Knjižnica Sesvete

Kulturni četvrtak u Sesvetama
Dipl. knjižničar Ivan Babić, voditelj tribine Kulturni četvrtak u Sesvetama, 17. listopada 2013. pokrenuo je osnivanje male mreže čitateljskih klubova, koji se pod zajedničkim nazivom Čitafora održavaju u četiri knjižnice na području Sesveta: Knjižnici SesveteKnjižnici Jelkovec, Knjižnici Selčina Knjižnici Dubec.
Svaka od navedenih knjižnica samostalno uređuje i provodi aktivnosti kluba i ima svojega voditelja. U Savjetu kluba su knjižničari Biserka GašparacIvan Babić (voditelj u Knjižnici Sesvete), Iva Klak Mršić (voditeljica u Knjižnici Jelkovec), Dunja Lovrenčić Gašljević (voditeljica u Knjižnici Selčina), Jelena Pisačić (voditeljica u Knjižnici Dubec), književnik i prevoditelj Vlado Vladić te književnik i novinar Mario Raguž.
Čitateljski klubovi su namijenjeni svim uzrastima, prema potrebi sredine u kojoj se pojedina knjižnica nalazi. Djelatnost čitateljskih klubova će biti poticanje čitanja u najširem smislu, razmatranje sadržaja pročitanog te promišljanje o ulozi i mjestu knjige u društvu. Također će se pokušati primijeniti najnovije spoznaje s područja biblioterapije, tj. terapeutskog aspekta čitanja.
Cilj ove mreže čitateljskih klubova je još veće otvaranje naših knjižnica za suradnju i uključenje što većeg broja članova u njihov rad, kao i davanje dodatnog poticaja za moguće volontiranje u svakodnevnim i drugim posebnim aktivnostima naših knjižnica. Tendencija je da članovi naših klubova postupno sami preuzmu vođenje aktivnosti prema svojim željama.
Pridružite nam se i na Facebooku (za pristup je potrebno biti registriran na društvenoj mreži Facebook), postanite prijatelji mreže čitateljskih klubova Čitafora, pratite naše objave i događanja...

Arhiva.
Kulture svijeta putopisna su predavanja i izložbe učitelja geografije Marijana Biruša nastala kao produkt njegovih brojnih putovanja diljem Hrvatske, Europe i svijeta te su ujedno i programski dio Kulturnog četvrtka u Sesvetama. 


Dio putopisnih predavanja dostupan je i u digitalnom obliku te ga možete pogledati na poveznici.  

Virtualna izložba ,,Indijanske kulture i civilizacije"* prikazuje ručno izrađene predmete različitih pripadnika domorodaca Latinske i Angloamerike.
(*Svaka fotografija unutar izložbe u gornjem desnom kutu pod simbolom ⓘ sadrži objašnjenje i druge informacije)


 Program je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba.

Moja himna je literarni natječaj za učenike osnovnih škola grada Zagreba i Zagrebačke županije koji se organizira u suradnji s HVIDR-om Sesvete i Muzejom Prigorja. Rezultat natječaja je e-knjiga (ovdje u pdf formatu), tj. zbornik pod naslovom Moja himna.


Pisanje i knjižnečari je literarni natječaj za učenike osnovnih škola grada Zagreba i Zagrebačke županije koji je organiziran u suradnji s nakladničkom kućom Alfa iz Zagreba. Rezultat toga natječaja je i e-knjiga (ovdje u pdf formatu), tj. zbornik pod istim naslovom (ur. Ivan Babić).


 Pisanje i knjižnečari 2 

literarni je natječaj za učenike osnovnih škola Zagrebačke županije i Grada Zagreba
koji se drugu godinu zaredom održava u organizaciji Knjižnice Sesvete i nakladničke kuće Alfa iz Zagreba.
Natječaj se temelji se na ponovnom osvješćivanju povezanosti čitanja i pisanja te na promicanju
temeljnih vrijednosti (prema Nacionalnom okvirnomu kurikulumu) - znanje, solidarnost, identitet i odgovornost.
Ovo je prilika za suradnju učitelja hrvatskoga jezika i knjižničara budući da ni škola ni knjižnica ne smiju ostati
ravnodušne na promjene suvremenog trenutka, obilježena (ne)upitnim preplitanjem tradicionalnoga i suvremenoga
te očitim „odmicanjem“ od knjige.

Završna svečanost natječaja Pisanje i knjižnečari 2 održat će se 08. lipnja 2013.  
u 10,00 sati u OŠ Luka Sesvete (Ulica Otona Ivekovića 16, 10360 Sesvete, tel. 01/2001 392).

Ovo ne će biti samo svečanost dodjele pohvalnica, priznanja i nagrada učenicima,
njihovim mentorima i školama, nego i više od toga: bit će to svečanost slušanja, govorenja, čitanja i pisanja.
U sklopu susreta promovirat će se i e-zbornik (na CD-u) u kojemu je zastupljeno 76 najboljih literarnih radova.
U programu uz nagrađene učenike (njih 19) književnici i članovi Stručnog povjerenstva
Ivan Babić (predsjednik), Enes Kišević, Stjepan Lice i Vesna Svaguša.
 

