Gradska knjižnica - Zbirka Zagrabiensia

Čestit Božić!

ČESTIT BOŽIĆ  I   BLAGOSLOVLJENU NOVU GODINU  UZ VEDUTE ZAGREBA NA GRAFIČKIM LISTOVIMA HRVATSKIH LIKOVNIH UMJETNIKA



 

Branko Šenoa. Zagreb. Kalkografija Kabineta grafike HAZU. Zagreb, 1994.
 

Grafička mapa Branka Šenoe koja obuhvaća vedute starog Zagreba. Sadrži osam bakropisa nastalih u razdoblju od 1916. do 1928. godine. Ploče se čuvaju u kabinetu grafike HAZU. Ova mapa tiskana je u ekskluzivnoj nakladi od 30 primjeraka i sadrži osam kalkografskih otisaka. Kalkografski otisak je grafički otisak nastao nakon umjetnikove smrti, ali na temelju originalne sačuvane ploče. Izvorne ploče čuvaju ovih bakropisa čuvaju se u kabinetu grafike HAZU.

Zimski motivi su, prema Šenoinom predlošku, tiskani u crnoplavoj boji, dok su motivi koji prikazuju Zagreb u neko drugo godišnje doba smeđi. Boja je imala učinak na ugođaj s bakropisa.
Iako se u  grafici Branka Šenoe osjeća  utjecaj Mencija Clementa Crnčića te bečke i münchenske škole, njegov opus predstavlja osebujan doprinos hrvatskoj grafici, a u prikazu ugođaja, ambijenta i atmosfere ostalo je i do danas nenadmašeno.
 








 

Miljenko Gjurić. "Stari Zagreb" : izvorni bakropisi Miljenka Gjurića : povodom proslave 700 godišnjice proglašenja Zagreba kr. gradom - uvod napisao Prof. Dr. R. Horvat. Zagreb, 1942.

 

Miljenko Gjurić rođen je 1894. godine u Zemunu, a umro 1945. u Zagrebu. Studirao je na Umjetničkoj školi u Zagrebu, u klasi profesora Mencija Klementa Crnčića i na akademiji u Pragu. Nakon usavršavanja u inozemstvu 1918. godine postao je profesor dekorativnog slikarstva na Obrtnoj školi u Zagrebu. Dao je veliki doprinos hrvatskoj grafici.
Grafička mapa Stari Zagreb dimenzija sadrži četrnaest izvornih bakropisa (13 crno-bijelih i jedan u boji). Posebnu vrijednost daje joj i uvodni teksta Rudolfa Horvata, posvećen gradu Zagrebu i njegovoj povijesti. Bakropisi i tekst objavljeni su u povodu proslave 700. obljetnice proglašenja Zagreba slobodnim  kraljevskim gradom. Mapa je objavljena u vrlo malom i ograničenom broju primjeraka, a svaki list autor je vlastoručno otisnuo. Osobito je vrijedan bakropis „Ljevaonica zvona“ na kojem je prikazana stara ljevaonica u kojoj se do 1843. godine lijevalo zvono zagrebačke prvostolne crkve.
Grafički listovi iz te mape bili su javnosti prikazani i na posebnoj izložbi u zagrebačkoj galeriji Ulrich od 10. do 20. listopada 1942. godine

 





 

Vladimir Kirin. Stari Zagreb. Zagreb, 1922.