VIŠE O PROJEKTU!
 
 
Slika izvor: https://www.pexels.com/photo/elderly-couple-looking-at-laptop-7545349/

IZLOŽBE U GALERIJI 109

Galerija 109 osnovana je u listopadu 2019. godine u Gradskoj knjižnici u Zagrebu s ciljem da… Zapravo, recimo istinu. Zavezali smo komad špage između dva kabla za struju, postavili nekoliko crteža (nacrtanih na papirićima s datumom povrata knjiga), izradili plakat i čekali kad će netko primijetiti da prisustvuje pravoj pravcatoj izložbi u podrumu Gradske knjižnice.

Galerija otad svaki (dobro, gotovo svaki) tjedan ugošćuje novu izložbu, katkad samostalnu, katkad skupnu, dobila je gostujuće izlagače, mali webshop i knjigu dojmova, a glas se širio sve dalje i dalje...
A sad pozivamo i vas da je posjetite, makar samo virtualnim putem.

Samo tiho, molim, nalazite se u Galeriji.
 

Križić kružić

Pogledajte izložbu!
 

Zlokobni plan male sove II

Pogledajte izložbu!
 

RETROSPEKTIVA: Zlokobni plan zle male sove

Pogledajte izložbu!


...već boj bije srce u junaka

Što čini superjunaka? Snaga? Pamet? Kostim? Vještina? Maloljetni pomoćnik? Superneprijatelj? Tehnološki napredno oružje?
Superjunaka ne čini ni snaga, ni pamet, ni kostim, ni vještina, ni maloljetni pomoćnik, ni superneprijatelj, ni tehnološki napredno oružje. Ono što razdvaja običnog čovjeka od junaka jest - srce. To je odluka koju donesemo kad je odluku donijeti teško. A u tome nam neće pomoći ni snaga, ni pamet, ni kostim, ni vještina, ni maloljetni pomoćnik, ni superneprijatelj ni tehnološki napredno oružje.
 
Da je kojim slučajem autor ove izložbe bio informator ili katalogizator, odgovor na to tko su pravi superjunaci možda bi bio drukčiji. (Pogrešan.) Ali autor je pomoćni knjižničar, kojeg ne krase ni prevelika snaga, ni pamet, ni kostim, ni vještina, ni maloljetni pomoćnik, ni superneprijatelj, ni tehnološki napredno oružje, dok bije svoj svakodnevni boj. Ali ništa od tog nije važno. Jer ne bije boj svijetlo oružje...

Pogledajte izložbu!


Prava a(ps)trakcija

Pogledajte izložbu!
 

SREDI SVOJU TIKVU

Pogledajte izložbu!
 

STISNI ME, STISNI

Izložba nastala u povodu Mjeseca hrvatske knjige posvećena herbariju.

Pogledajte izložbu!
 

U ZDRAVOM TIJELU ZDRAVI DUH

Svi znamo koje su odlike dobrog pomoćnog knjižničara: snaga, izdržljivost, fleksibilnost! Naročito ako radi u spremištu Gradske knjižnice... Zamislili smo kako bi izgledalo da knjižničari zaista rade na postizanju spomenutih odlika i jednom postanu vrijedni naziva - pomoćni knjižničar.

Pogledajte izložbu!
 

OBILJEŽIMO LJETO

Svi bismo htjeli da godišnji odmor bar još malo potraje. Da ljeto svake godine ne proleti kao rok za posudbu knjige. Međutim, ne možemo upravljati godišnjim dobima (još), ali možemo obilježiti ljeto bookmarkerima s nama najdražim morskim prizorima. Da u prvim danima jeseni, ljeto još malo potraje. Pronađimo još malo sunca i obilježimo jesen ljetom.

Pogledajte izložbu!


Izložba MALE ŽENE 

Tko su male žene u Galeriji 109?
Frida Kahlo, Ada Lovelace, Kleopatra, Marija Jurić Zagorka, Florence Nightingale, Marie Curie, Hipatija

Pogledajte izložbu!
 

