Odjeli

Koordinatorica: Iva Džambaski

Informativno-posudbeni odjel omogućuje korisnicima neposredan pristup informacijama, širokom i raznolikom spektru znanja i obavijesti te njihovom djelotvornom korištenju za uspješno obrazovanje i slobodno vrijeme.

Cjelokupan knjižni fond, koji je svojim najvećim djelom društveno-humanističkog područja, sadržajno je obrađen i dostupan za pretraživanje putem predmetnog kataloga koji pomaže korisnicima u pronalaženju potrebne literature za referate, maturalne, seminarske i diplomske radnje.

Odjel priprema prigodne i tematske izložbe, te izrađuje tematske i bibliografske popise literature. U slobodnom pristupu korisnicima je dostupno oko 15.000 knjiga najnovijih izdanja. Ovaj odjel raspolaže sa 38 čitalačkih mjesta za praćenje dnevnog tiska i časopisa.

Koordinatorica: Marija Žurić

Odjel nabave građe Knjižnice Božidara Adžije brine o izgradnji fonda u skladu sa standardima narodne i općeznanstvene knjižnice.

Nabavlja prvenstveno literaturu iz društveno-humanističkih znanosti te izabrane naslove domaće i strane lijepe književnosti. Njeguje načela svoga prvog upravitelja Božidara Adžije, stvarajući fond zanimljiv i koristan i radnicima i učenicima, studentima i akademskim građanima i svima onima željnim znanja i uvida u različite aspekte suvremenog društva. Koristi se sredstvima svoga osnivača, Grada Zagreba, sredstvima Ministarstva kulture RH, različitim službenim otkupima. Pridaje značaj i vrijednim donacijama institucija ili privatnih darovatelja, najčešće vlastitih korisnika. Uvažava sugestije i želje korisnika pri izboru građe za knjižnični fond kako bi on bio što primjereniji potrebama članstva, čuvajući pri tome standarde struke i njegujući nivo i kvalitetu središnje knjižnice.

Ispunite obrazac i predložite naslove koje bi voljeli posuditi.

Redaktor predmetnog kataloga: Marin Juraga

Odjel predmetne obrade bavi se sadržajnom obradom knjižnične građe. Sadržaj dokumenata, odnosno tema nekog djela iskazuje se jezicima za indeksiranje i pretraživanje. To uključuje označivanje dokumenata klasifikacijskim oznakama Univerzalne decimalne klasifikacije, te predmetnu obradu ili predmetno označivanje u skladu s Pravilnikom za predmetni katalog. Za ovaj potonji način obrade Knjižnica Božidara Adžije obavlja matičnu djelatnost u mreži Knjižnica grada Zagreba.

Jednostavnije rečeno - odjel predmetne obrade omogućuje korisnicima pronalaženje dokumenata na određenu temu kada im nije poznat autor ili naslov. Građa koja je obuhvaćena predmetnom obradom u Knjižnicama grada Zagreba je uglavnom stručne i znanstvene prirode, beletristici se dodjeljuje samo klasifikacijska oznaka, osim iznimno ako je riječ o npr. romansiranim biografijama, tada se dodjeljuje i predmetna odrednica. Predmetnom obradom nije obuhvaćen cjelokupan fond Knjižnica grada Zagreba nego samo onaj dio fonda koji je dostupan predmetnim analitičarima. Pretražiti sadržaj fonda KGZ-a preko predmetnih odrednica moguće je postavljanjem izbornika na opciju „predmetna odrednica“ u katalogu KGZ-a.

Knjižnica Božidara Adžije među prvim je knjižnicama u Hrvatskoj koje su započele s predmetnom obradom dokumenata. Predmetni katalog osnovao je 1951. godine tadašnji upravitelj knjižnice Vladimir Vujnović.

Pravila za predmetni katalog isprva prenošena usmenim putem, prvi put, kao interni dokument objedinjuje i zapisuje 1980. g. tadašnja redaktorica predmetnog kataloga Tihomila Đogić. Po navedenim Pravilima se radi sve do ranih 90-ih godina 20. stoljeća. Tada dolazi do određenih promjena u načinu predmetne obrade i prelaska s kataloga na listićima na strojno čitljivi katalog. Nova pravila utemeljena na suvremenim načelima predmetne katalogizacije objedinjena su u Pravilniku za predmetni katalog objavljenom 2004. godine koji su sastavile tadašnja redaktorica predmetnog kataloga KGZ-a Duška Štrbac i Mirjana Vujić. U skladu s tim Pravilnikom radi se i danas u Knjižnicama grada Zagreba.

Više o predmetnoj obradi i univerzalnoj decimalnoj klasifikaciji.

Kako pretraživati Katalog Knjižnica grada Zagreba pomoću predmetnih odrednica? Pogledajte na poveznici: Upute za predmetno pretraživanje


Više o povijesti predmetne obrade u Knjižnici Božidara Adžije možete pročitati ovdje :

Osoba za kontakt:

Redaktor predmetnog kataloga Marin Juraga

 

Posjetite nas i uživo saznajte više o predmetnome pretraživanju uz prethodnu najavu:

tel.: +385 1 4655 010

e-mail: knjiznica.bozidara.adzije@kgz.hr