Događanja

Vrsta događanja:
Mjesto:
Pojam:
Datum od:
Datum do:
Vrsta korisnika:
Rezultata: 191
12.05.2023.
Književni petak
Gradska knjižnica
Početak događanja: 20 sati
Između publike i države?: hrvatski film i njegovi gledatelji
Kako snimiti film u Hrvatskoj, kome ga i kako prikazati? Tko su gledatelji hrvatskog filma, kakva su nam kina, a kakva televizija? Dokle sežu europski obzori naše kinematografije? Na što u hrvatskoj kinematografiji možemo biti ponosni, a što bi valjalo popraviti? Publiku će iza kulisa stvaranja hrvatskog filma, kroz osobna iskustva i recentne uspjehe, odvesti nagrađivane producentice suvremene hrvatske kinematografije Ankica Jurić Tilić (Kinorama) i Miljenka Čogelja (Pipser). Urednik i voditelj Književnog petka je Silvestar Mileta.
21.04.2023.
Književni petak
Gradska knjižnica
Početak događanja: 20:00
Koje je boje Zagreb?
O fenomenu boje u gradu govorit će dva gosta, i to Rosana Ratkovčić govorit će o gradu danju, a Boris Štromar - o gradu noću. Urednik i voditelj ovog Književnog petka je Saša Šimpraga.
31.03.2023.
Književni petak
Gradska knjižnica
Početak događanja: 20 sati
Čitaj(mo)! poeziju - drugačiji formati poezije za publiku
Na Književnom petku Čitaj(mo)! poeziju pjesnikinja i urednica Monika Herceg razgovarat će sa spisateljicom Irenom Matijašević, urednicom na Trećem programu Hrvatskog radija koja uređuje emisije o poeziji, i glumicom Gordanom Gadžić, koja je pokrenula uspješan projekt U traganju za izgubljenom poezijom, o mogućnostima donošenja poezije na drugačiji način pred publiku, kao i formatima kojima se bave – radijem i glumačkim izvedbama. 
21.11.2022.
Književni petak
Gradska knjižnica
Početak događanja: 19:00
Kulturna politika Zagreba - izazovi, projekti, zamke
Kako izgleda nova kulturna strategija Zagreba? Tko je stvara, kada će biti gotova i koji će biti njezin smjer? Koje će novosti donijeti u kulturni život grada? Hoće li Zagreb, o čemu mnogi maštaju i za što svakako postoji potencijal, uskoro sličiti na Berlin, Amsterdam, ili barem Ljubljanu, sa živom kulturnom scenom? Ima li gradskog novca dovoljno za sve zainteresirane aktere i koji su to programi koje Grad želi i treba podržati svojim sredstvima? S pročelnicom Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Eminom Višnić razgovarat će urednik i voditelj ovog Književnog petka Andrija Škare.
12.11.2021.
Književni petak
Gradska knjižnica
Početak događanja: 20:00
Umjetnost i psihoterapija
Umjetnost je neodvojiva od specifičnoga oblika senzibiliteta koji utječe na umjetničko stvaralaštvo kojim umjetnik, svijetom pogođen na drukčiji način, kroz umjetničko djelo posreduje unutarnje stanje duše. Na tribini će urednik i voditelj Goran Sunajko razgovarati s Vlastom Štalekar, psihijataricom i psihoterapeutkinjom, te Markom Tokićem, izvanrednim profesorom na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu i gestalt psihoterapeutom, o povezanosti umjetnosti i psihe te važnosti umjetnosti u prihoterapeutskim praksama.
15.10.2021.
Književni petak
Gradska knjižnica
Početak događanja: 20:00
Suvremeni imperativ ljepote
Na tribini će biti zastupljeni različiti pogledi na transformaciju mišljenja lijepoga danas, a sudionici će raspravljati na koje se sve načine imperativ ljepote reflektira u umjetnosti i estetskoj medicini. Sudjelovat će Željana Bolanča, dermatovenerologinja (KBC Sestre milosrdnice) i Frano Dulibić, povjesničar umjetnosti i etnolog (Filozofski fakultet u Zagrebu), dok je urednik i voditelj Književnog petka Goran Sunajko, filozof i politolog (Filozofski fakultet u Zagrebu).