H-ALTER I GRADSKA KNJIŽNICA POKRENULI SU CIKLUS TRIBINA O ZAGREBU

Početkom listopada 2023. započeo je ciklus tribina o gradu Zagrebu u organizaciji Udruge za nezavisnu medijsku kulturu, izdavača portala H-Alter, i Knjižnica grada Zagreba, Gradske knjižnice, u kojoj se tribine održavaju jednom mjesečno od listopada 2023. do ožujka 2024. godine.

Seriju tribina osmislio je, uređuje ih i vodi Saša Šimpraga, dugogodišnji suradnik portala H-Alter i voditelj platforme 1POSTOZAGRAD.

Fokus tribina Grad u Gradskoj su urbanističke, arhitektonske, krajobrazne, okolišne, kulturne i druge teme grada Zagreba, s posebnim naglaskom na budućnost pojedinih javnih prostora, urbanističkih cjelina i sklopova, čija je transformacija nužna, poželjna ili planirana.

U Zagrebu su tribine tog tipa rijetke, a institucionalno vođena javna polemika o temama urbanističkog razvoja grada ili uređenja javnih prostora uglavnom izostaje. ZgForum, prostor osnovan upravo s ciljem da se omogući aktivno sudjelovanje građana u razvoju Grada, kao i uvid u projekte od značaja za razvoj Grada te rasprave o njima, u nadležnosti Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje Grada Zagreba, u praksi uglavnom ne provodi takve aktivnosti. Nadalje, strukovne publikacije i strukovna društva u tom su smislu također većinom pasivizirani, dok od posljednje promjene vlasti u Gradu i nevladina scena manje istupa kao kritički korektiv. Službene se pak javne rasprave, kada ih ima, provode pro forma i bez ranijeg upoznavanja javnosti s temom i mogućnostima.

Javna polemika o urbanističkim temama od društvenog je interesa, no kako je nedostatna ili nepostojeća, izostaje i veći i važniji potencijalni angažman zajednice. Kako bi se potaknuo razvoj svijesti građana o važnosti ovih tema te doprinijelo izgradnji kulture prostora, ovim tribinama u Gradskoj će se knjižnici otvoriti mjesto dijaloga i senzibilizacije javnosti za pitanja i mogućnosti razvitka grada. Portal H-Alter kontinuirano kritički i angažirano, a u okviru mogućnosti malog nezavisnog medija prati i zagrebačke teme. Knjižnice grada Zagreba kao partner, odnosno Gradska knjižnica kao mjesto održavanja ovog ciklusa, a u kojoj se ujedno od 1955. godine odvija najdugovječnija zagrebačka tribina Književni petak, doprinosi time svojoj ulozi kulturnog i informacijskog središta lokalne zajednice.

Suradnjom nezavisne i institucionalne kulture kroz ovaj ciklus tribina posvećen gradu Zagrebu, nudi se novi sadržaj i nastoji se popuniti praznina javnih razgovora o gradu kao preduvjeta uređenijeg i demokratskijeg Zagreba, onoga koji podržava urbano sjećanje i doprinosi, prije svega, podizanju razine znanja o gradu.

Tribine uz etablirane, ponajviše nezavisne, stručnjake nastoji predstaviti i nova imena. Svaku tribinu prati najmanje dva teksta na portalu H-Alter (problemski tekst te osvrt na tribinu i/ili intervju), čime se dodatno doprinosi vidljivosti tema, odnosno senzibilizaciji javnosti i javnoj raspravi o budućnosti grada.

Ujedno, tekstove o svakoj tribini prati po jedna ilustracija koje će napraviti ilustratorice mlađe generacije: Cicko (Dora Ivković), Petra Divković, Ana Kovačić, Agata Lučić, Hana Tintor Vendi Vernić. Cilj je osnažiti ilustraciju kao (gotovo izumrlu) novinsku formu, doprinijeti većoj vidljivosti tema, ali i potaknuti angažman ilustratorica i ilustratora na temama grada.

