Projekti
 
 

IZLOŽBE U GALERIJI 109

Galerija 109 osnovana je u listopadu 2019. godine u Gradskoj knjižnici u Zagrebu s ciljem da… Zapravo, recimo istinu. Zavezali smo komad špage između dva kabla za struju, postavili nekoliko crteža (nacrtanih na papirićima s datumom povrata knjiga), izradili plakat i čekali kad će netko primijetiti da prisustvuje pravoj pravcatoj izložbi u podrumu Gradske knjižnice.

Galerija otad svaki (dobro, gotovo svaki) tjedan ugošćuje novu izložbu, katkad samostalnu, katkad skupnu, dobila je gostujuće izlagače, mali webshop i knjigu dojmova, a glas se širio sve dalje i dalje...
A sad pozivamo i vas da je posjetite, makar samo virtualnim putem.

Samo tiho, molim, nalazite se u Galeriji.
 

Križić kružić

Pogledajte izložbu!
 

Zlokobni plan male sove II

Pogledajte izložbu!
 

RETROSPEKTIVA: Zlokobni plan zle male sove

Pogledajte izložbu!


...već boj bije srce u junaka

Što čini superjunaka? Snaga? Pamet? Kostim? Vještina? Maloljetni pomoćnik? Superneprijatelj? Tehnološki napredno oružje?
Superjunaka ne čini ni snaga, ni pamet, ni kostim, ni vještina, ni maloljetni pomoćnik, ni superneprijatelj, ni tehnološki napredno oružje. Ono što razdvaja običnog čovjeka od junaka jest - srce. To je odluka koju donesemo kad je odluku donijeti teško. A u tome nam neće pomoći ni snaga, ni pamet, ni kostim, ni vještina, ni maloljetni pomoćnik, ni superneprijatelj ni tehnološki napredno oružje.
 
Da je kojim slučajem autor ove izložbe bio informator ili katalogizator, odgovor na to tko su pravi superjunaci možda bi bio drukčiji. (Pogrešan.) Ali autor je pomoćni knjižničar, kojeg ne krase ni prevelika snaga, ni pamet, ni kostim, ni vještina, ni maloljetni pomoćnik, ni superneprijatelj, ni tehnološki napredno oružje, dok bije svoj svakodnevni boj. Ali ništa od tog nije važno. Jer ne bije boj svijetlo oružje...

Pogledajte izložbu!


Prava a(ps)trakcija

Pogledajte izložbu!
 

SREDI SVOJU TIKVU

Pogledajte izložbu!
 

STISNI ME, STISNI

Izložba nastala u povodu Mjeseca hrvatske knjige posvećena herbariju.

Pogledajte izložbu!
 

U ZDRAVOM TIJELU ZDRAVI DUH

Svi znamo koje su odlike dobrog pomoćnog knjižničara: snaga, izdržljivost, fleksibilnost! Naročito ako radi u spremištu Gradske knjižnice... Zamislili smo kako bi izgledalo da knjižničari zaista rade na postizanju spomenutih odlika i jednom postanu vrijedni naziva - pomoćni knjižničar.

Pogledajte izložbu!
 

OBILJEŽIMO LJETO

Svi bismo htjeli da godišnji odmor bar još malo potraje. Da ljeto svake godine ne proleti kao rok za posudbu knjige. Međutim, ne možemo upravljati godišnjim dobima (još), ali možemo obilježiti ljeto bookmarkerima s nama najdražim morskim prizorima. Da u prvim danima jeseni, ljeto još malo potraje. Pronađimo još malo sunca i obilježimo jesen ljetom.

Pogledajte izložbu!


Izložba MALE ŽENE 

Tko su male žene u Galeriji 109?
Frida Kahlo, Ada Lovelace, Kleopatra, Marija Jurić Zagorka, Florence Nightingale, Marie Curie, Hipatija

Pogledajte izložbu!
 

POKRENI Kviz za (buduće) maturante

Peti ovosezonski Kviz za (buduće) maturante dostupan je od 1. do 31. ožujka 2023. godine.

Kviz za (buduće) maturante krenuo je s novom sezonom. Svaki mjesec ići će novi kviz, odvijat će se online, a učenicima će biti dostupan na mrežnim stranicama Knjižnica grada Zagreba. Za razliku od prije, u ovoj sezoni traži se najbrži sudionik –  onaj koji će u najkraćem roku sa što više točnih odgovora riješiti kviz. Pobjednik/pobjednica bit će objavljeni na kraju mjeseca na stranici projekta Kroz knjižnicu do mature Kvizovi su namijenjeni svim srednjoškolcima koji žele provjeriti svoje znanje hrvatskog jezika, hrvatske i svjetske književnosti te opće kulture.