Pisanje i knjižnečari 3

literarni je natječaj za učenike osnovnih škola Zagrebačke županije i Grada Zagreba koji se treću godinu zaredom održava u organizaciji Knjižnice Sesvete i nakladničke kuće Alfa iz Zagreba.
Završna svečanost natječaja Pisanje i knjižnečari 3 održat će se 07. lipnja 2014.  u 10,00 sati u OŠ Luka Sesvete (Ulica Otona Ivekovića 16, 10360 Sesvete, tel. 01/2001 392).
Ovo ne će biti samo svečanost dodjele pohvalnica, priznanja i nagrada učenicima, njihovim mentorima i školama, nego i više od toga: bit će to svečanost slušanja, govorenja, čitanja i pisanja.
Na natječaj  je pristiglo 187 radova iz 33 osnovne škole s područja Županije zagrebačke i Grada Zagreba.
Sudjelovala su 133 učenika i 67 učitelja i knjižničara.
 
U sklopu susreta promovirat će se i e-zbornik (na CD-u) u kojemu su zastupljeni najbolji literarni radovi.
U programu uz nagrađene učenike sudjeluju i književnici i članovi Stručnog povjerenstva Ivan Babić (predsjednik), Enes Kišević, Stjepan Lice i Vesna Svaguša, urednica za hrvatski jezik (Alfa) Nada Babić te dramski umjetnik  Zvonko Zečević.
 
Svim sudionicima natječaja – učenicima, mentorima (učiteljima i knjižničarima) i školama - zahvaljujemo na suradnji i čestitamo onima koji su nagrađeni!

Poziv na natječaj.
Arhiva.

Natječaj za najljepše ljubavno pismo od 2014. godine održava se ususret svakog Valentinova u Knjižnici Sesvete. Natječaj organizira Čitateljski klub Čitafora pod Kulturnim četvrtkom u Sesvetama svake godine na dan Valentinova. Tijekom godina Natječaj se raspisivao u nekoliko kategorija, dok zadnjih nekoliko godina prevladava tri kategorije (osnovna škola, srednja škola te odrasli). 

Svake godine okupilo bi se stručno povjerenstvo koje bi bodovalo sva pristigla pisma. Najbolja pisma bila bi nagrađena  te čitana na dodjeli nagrada u Knjižnici Sesvete na Valentinovo.  Zbog epidemioloških uvjeta Natječaj je 2021. te 2022. održan u virtualnom obliku te nije bio natjecateljskog karaktera. 





8. Natječaj za najljepše ljubavno pismo

9. Natječaj za najljepše ljubavno pismo

11. Natječaj za najljepše ljubavno pismo
Kulturni četvrtak u Sesvetama (KčuS) jedinstveni je kulturni projekt u istočnom dijelu grada Zagreba koji se održava od listopada 2001. godine, a obuhvaća predstavljanje novih knjiga, časopisa, književne i pjesničke susrete, tribine i predavanja, putopisna predavanja te zasebne projekte kao što su:
 
  • Sesvetski pjesnički maraton – tradicionalno (najmasovnije u Hrvatskoj) pjesničko okupljanje koje se organizira u suradnji s najpoznatijim hrvatskim pjesničkim udrugama i imenima
  • Moja himna – literarni natječaj za učenike osnovnih škola grada Zagreba i Zagrebačke županije koji se organizira u suradnji s HVIDR-om Sesvete i Muzejom Prigorja. Rezultat natječaja je e-knjiga (ovdje u pdf formatu), tj. zbornik pod naslovom Moja himna  
  • Pisanje i knjižnečari literarni natječaj za učenike osnovnih škola grada Zagreba i Zagrebačke županije koji je organiziran u suradnji s nakladničkom kućom Alfa iz Zagreba. Rezultat toga natječaja je i e-knjiga (ovdje u pdf formatu), tj. zbornik pod istim naslovom (ur. Ivan Babić).
  • Najljepše ljubavno pismo – literarni natječaj koji se održava uoči Valentinova u tri kategorije (osnovna škola, srednja škola te kategorija za odrasle)
  • Stihotron (izložbe) – središnje izložbeno mjesto u Knjižnici Sesvete na kojemu se dvotjedno smjenjuju izložbe stihova, knjiga i fotografija najznačajnijih suvremenih hrvatskih pjesnika
  • Stihotron uživo – književni susret na kojemu sudjeluju pjesnici prethodno izloženi na Stihotronu - voditelj Ivan Babić
  • Životne priče – poznate osobe iz javnog života pričaju svoje životne priče  – voditelj novinar HRT-a i književnik mr. sc. Mario Raguž
  • Kulture svijeta – putopisna predavanja uz fotoprojekcije svjetskog putnika i profesora geografije mr. sc. Marijana Biruša
  • Planinarski utorak – tribina u suradnji s Hrvatskim planinarskim društvom „Lipa“ – Sesvete  
  • Čitafora – čitateljski klub mreže sesvetskih knjižnica
 
Posjetitelji KčuS-a su raznovrsni po uzrastu, društvenom statusu, vrsti zanimanja i stupnju obrazovanja.
 