Najavne vizuale dizajnirala je Petra Milički.
Suradnica u Gradskoj knjižnici je Ivana Fištrek.

E-mail projekta: gug@kgz.hr.


Program Grad u Gradskoj podržan je od Grada Zagreba putem javnog poziva Kultura i umjetnost u zajednici. 


5. listopada 2023. Kvaternikov trg i njegova zona

Gosti: Zoran Hebar, Marijo Spajić
Urednik i voditelj: Saša Šimpraga
 
Za razliku od prolaznosti i protočnosti ulica, trgovi su mjesta zaustavljanja i trajanja, zapisao je Radovan Ivančević. Zaustaviti se na Kvaternikovom trgu za svakoga od nas znači nešto drugo, no trg je malo kome ugodan. Manje o forenzici, a više o budućnosti i mogućnostima jednog od najvažnijih gradskih trgova, o tome kakav bi Kvatrić i njegova zona (lako) mogli biti, govorit će urbanist Zoran Hebar i krajobrazni arhitekt Marijo Spajić, predsjednik Udruženja krajobraznih arhitekata Hrvatske. (S. Š.) 

Šimpraga, S. Kvatrić kao eksperiment. // H-Alter, 2. 10. 2023.
Marković, I. Kvatrić kao simptom. // H-Alter, 16. 10. 2023.

7. studenog 2023. Tratinska - paralelni centar grada

Gosti: Borislav Doklestić, Janko Večerina 
Urednik i voditelj: Saša Šimpraga

Kako bi zagrebačka Tratinska ulica postala tratinastija, trebalo bi je osloboditi od automobila, osobito onih u mirovanju. Transformacija ove izuzetno važne ulice prema značajnijem pješačkom programu preduvjet je njezinu približavanju ulozi potencijalnog paralelnog centra grada. O novim i budućim pješačkim zonama u Zagrebu, o mogućnostima koje postoje već sada, ali i onima koje su još u perspektivi, te o tome što konkretno Tratinska ulica i zona oko nje može i treba postati govorit će arhitekt i urbanist Borislav Doklestić i Janko Večerina, liječnik koji se bavi utjecajem javnih prostora na zdravlje.  (S. Š.)

Pračić, F. Sretnija ulica. // H-Alter, 2. 11. 2023.
Marković, I. Peripatetička skica o urbanom neplaniranju. // H-Alter, 20. 11. 2023.

7. prosinca 2023. Plavi trg

Gosti: Igor Ekštajn, David Kabalin 
Urednik i voditelj: Saša Šimpraga    

Potencijalno najreprezentativniji zagrebački trg, zamišljen kao spona između Donjeg grada i Trnja, produžetak Zelene potkove i ishodište središnje osi, budući je trg između Glavnog kolodvora i Ulice grada Vukovara koji, međutim, postoji više-manje samo na papiru. Iščekivani trg desetljećima hibernira, tek povremeno oživljavan u brojnim vizijama, planovima i sporadičnim ostvarenjima koja računaju s totalom trga, ali ga zapravo ne nude. Najavljena izgradnja nove Gradske knjižnice u Paromlinu otvara i pitanje toga trga na kojem će se Knjižnica nalaziti. O mogućnostima za Plavi trg govorit će arhitekti Igor Ekštajn (videovezom iz Bostona) i David Kabalin.(S. Š.)

Šimpraga, S. Plavi trg. // H-Alter, 30. 11. 2023.
Marković, I. Grad u Gradskoj: Revitaliziranje Paromlina. // H-Alter, 2. 1. 2024.

