Gradska knjižnica - Zbirka Zagrabiensia

"LUNA" : 190. obljetnica objavljivanja prvog broja
Jedan od prvih časopisa koji je izlazio u Zagrebu bio je  "Agramer Zeitschrift",  časopis na njemačkom jeziku, poznatiji pod nazivom "Luna". Pod tim naslovom počeo je izlaziti od 1. srpnja 1826. godine te u početku ima uglavnom novinsko-informativni karakter, da bi se od 1828. godine razdvojila na časopis "Luna : Untterhaltungsblatt" i informativno-politički list "Agramer Zeitschrift" , koji 1830. godine mijenja naziv u "Agramer politische Zeitung".  U početku su kao izdavači i urednici navedeni Franz S. Stauduar i Friedrich Rosenau, a od 1841., nakon Rosenauerove smrti, samo F. S. Stauduar, a značajan udio u uređivanju "Lune" od 1850. do 1853. godine imao je Guido Polz.
Sama "Luna", premda je bila časopis na njemačkom jeziku, davala je povremeno prostor i prilozima o hrvatskoj povijesti, kao i  tekstovima hrvatskih autora na hrvatskom jeziku, pa su tako u njoj manje pjesničke radove na hrvatskom kajkavskom jeziku objavili Tomo Mikloušić, pa i sam Ljudevit Gaj (objavio je u "Luni" tri kajkavske pjesme i dva prijevoda s njemačkog). Ipak, hrvatski prilozi nisu bili dobrodošli u "Luni" zbog stava uredništva da je to prije svega njemački list.
Spomenimo kao zanimljivost da je "Luna" tiskana najprije u tiskari Franje Suppana (Župana), koji je odigrao značajnu ulogu i u ilirskom pokretu, a od 1844. godine "Luna" se tiska u Gajevoj tiskari.