Gradska knjižnica - Zbirka Zagrabiensia

Zvonimir Majdak (26. siječnja 1938. - 20. srpnja 2017.)
Hrvatski književnik Zvonimir Majdak rodio se u mjestu Zrinska kraj Grubišnog Polja 26. siječnja 1938. god. Nakon mature u virovitičkoj gmnaziji, na Filozofskom fakultetu u Zagrebu studira jugoslavistiku, koju završava 1964. god. Radio je kao urednik u Nakladnome zavodu Zora i u izdavačkom poduzeću Mladost, uređujući isključivo strane pisce. Uređivao je i časopise Republika i Polet.
U hrvatskoj književnosti javio se najprije zbirkama pjesama: Tip na zelenoj livadi (Novi Sad : Matica srpska, 1960.), Pjesme (Zagreb : Lykos, 1960., zajedno s Branislavom Glumcem i Alojzom Majetićem) te Ukleti motociklista (Zagreb : Mladost, 1963.) Osim pjesama, pisao je i TV i radio-drame, feljtone i putopise te književno-kritičke tekstove. Ipak, punu afirmaciju stekao je proznim djelima, po kojima je ostao zabilježen. 1964. god. objavljuje svoj prozni prvijenac, roman Bolest (Zagreb : Zora, 1964.): gradeći alegorijsku priču o bolesti kao metafori, postiže kafkijansko ozračje tjeskobe  i apsurda. 1965. god. izlazi mu roman Mladić (Zagreb : Mladost, 1965.), ispripovijedan iz vizure promatrača, mladića koji neopterećeno i bez posebnoga cilja šeta gradom i vodi čitatelja urbanim prostorima nastanjenima prosječnim i običnim ljudima – onima koji tvore egzistencijalno tkivo velegrada i njegove sive svakodnevnice, ili jednostavno života takvog kakav jest, ovisno o motrištu.
1970. god. objavljuje roman Kužiš, stari moj  (Zagreb : Matica hrvatska, 1970.) koji je ubrzo stekao kultni status, a doživio je i uspješnu kazališnu postavu i filmsku ekranizaciju. Tim je djelom u svoj pripovjedački izraz uveo zagrebački žargon, dajući mu punu afirmaciju.
Kao jedan od začetnika proze u trapericama, određene konstante provodi kroz sve svoje romane i pripovijetke, bez obzira na njihovo žanrovsko određenje.  U središtu njegova interesa su likovi s velegradske margine koji se ne uklapaju u krute društvene modele i kanone.
U popularnoj kulturi postao je osobito poznat po romanima u soft pornografskom žanru, koje je objavljivao pod pseudonimom Suzana Rog. No jednakom je lakoćom taj žanr gdjekad i parodirao.
Tajne trga N (Zagreb : Azur Journal, 1993.), ljubavni krimić zamišljen kao dio ciklusa Hrvatski križ, koriste okvir žanra načimajući istodobno neke tabu-teme vezane uz razdoblje NDH.
Bez obzira na to piše li ozbiljnu egzistencijalističku prozu ili žanrovske romane, autorski rukopis Zvonimira Majdaka odlikuje se velikom lakoćom fabuliranja i pronalaženja adekvatnoga i spontanog jezičnog izraza.
Za svoj doprinos hrvatskoj književnosti dobio je 2014. god. Nagradu „Vladimir Nazor“ za životno djelo.
Preminuo je 20. srpnja 2017. god. u Zagrebu, gdje je i sahranjen.

U povodu 85. obljetnice rođenja Zvonimira Majdaka u vitrinama Zbrike Zagrabiensia na drugom katu Gradske knjižnice može se od 25. siječnja razgledati mala prigodna izložba njegovih djela.