23. siječnja 2024. Nove park-šume

Gošće: Cvijeta Biščević, Stanislava Odrljin
Urednik i voditelj: Saša Šimpraga
 
Park-šume osobito su važan segment zelene infrastrukture gradskih krajolika, a njihova je uloga još značajnija u kontekstu klimatske krize. Najveća zagrebačka nizinska šuma, Resnički gaj, ne samo da nije aktivirana kao javni prostor već nije ni istaknuta kao tema javnih razgovora. Uz tu i druge gradske stare i nove park-šume, na tribini će biti riječi i o zapadnom proširenju parka Maksimir, zelenom koridoru Medvednica - Sava u Mandlovoj, groblju kao krajobraznoj temi, budućim velikim parkovima u Travnom i Španskom, prijedlogu klimatskih parkova i parkova autohtonih vrsta, ali i bioraznolikostima gradskih prostora općenito i mogućnostima približavanja održivijim standardima i većim kvalitetama. Gošće su arhitektice Cvijeta Bišćević i Stanislava Odrljin. (S. Š.)

Bunjevac, L. Zagrebačke park-šume. // H-Alter, 17. 1. 2024.
Janković, V. Uniformirani zagrebački parkovi.  // H-Alter, 29. 1. 2024.

15. veljače 2024. Gredelj - zona otpora
 
Gosti: Ardijan Karlo Gashi, Ratko Miličević
Urednik i voditelj: Saša Šimpraga   
 
Prostor Gredelja prošao je transformaciju od strateške industrije do strateške lokacije, ali još uvijek nije postao strateška tema iako je najvrjedniji pojedinačni prostorni resurs Zagreba. Gredelj je pritom i svojevrsna trostruka zona otpora. Najprije se aktivna tvornica duže od stoljeća opirala integriranju u grad koji je parcelu okružio. Potom se ispražnjeni prostor, koji je već više od desetljeća u gradskom vlasništvu, opire privođenju novoj namjeni suvremenog središta grada. Konačno, treći, priželjkivani tip otpora, i to vlasnika parcele - građana i građanki Zagreba čijim je novcem Gredelj kupljen - protivi se bilo kakvom investitorskom urbanizmu. O tome hoće li se, kako i kada na tome prostoru dogoditi grad Saša Šimpraga razgovarat će s arhitektima Ardijanom Karlom Gashijem i Ratkom Miličevićem. (S. Š.)

Ekštajn, I. Gredelj treba otvoriti. // H-Alter, 12. 2. 2024.
Bunjevac, L. Gredelj kao proces // H-Alter, 19. 2. 2024.

12. ožujka 2024. Vrijeme i grad

Grad kao prostor života određuje i protok vremena. Vrijeme drugačije traje u parku, na ulici ili trgu. Svaka epoha i razdoblje svojstveni su svojemu vremenu i u tome različiti, stoga drugačije oblikuju grad i život u njemu. Na zadnjoj tribini ciklusa Grad u Gradskoj, o fenomenu bilježenja i prolaska vremena u gradu te manifestacijama trajanja i prolaznosti Saša Šimpraga razgovarat će s povjesničarkom umjetnosti Rosanom Ratkovčić i urarom Zlatkom Lebarovićem. Tribina se održava u povodu nedavne stote obljetnice javnog sata na glavnom gradskom trgu. (S. Š.)
 
Urednik i voditelj: Saša Šimpraga
Gosti: Zlatko Lebarović, Rosana Ratkovčić
 
Baković, S. Red letenja. // H-Alter, 5. 3. 2024.
Marković, I. Ritam vremena. // H-Alter, 18. 3. 2024.

Fištrek, I. Od politike malih koraka do artikuliranih smjernica. // H-Alter, 20. 3. 2024.
 

Projekt Kroz knjižnicu do mature održava se od 2013. godine u Knjižnicama grada Zagreba - Gradskoj knjižnici i namijenjen je srednjoškolcima, u prvom redu maturantima, s ciljem pomoći pri savladavanju školskog gradiva, popularizacije učenja i čitanja te ukazivanja na šira kulturna zbivanja.

