Projekti
 
 

IZLOŽBE U GALERIJI 109

Galerija 109 osnovana je u listopadu 2019. godine u Gradskoj knjižnici u Zagrebu s ciljem da… Zapravo, recimo istinu. Zavezali smo komad špage između dva kabla za struju, postavili nekoliko crteža (nacrtanih na papirićima s datumom povrata knjiga), izradili plakat i čekali kad će netko primijetiti da prisustvuje pravoj pravcatoj izložbi u podrumu Gradske knjižnice.

Galerija otad svaki (dobro, gotovo svaki) tjedan ugošćuje novu izložbu, katkad samostalnu, katkad skupnu, dobila je gostujuće izlagače, mali webshop i knjigu dojmova, a glas se širio sve dalje i dalje...
A sad pozivamo i vas da je posjetite, makar samo virtualnim putem.

Samo tiho, molim, nalazite se u Galeriji.
 

Križić kružić

Pogledajte izložbu!
 

Zlokobni plan male sove II

Pogledajte izložbu!
 

RETROSPEKTIVA: Zlokobni plan zle male sove

Pogledajte izložbu!


...već boj bije srce u junaka

Što čini superjunaka? Snaga? Pamet? Kostim? Vještina? Maloljetni pomoćnik? Superneprijatelj? Tehnološki napredno oružje?
Superjunaka ne čini ni snaga, ni pamet, ni kostim, ni vještina, ni maloljetni pomoćnik, ni superneprijatelj, ni tehnološki napredno oružje. Ono što razdvaja običnog čovjeka od junaka jest - srce. To je odluka koju donesemo kad je odluku donijeti teško. A u tome nam neće pomoći ni snaga, ni pamet, ni kostim, ni vještina, ni maloljetni pomoćnik, ni superneprijatelj ni tehnološki napredno oružje.
 
Da je kojim slučajem autor ove izložbe bio informator ili katalogizator, odgovor na to tko su pravi superjunaci možda bi bio drukčiji. (Pogrešan.) Ali autor je pomoćni knjižničar, kojeg ne krase ni prevelika snaga, ni pamet, ni kostim, ni vještina, ni maloljetni pomoćnik, ni superneprijatelj, ni tehnološki napredno oružje, dok bije svoj svakodnevni boj. Ali ništa od tog nije važno. Jer ne bije boj svijetlo oružje...

Pogledajte izložbu!


Prava a(ps)trakcija

Pogledajte izložbu!
 

SREDI SVOJU TIKVU

Pogledajte izložbu!
 

STISNI ME, STISNI

Izložba nastala u povodu Mjeseca hrvatske knjige posvećena herbariju.

Pogledajte izložbu!
 

U ZDRAVOM TIJELU ZDRAVI DUH

Svi znamo koje su odlike dobrog pomoćnog knjižničara: snaga, izdržljivost, fleksibilnost! Naročito ako radi u spremištu Gradske knjižnice... Zamislili smo kako bi izgledalo da knjižničari zaista rade na postizanju spomenutih odlika i jednom postanu vrijedni naziva - pomoćni knjižničar.

Pogledajte izložbu!
 

OBILJEŽIMO LJETO

Svi bismo htjeli da godišnji odmor bar još malo potraje. Da ljeto svake godine ne proleti kao rok za posudbu knjige. Međutim, ne možemo upravljati godišnjim dobima (još), ali možemo obilježiti ljeto bookmarkerima s nama najdražim morskim prizorima. Da u prvim danima jeseni, ljeto još malo potraje. Pronađimo još malo sunca i obilježimo jesen ljetom.

Pogledajte izložbu!


Izložba MALE ŽENE 

Tko su male žene u Galeriji 109?
Frida Kahlo, Ada Lovelace, Kleopatra, Marija Jurić Zagorka, Florence Nightingale, Marie Curie, Hipatija

Pogledajte izložbu!
 

H-ALTER I GRADSKA KNJIŽNICA POKREĆU CIKLUS TRIBINA O ZAGREBU

Početkom listopada 2023. započet će ciklus tribina o gradu Zagrebu u organizaciji Udruge za nezavisnu medijsku kulturu, izdavača portala H-Alter, i Knjižnica grada Zagreba, Gradske knjižnice, u kojoj će se tribine održavati jednom mjesečno od listopada 2023. do ožujka 2024. godine.

Seriju tribina osmislio je Saša Šimpraga, dugogodišnji suradnik portala H-Alter i voditelj platforme 1POSTOZAGRAD, koji će biti urednik i voditelj tribina.

Fokus serije tribina Grad u Gradskoj su urbanističke, arhitektonske, krajobrazne, okolišne, kulturne i druge teme grada Zagreba, s posebnim naglaskom na budućnost pojedinih javnih prostora, urbanističkih cjelina i sklopova. Pritom, naglasak tribina se u prvom redu stavlja na javne zagrebačke prostore čija je transformacija nužna, poželjna ili planirana.

