Središnja knjižnica Rusina i Ukrajinaca Republike Hrvatske

Zbirka Središnje knjižnice Rusina i Ukrajinaca
voditeljica: Katarina Todorcev Hlača
mr., viša knjižničarka
tel. 4694-338

     Središnja knjižnica Rusina i Ukrajinaca otvorena je u Zagrebu 9. prosinca 1995 . godine u okviru projekta Vlade Republike Hrvatske. Centralni dio fonda knjižnice smješten je u Gradskoj knjižnici u Zagrebu, a dijelovi građe iz fonda mogu se posuđivati u narodnim knjižnicama u Vinkovcima, Lipovljanima, Slavonskom Brodu, Vukovaru i Petrovcima. Zbirka sadrži knjige, časopise, novine, te AV građu, kao i referentnu zbirku u kojoj su enciklopedije, rječnici, leksikoni, rijetka izdanja na rusinskom, ruskom i ukrajinskom jeziku. Posebno je vrijedna zbirka fotoalbuma kojima su predstavljeni gradovi, krajevi i kulturna baština Ukrajine.
     Obzirom da se građa nabavlja direktno u Ukrajini, knjižnica predlaže čitateljima najnovije knjige suvremenih popularnih ukrajinskih autora čije stvaralaštvo je obilježilo i oblikovalo suvremeni izraz, tematiku i problematiku mlade države. Pozivamo vas da upoznate suvremene autore povijesnih, kriminalnih i erotskih romana i priča, filozofskih traktata i neobične poezije koji su danas priznati najboljima u Ukrajini ali su priznati i izvan njezinih granica.
      Središnja knjižnica Rusina i Ukrajinaca Republike Hrvatske je i kulturni centar i organizira izložbe, književne i glazbene večeri na kojima se okupljaju predstavnici rusinske i ukrajinske manjine kao i svi ostali građani. Knjižnica surađuje s brojnim institucijama i udrugama kao i s Katedrom za ukrajinski jezik i književnost Odsjeka za slavenski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Građa Središnje knjižnice Rusina i Ukrajinaca smještena je u Informativno-posudbenom i Glazbenom odjelu Gradske knjižnice, a posuđuje se pod istim uvjetima kao i sva ostala građa KGZ-a. 
***
Informaciju o naslovima knjižnične građe koja se nalazi u Središnjoj knjižnici Rusina i Ukrajinaca možete dobiti putem elektronskog kataloga OPAC koji se nalazi na web stranici www.kgz.hr pod oznakom:  KATALOG.
Posudba knjižnične građe u matičnoj jedinici provodi se preko posudbenog sustava Gradske knjižnice, te putem međuknjižnične posudbe. Informaciju o postupku međuknjižnične posudbe možete dobiti u narodnoj knjižnici grada gdje stanujete.  
Radno vrijeme voditelja:
ponedjeljak, srijeda, petak – ujutro; utorak, četvrtak - popodne
sa strankama:
ponedjeljak, srijeda, petak od 10 do 13 sati.
utorak, četvrtak od 15 do 18.
posljednja subota u mjesecu od 10 do 13 sati.
Osim toga informacije korisnici mogu dobiti i putem telefona 01/46-94-338 ili putem elektroničke pošte katarina.todorcev@kgz.hr. Korisnici, ako planiraju posjetiti knjižnicu sa ciljem pronalaženja neke određene literature ili materijala za tematski rad, ovim putem mogu ugovoriti sastanak s voditeljem i izvan vremena rada sa strankama.
VAŽNO!
Uzimajući u obzir da dio fonda nije izložen u slobodnom pristupu, svi korisnici koji nisu pronašli traženi naslov na polici a naslov se nalazi u E-KATALOGU, mogu ostaviti zahtjev dežurnom informatoru u slobodnom pristupu ili poslati na mail: katarina.todorcev@kgz.hr. Pripremljenu građu moguće je preuzeti nakon 3 radna dana na pultu informatora.

Bilteni prinova
 

 

Izložba - Ukrajinski narodni vez

 

 

Izložba - Tradicionalni glazbeni instrumenti Rusina i Ukrajinaca

 

 

Izložba - Bajkoviti svijet Ukrajinske narodne igračke

 

 

Izložba - Ukrajinska nacionalna kuhinja u narodnom kalendaru