Gradska knjižnica - Zbirka Zagrabiensia

Sretan Uskrs!
Rožman, J., Kuntarić, Đ. Hrvati u Svetoj Zemlji : prigodom svečane posvete hrvatskog svetišta bl. Nikole Tavelića u Jeruzalemu. Zagreb : Hrvatski odbor za Svetu Zemlju, 1938.
 
Slika i naslovna stranica knjige koja uz 80 fotografija Ljudevita Griesbacha i dr. Josipa Andrića dokumentira svečano hodočašće Hrvata, Slovenaca i Čeha u Svetu Zemlju godine 1937. Hodočašće je predvodio zagrebački nadbiskup, konsekrator prvog hrvatskog svetišta u Svetoj Zemlji, posvećenoga bl. Nikoli Taveliću, kardinal Alojzije Stepinac. Hrvatski jeruzalemski križ za hodočašće izrađen je u stolarskoj radionici jeruzalemskog franjevačkog samostana, a na jednom dijelu Križnoga puta nosio ga je osobno blaženi Alojzije Stepinac, kao što je, nakon završetka Drugog svjetskog rata i dolaska nove vlasti, ponio križ zajedno sa svojim hrvatskim narodom, pretrpjevši montirani sudski proces, zatočeništvo i mučeničku smrt.
U prigodi Velikoga tjedna i slavlja Uskrsa te vazmenih blagdana, u vitrinama Zbirke Zagrabiensia na drugom katu Gradske knjižnice u Zagrebu, od 31. ožujka može se razgledati mala izložba knjiga vjerskoga nadahnuća napisanih i objavljenih na području Zagrebačke nadbiskupije, knjiga koje svjedoče o slavlju korizmenih obreda i Euharistije te o tradicionalnim običajima kojima Zagrepčani proslavljaju najveći katolički vjerski blagdan - Uskrs.