U Zagrebu su tribine tog tipa izuzetno rijetke, a institucionalno vođena javna polemika o temama urbanističkog razvoja grada ili uređenja javnih prostora uglavnom izostaje. ZgForum, prostor osnovan upravo s ciljem da se omogući aktivno sudjelovanje građana u razvoju Grada, kao i uvid u projekte od značaja za razvoj Grada te rasprave o njima, u nadležnosti Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje Grada Zagreba, u praksi uglavnom ne provodi takve aktivnosti. Nadalje, strukovne publikacije i strukovna društva u tom su smislu također uglavnom pasivizirani, dok od posljednje promjene vlasti u Gradu i nevladina scena manje istupa kao kritički korektiv. Službene se pak javne rasprave, kada ih ima, provode pro forma i bez ranijeg upoznavanja javnosti s temom i mogućnostima.

Javna polemika o urbanističkim temama od društvenog je interesa, no kako je nedostatna ili nepostojeća, izostaje i veći i važniji potencijalni angažman zajednice. Kako bi se potaknuo razvoj svijesti građana o važnosti ovih tema te doprinijelo izgradnji kulture prostora, ovim tribinama u Gradskoj će se knjižnici otvoriti mjesto dijaloga i senzibilizacije javnosti za pitanja i mogućnosti razvitka grada. Portal H-Alter kontinuirano kritički i angažirano, a u okviru mogućnosti malog nezavisnog medija prati i zagrebačke teme. Knjižnice grada Zagreba kao partner, odnosno Gradska knjižnica kao mjesto održavanja ovog ciklusa, a u kojoj se ujedno od 1955. godine odvija najdugovječnija zagrebačka tribina Književni petak, doprinosi time svojoj ulozi kulturnog i informacijskog središta lokalne zajednice.

Suradnjom nezavisne i institucionalne kulture kroz ovaj ciklus tribina posvećen isključivo gradu Zagrebu, ponudit će se novi sadržaj i pokušati popuniti praznina javnih razgovora o gradu kao preduvjeta uređenijeg i demokratskijeg Zagreba, onoga koji podržava urbano sjećanje i doprinosi, prije svega, podizanju razine znanja o gradu.

Tribine će uz etablirane, ponajviše nezavisne, stručnjake nastojati predstaviti i nova imena. Svaku tribinu pratit će najmanje dva teksta na portalu H-Alter (problemski tekst te osvrt na tribinu i/ili intervju), čime će se dodatno doprinijeti vidljivosti tema, odnosno senzibilizaciji javnosti i javnoj raspravi o budućnosti grada.

Ujedno, tekstove koji će pratiti teme tribina popratit će po jedna ilustracija koje će napraviti ilustratorice mlađe generacije: Cicko (Dora Ivković), Petra Divković, Ana Kovačić, Agata Lučić, Vendi Vernić i Hana Tintor. Cilj je osnažiti ilustraciju kao (gotovo izumrlu) novinsku formu, doprinijeti većoj vidljivosti tema, ali i potaknuti angažman ilustratorica i ilustratora na temama grada.

Najavne vizuale dizajnirala je Petra Milički.

Suradnica u Gradskoj knjižnici je Ivana Fištrek.

Program Grad u Gradskoj podržan je od Grada Zagreba putem javnog poziva Kultura i umjetnost u zajednici. 
 

POKRENI Kviz za (buduće) maturante

Šesti ovosezonski Kviz za (buduće) maturante dostupan je od 1. do 30. travnja 2023. godine.

Slike i videozapisi korišteni u kvizu preuzeti su sa sljedećih internetskih stranica:
 
https://www.24sata.hr/lifestyle/cokolade-s-rizom-imaju-do-14-posto-rize-i-50-posto-secera-504998
https://www.nasa.gov/audience/forstudents/5-8/features/nasa-knows/what-is-jupiter-58.html
https://www.planetware.com/paris/quartier-latin-f-p-ql.htm
https://visitjelsa.croatia.hr/hr-hr/dogadanja/procesija-za-krizen
https://www.amazon.de/Ziggy-Stardust-Spiders-David-Bowie/dp/B00008ADJW
https://en.wikipedia.org/wiki/Harry_Potter_and_the_Chamber_of_Secrets_%28film%29
https://www.gavella.hr/predstave/kralj-edip
https://www.lovereading.co.uk/book/9781398807792/isbn/Hamlet-by-William-Shakespeare.html
http://kinotuskanac.hr/movie/predstava-hamleta-u-mrdusi-donjoj
https://hr.wikipedia.org/wiki/Hrvatski_bog_Mars
http://virtualna.nsk.hr/agm/1873-1914-2014/
https://hr.wikipedia.org/wiki/Janko_Poli%C4%87_Kamov
https://enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=67405
https://hr.wikipedia.org/wiki/Hrvojev_misal
https://sites.google.com/site/animiranifilm200/domaci-animirani-film/surogat-hrvatski-oscar
https://www.youtube.com/watch?v=lXgkuM2NhYI


Kviz za (buduće) maturante krenuo je s novom sezonom. Svaki mjesec ići će novi kviz, odvijat će se online, a učenicima će biti dostupan na mrežnim stranicama Knjižnica grada Zagreba. Za razliku od prije, u ovoj sezoni traži se najbrži sudionik –  onaj koji će u najkraćem roku sa što više točnih odgovora riješiti kviz. Pobjednik/pobjednica bit će objavljeni na kraju mjeseca na stranici projekta Kroz knjižnicu do mature Kvizovi su namijenjeni svim srednjoškolcima koji žele provjeriti svoje znanje hrvatskog jezika, hrvatske i svjetske književnosti te opće kulture.