Projekt Kroz knjižnicu do mature održava se od 2013. godine u Knjižnicama grada Zagreba – Gradskoj knjižnici i namijenjen je srednjoškolcima, u prvom redu maturantima, s ciljem pomoći pri savladavanju školskog gradiva, popularizacije učenja i čitanja te ukazivanja na šira kulturna zbivanja.
 
Središnji dio projekta je Kviz za (buduće) maturante s pitanjima iz hrvatskog jezika i književnosti te opće kulture koji će se održavati online svaki mjesec tijekom školske godine u trajanju od mjesec dana. U projektu sudjeluju učenici srednjih škola koji borave u učeničkim domovima Grada Zagreba, kao i učenici pojedinih srednjih škola, a dobrodošli su svi zainteresirani srednjoškolci.
 
Osim kviza, koji je glavna aktivnost, projekt uključuje i mnoge druge programe kao što su radionice pisanja eseja, promoviranje kulturnih sadržaja i organiziranje zajedničkih druženja prema potrebama i željama korisnika (Književna šetnja Zagrebom, upoznavanje s knjižnicom i kratka edukacija iz informacijske pismenosti, obrada lektire kroz likovni predložak, upoznavanje s fakultetima prilikom posjeta fakultetskim knjižnicama).
 
Koordinatorica projekta je Marija Mušterić.
 
Za dodatne informacije možete se obratiti na e-adresu krozknjiznicudomature@kgz.hr
i na telefonski broj 01/4694-327.

 

Pobjednik kviza za mjesec veljaču

Dragi sudionici, hvala svima na sudjelovanju u našem kvizu. Čast nam je proglasiti pobjednika – od mogućih 245 bodova, s osvojenih 195 bodova, pobjednik je natjecatelj pod nadimkom Lu. Čestitamo!


 
 
Brošura o informacijskoj pismenosti

Informacijska pismenost
Program predstavljanja hrvatskih ilustratora započeo je u Galeriji Kupola početkom 2016. godine u suradnji s Hrvatskim centrom za dječju knjigu, čime je Gradska knjižnica obogatila svoj izlagački program izravno povezan s knjigom, a Grad Zagreb dobio jedinstven izlagački prostor u Gradu Zagrebu za izlaganje djela hrvatskih ilustratora.
 
Ostvarene izložbe: U razdoblju od 2. veljače do 15. ožujka 2018. godine u auli Gradske knjižnice organizirana je izložba Programa predstavljanja hrvatskih ilustratora na kojoj su izloženi svi plakati ukupno 11 izložbi koje su organizirane u dvije godine trajanja Programa, te izbor iz knjiga autora predstavljenog plakatom.

Na Međunarodnom simpoziju ilustracije koji se održao od 25. do 27. listopada 2019. godine, u okviru 27. Bijenala ilustracije u Bratislavi (BIB 2019) Isabella Mauro je predstavila Program predstavljanja hrvatskih ilustratora izlaganjem pod naslovom Original illustrations in the Croatian illustrators presentation programme.


 Program predstavljanja hrvatskih ilustratora okuplja renomirane hrvatske ilustratore sa sljedećim ciljevima:
 
1. stvaranje prepoznatljivog prostora u Gradu Zagrebu u kojem se izlažu djela hrvatskih ilustratora,
2. umrežavanje ilustratora, umjetnika i svih vezanih uz dječju knjigu s ciljanom publikom,
3. upoznavanje publike s originalnim djelima koja se imaju priliku vidjeti samo u tiskanim knjigama,
4. izravno povezivanje izložbene aktivnosti Gradske knjižnice s knjigom (svaka likovna izložba popraćena je izložbom knjiga s ilustracijama autora koji se predstavlja izložbom),
5. približavanje prostora knjižnice djeci i odraslima,
6. pružanje prilike mladim neafirmiranim umjetnicima za izlaganja vlastitog umjetničkog opusa.
 
 
Program predstavljanja hrvatskih ilustratora odvija se u novoopremljenoj Galeriji Kupola u kojoj se umjetnicima nudi galerijska oprema za izlaganje slika i tehnička oprema koja omogućuje prikaz video-sadržaja vezanih uz izložbu, što mnogi umjetnici iskoriste za predstavljanje svog umjetničkog rada u različitim medijima, čime se njihovo umjetničko djelo sagledava u cjelini, pokazujući da se različiti mediji međusobno prožimaju i nadopunjuju.
 
Koordinatorica projekta:
Isabella Mauro
isabella.mauro@kgz.hr