Središnji dio projekta je Kviz za (buduće) maturante s pitanjima iz hrvatskog jezika i književnosti te opće kulture koji će se održavati online svaki mjesec tijekom školske godine u trajanju od mjesec dana. U projektu sudjeluju učenici srednjih škola koji borave u učeničkim domovima Grada Zagreba, kao i učenici pojedinih srednjih škola, a dobrodošli su svi zainteresirani srednjoškolci.

Osim kviza, koji je glavna aktivnost, projekt uključuje i mnoge druge programe kao što su radionice pisanja eseja, promoviranje kulturnih sadržaja i organiziranje zajedničkih druženja prema potrebama i željama korisnika (Književna šetnja Zagrebom, upoznavanje s knjižnicom i kratka edukacija iz informacijske pismenosti, obrada lektire kroz likovni predložak, upoznavanje s fakultetima prilikom posjeta fakultetskim knjižnicama).
 
Koordinatorica projekta je Marija Mušterić.
 
Za dodatne informacije možete se obratiti na e-adresu krozknjiznicudomature@kgz.hr
i na telefonski broj 01/4694-327.

 

 

Brošura o informacijskoj pismenosti

Informacijska pismenost
Program predstavljanja hrvatskih ilustratora započeo je u Galeriji Kupola početkom 2016. godine u suradnji s Hrvatskim centrom za dječju knjigu, čime je Gradska knjižnica obogatila svoj izlagački program izravno povezan s knjigom, a Grad Zagreb dobio jedinstven izlagački prostor u Gradu Zagrebu za izlaganje djela hrvatskih ilustratora.
 
Ostvarene izložbe: U razdoblju od 2. veljače do 15. ožujka 2018. godine u auli Gradske knjižnice organizirana je izložba Programa predstavljanja hrvatskih ilustratora na kojoj su izloženi svi plakati ukupno 11 izložbi koje su organizirane u dvije godine trajanja Programa, te izbor iz knjiga autora predstavljenog plakatom.

Na Međunarodnom simpoziju ilustracije koji se održao od 25. do 27. listopada 2019. godine, u okviru 27. Bijenala ilustracije u Bratislavi (BIB 2019) Isabella Mauro je predstavila Program predstavljanja hrvatskih ilustratora izlaganjem pod naslovom Original illustrations in the Croatian illustrators presentation programme.


 Program predstavljanja hrvatskih ilustratora okuplja renomirane hrvatske ilustratore sa sljedećim ciljevima:
 
1. stvaranje prepoznatljivog prostora u Gradu Zagrebu u kojem se izlažu djela hrvatskih ilustratora,
2. umrežavanje ilustratora, umjetnika i svih vezanih uz dječju knjigu s ciljanom publikom,
3. upoznavanje publike s originalnim djelima koja se imaju priliku vidjeti samo u tiskanim knjigama,
4. izravno povezivanje izložbene aktivnosti Gradske knjižnice s knjigom (svaka likovna izložba popraćena je izložbom knjiga s ilustracijama autora koji se predstavlja izložbom),
5. približavanje prostora knjižnice djeci i odraslima,
6. pružanje prilike mladim neafirmiranim umjetnicima za izlaganja vlastitog umjetničkog opusa.
 
 
Program predstavljanja hrvatskih ilustratora odvija se u novoopremljenoj Galeriji Kupola u kojoj se umjetnicima nudi galerijska oprema za izlaganje slika i tehnička oprema koja omogućuje prikaz video-sadržaja vezanih uz izložbu, što mnogi umjetnici iskoriste za predstavljanje svog umjetničkog rada u različitim medijima, čime se njihovo umjetničko djelo sagledava u cjelini, pokazujući da se različiti mediji međusobno prožimaju i nadopunjuju.
 
Koordinatorica projekta:
Isabella Mauro
isabella.mauro@kgz.hr