Projekt Kroz knjižnicu do mature održava se od 2013. godine u Knjižnicama grada Zagreba – Gradskoj knjižnici i namijenjen je srednjoškolcima, u prvom redu maturantima, s ciljem pomoći pri savladavanju školskog gradiva, popularizacije učenja i čitanja te ukazivanja na šira kulturna zbivanja.
 
Središnji dio projekta je Kviz za (buduće) maturante s pitanjima iz hrvatskog jezika i književnosti te opće kulture koji će se održavati online svaki mjesec tijekom školske godine u trajanju od mjesec dana. U projektu sudjeluju učenici srednjih škola koji borave u učeničkim domovima Grada Zagreba, kao i učenici pojedinih srednjih škola, a dobrodošli su svi zainteresirani srednjoškolci.
 
Osim kviza, koji je glavna aktivnost, projekt uključuje i mnoge druge programe kao što su radionice pisanja eseja, promoviranje kulturnih sadržaja i organiziranje zajedničkih druženja prema potrebama i željama korisnika (Književna šetnja Zagrebom, upoznavanje s knjižnicom i kratka edukacija iz informacijske pismenosti, obrada lektire kroz likovni predložak, upoznavanje s fakultetima prilikom posjeta fakultetskim knjižnicama).
 
Koordinatorica projekta je Marija Mušterić.
 
Za dodatne informacije možete se obratiti na e-adresu krozknjiznicudomature@kgz.hr
i na telefonski broj 01/4694-327.

 

Pobjednik kviza u ožujku

Dragi sudionici, hvala svima na sudjelovanju u našem kvizu. Čast nam je proglasiti prošlomjesečne pobjednike – August Šenoa i Gumica, s osvojenim maksimalnim brojem bodova (265). Čestitamo! 
Brošura o informacijskoj pismenosti

Informacijska pismenost
Program predstavljanja hrvatskih ilustratora započeo je u Galeriji Kupola početkom 2016. godine u suradnji s Hrvatskim centrom za dječju knjigu, čime je Gradska knjižnica obogatila svoj izlagački program izravno povezan s knjigom, a Grad Zagreb dobio jedinstven izlagački prostor u Gradu Zagrebu za izlaganje djela hrvatskih ilustratora.
 
Ostvarene izložbe: U razdoblju od 2. veljače do 15. ožujka 2018. godine u auli Gradske knjižnice organizirana je izložba Programa predstavljanja hrvatskih ilustratora na kojoj su izloženi svi plakati ukupno 11 izložbi koje su organizirane u dvije godine trajanja Programa, te izbor iz knjiga autora predstavljenog plakatom.

Na Međunarodnom simpoziju ilustracije koji se održao od 25. do 27. listopada 2019. godine, u okviru 27. Bijenala ilustracije u Bratislavi (BIB 2019) Isabella Mauro je predstavila Program predstavljanja hrvatskih ilustratora izlaganjem pod naslovom Original illustrations in the Croatian illustrators presentation programme.


 Program predstavljanja hrvatskih ilustratora okuplja renomirane hrvatske ilustratore sa sljedećim ciljevima:
 
1. stvaranje prepoznatljivog prostora u Gradu Zagrebu u kojem se izlažu djela hrvatskih ilustratora,
2. umrežavanje ilustratora, umjetnika i svih vezanih uz dječju knjigu s ciljanom publikom,
3. upoznavanje publike s originalnim djelima koja se imaju priliku vidjeti samo u tiskanim knjigama,
4. izravno povezivanje izložbene aktivnosti Gradske knjižnice s knjigom (svaka likovna izložba popraćena je izložbom knjiga s ilustracijama autora koji se predstavlja izložbom),
5. približavanje prostora knjižnice djeci i odraslima,
6. pružanje prilike mladim neafirmiranim umjetnicima za izlaganja vlastitog umjetničkog opusa.
 
 
Program predstavljanja hrvatskih ilustratora odvija se u novoopremljenoj Galeriji Kupola u kojoj se umjetnicima nudi galerijska oprema za izlaganje slika i tehnička oprema koja omogućuje prikaz video-sadržaja vezanih uz izložbu, što mnogi umjetnici iskoriste za predstavljanje svog umjetničkog rada u različitim medijima, čime se njihovo umjetničko djelo sagledava u cjelini, pokazujući da se različiti mediji međusobno prožimaju i nadopunjuju.
 
Koordinatorica projekta:
Isabella Mauro
isabella.mauro@kgz.hr