09.04.2021.
Književni petak
Gradska knjižnica
Početak događanja: 20:00
Beskrajna rečenica Lászla Krasznahorkaia
O tome kako je bilo surađivati i prijateljevati s Krasznahorkaijem govorit će Petar Milat (Multimedijalni institut), a o iskustvu prevođenja njegovih beskrajno dugih rečenica prevoditeljica s mađarskog Viktorija Šantić. Duge, beskrajne rečenice bez interpunkcije autora, kojeg nazivaju i „majstorom apokalipse“, izazov su za čitatelje, a osobito za prevoditelje. Po njegovim je romanima znameniti redatelj Béla Tarr snimao filmove. U fokusu ovog Književnog petka upravo  je ovaj veliki mađarski pisac! 
26.03.2021.
Književni petak
Gradska knjižnica
Početak događanja: 20.00 sati
Patanjalijeve Yoga Sutre i nove interpretacije
Što danas znače Patanjalijeve Yoga Sutre? Može li zapadnjak razumjeti ovaj spis istočnjačke misli? Zašto je unatoč sažetosti i hermetičnosti ovo djelo toliko popularno? Koja je poveznica Yoga Sutri i yoge kao duhovne prakse? Što donosi novi prijevod ovoga djela i novo tumačenje? O ovim i sličnim pitanjima razgovarat će Domagoj Orlić i Sanja Baković, urednica i voditeljica ovog Književnog petka.
12.03.2021.
Književni petak
Gradska knjižnica
Početak događanja: 20.00 sati
Društveno angažirane izvedbene prakse
Koji su potencijali, a koja ograničenja ovih pristupa? Može li se izvedbom postići inkluzija marginaliziranih skupina? Koji su izazovi estetske naravi pred kojim se angažirano kazalište i ples nalaze? To su neka od pitanja o kojima će razgovarati kazališni redatelj Mario Kovač, povjesničarka umjetnosti i trenerica Kazališta potlačenih Josipa Lulić te plesna umjetnica i kritičarka Iva Nerina Sibila. 
26.02.2021.
Književni petak
Gradska knjižnica
Početak događanja: 20.00 sati
Tradicija, baština i ideologija
O transformacijama shvaćanja kulturne baštine, književnosti i umjetnosti od devedesetih naovamo, primjerima proizvodnje znanja suprotstavljenog ideološkom konsenzusu, kao i o međunarodnim raspravama o dekolonizaciji i depatrijarhalizaciji kulture, razgovarat će članica kustoskog kolektiva BLOK Ana Kutleša, pisac i kritičar Dinko Kreho i povjesničarka umjetnosti Sanja Horvatinčić.
 
Književni petak uređuje i vodi Lujo Parežanin, urednik i novinar na portalu Kulturpunkt.hr.
27.11.2020.
Književni petak
Gradska knjižnica
Početak događanja: 20.00
Europska prijestolnica kulture – kad se podvuče crta
O tome kakva je europska prijestolnica kulture bila Rijeka te je li prilika iskorištena ili propuštena svoja viđenja sučeljavaju i dijele: Valerij Jurešić, Irena Kregar Šegota i Igor Mavrin.
23.04.2020.
Književni petak
KGZ
"Citati i literati" - kviz Književnog petka
Tim Književnog petka pripremio je kviz "Citati i literati", link na kviz objavit će se 23. travnja u 00:01 na Facebooku Književnog petka: https://www.facebook.com/knjizevnipetak, kao i na Instagramu te stranicama Književnog petka Knjižnica grada Zagreba.
21.04.2020. - 17.05.2020.
Književni petak
KGZ
Zagrebu – riječju i slikom : natječaj Književnog petka
Natječaj Književnog petka Zagrebu – riječju i slikom
13.03.2020.
Književni petak
Gradska knjižnica
Početak događanja: 20:00
Otkazano održavanje - Suvremeni imperativ ljepote
Na tribini će biti zastupljeni različiti pogledi na transformaciju mišljenja lijepoga danas, a sudionici će raspravljati na koje se sve načine imperativ ljepote reflektira u umjetnosti, modi i estetskoj medicini. Sudjelovat će Željana Bolanča, dermatovenerologinja (Poliklinika Milojević), Frano Dulibić, povjesničar umjetnosti i etnolog (Filozofski fakultet u Zagrebu) te Petra Krpan, teoretičarka mode i dizajna (Tekstilno-tehnološki fakultet u Zagrebu), dok je urednik i voditelj Književnog petka: Goran Sunajko, filozof i politolog (Filozofski fakultet u Zagrebu).
28.02.2020.
Književni petak
Gradska knjižnica
Početak događanja: 20.00
Živost unatoč prekarnosti: rad u glazbi
Sudjeluju: Davorka Begović, muzikologinja i kustosica, bivša voditeljica glazbenog programa u sklopu Kulture promjene SC-a u Zagrebu, Filip Pavić, jazz glazbenik i kompozitor, i Maja Rivić, vokalistica i novomedijska umjetnica.
Urednik i voditelj Književnog petka: Lujo Parežanin, novinar i urednik portala Kulturpunkt.hr, glazbenik i komparatist.
14.02.2020.
Književni petak
Gradska knjižnica
Početak događanja: 20.00
Je li poezija zaista na margini?
O tome je li poezija i dalje na marginii ili se nešto promijenilo i još uvijek se mijenja, o prijeporu i različitim pogledima na ova pitanja, razgovaramo na Književnom petku.
13.12.2019.
Književni petak
Gradska knjižnica
Početak događanja: 20.00
Pisati o nogometu – objasniti svijet?
O nogometu, pisanju o nogometu i o tome kako napisano utječe na našu percepciju govore dr. Dražen Lalić, sociolog i autor knjiga Nogomet i politika te Torcida: pogled iznutra, Aleksandar Holiga, agilni sportski novinar, jedan od osnivača portala Telesport i autor knjige Nogomet narodu te Neven Svilar, pisac, književni kritičar, nogometni fanatik i stalni kolumnist portala www.booksa.hr. Urednik i voditelj ovog Književnog petka je Andrija Škare.
22.11.2019.
Književni petak
Gradska knjižnica
Početak događanja: 20:00
Igre oko nas
Niša video igara sada je čitav svemir, a za njegovo bolje razumijevanje na Književnom petku će se pobrinuti Ilija Barišić i Srđan Laterza. Barišić je krajem listopada promovirao svoju knjigu Filmska gramatika videoigara, a Laterza je u sklopu ZFF-a predstavio dio svog edukativnog projekta Interaktivna empatija, koji se odvija u svijetu video igara. Ovaj Književni petak uređuje i vodi Hrvoje Pukšec.
08.11.2019.
Književni petak
Gradska knjižnica
Početak događanja: 20:00
''Druga violina'' – žene u umjetnosti
O ženama u suvremenoj glazbenoj i vizualnoj umjetnosti razgovarat će bubnjarica i organizatorica koncerata Sara Ercegović, vizualna umjetnica i voditeljica Galerije PM i Galerije Prsten HDLU-a Martina Miholić te novinarka i urednica kulture portala Journal Tena Razumović Žmara. Urednica i voditeljica je Mirela Priselac Remi.
25.10.2019.
Književni petak
Gradska knjižnica
Početak događanja: 20:00
Film i(li) istina
Nebojša Slijepčević, redatelj i scenarist Srbenke te Silvestar Mileta, povjesničar iza scenarija Dnevnika Diane Budisavljević sudjelovat će u dekonstrukcijsko-filmaškom Književnom petku Film i(li) istina.