Ciljevi programa:
 
  • zadovoljavanje raznovrsnih kulturnih potreba svih građana
  • prebacivanje dijela ozbiljnijih kulturnih događaja iz strogog centra na gradsku periferiju
  • snažno povezivanje s lokalnim obrazovnim i kulturnim ustanovama
  • osnaživanje prisutnosti knjižnice u kulturnom životu građana
  • poticanje i promoviranje nadarenih mladih autora
 
Program se ostvaruje uz financijsku pomoć Grada Zagreba 
 
Osnivač i voditelj tribine KčuS:
Ivan Babić, prof.
 
Arhiva 2019.
 
Arhiva 2018.
 
Arhiva 2017.
 
Arhiva 2016.
 
Arhiva 2015.
 
Arhiva 2014.
 
Arhiva 2013.
 
Arhiva 2012.
 
Arhiva 2011.
 
Arhiva 2005.-2010.
 
Arhiva 2001-2004.
 
 

Kontakt: 
tel. 01/2002-064
email: kcusesvete@gmail.com

Foto arhiva KčuS

Sesvetski pjesnički maraton jedan je od projekata Kulturnog četvrtka u Sesvetama koji je započeo 2008. godine kao Mali sesvetski pjesnički maraton i od tada se održava jednom godišnje u mjesecu travnju.
Sesvetski pjesnički maraton je najmasovnije pjesničko okupljanje u Hrvatskoj.
Prosječno sudjeluje 70-80 pjesnika različita uzrasta (od srednjoškolaca do najstarijih), različitih književnih poetika, od nepoznatih do vrlo poznatih i priznatih autora na hrvatskoj književnoj sceni.
13. i 14. Sesvetski pjesnički maraton se održao samo u virtualnom obliku i dostupan je na web stranicama. Na 13. Sesvetskom pjesničkom maratonu sudjelovala su 103 autora dok je na 14. Maratonu sudjelovalo čak 119 autora.
Organizatori i voditelji su Ivan Babić i Mihael Bily, a kao suorganizatori svake godine se pridružuju druga imena, pjesnici, udruge ili društva.
 



Održani Sesvetski pjesnički maratoni - arhiva: 

1. Sesvetski pjesnički maraton - arhiva
2. Sesvetski pjesnički maraton - arhiva
3. Sesvetski pjesnički maraton - arhiva
4. Sesvetski pjesnički maraton - arhiva
5. Sesvetski pjesnički maraton - arhiva
6. Sesvetski pjesnički maraton - arhiva
7. Sesvetski pjesnički maraton - arhiva 
8. Sesvetski pjesnički maraton - arhiva
9. Sesvetski pjesnički maraton - arhiva
10. Sesvetski pjesnički maraton - arhiva
11. Sesvetski pjesnički maraton - arhiva
12. Sesvetski pjesnički maraton - arhiva
13. Sesvetski virtualni pjesnički maraton
14. Sesvetski virtualni pjesnički maraton
15. Sesvetski pjesnički maraton (e-zbornik)


 

 

Stihotron je prijestolje stiha, odnosno središnje izložbeno mjesto u Knjižnici Sesvete, tj. u Republici stiha (koja je svečano proglašena 20. travnja 2017. na 10. Sesvetskom pjesničkom maratonu),  
na kojemu  se smjenjuju stihovi najznačajnijih suvremenih hrvatskih pjesnika.




Popis dosadnjaših pjesnika/inja:
  1. Dorta Jagić
  2. Miroslav Kirin
  3. Lana Derkač
  4. Davor Šalat
  5. Ružica Cindori
  6. Borben Vladović
  7. Evelina Rudan
  8. Krešimir Bagić
  9. Neda Miranda Blažević-Krietzman
  10. Kemal Mujičić Artman
  11. Anka Žagar
  12. Delimir Rešicki
  13. Diana Burazer
  14. Miroslav Mićanović
  15. Sonja Manojlović
  16. Tomica Bajsić
  17. Suzana Matić
  18. Tomislav Domović
  19. Enerika Bijać
  20. Branko Čegec
  21. Lidija Bajuk
  22. Sven Adam Ewin
  23. Sanja Lovrenčić
  24. Ervin Jahić
  25. Darija Žilić
  26. Tonko Maroević
  27. Božica Brkan
  28. Tomislav Marijan Bilosnić
  29. Ana Brnardić
  30. Drago Štambuk
  31. Ivana Šojat
  32. Jakša Fiamengo
  33. Neva Lukić
  34. Robert Roklicer
  35. Marija Andrijašević
  36. Zvonimir Mrkonjić
  37. Milko Valent​
  38. Irena Matijašević
  39. Ivan Rogić Nehajev
  40. Dražen Katunarić
  41. Monika Herceg
  42. Petar Gudelj
  43. Nada Topić
  44. Josip Sanko Rabar
  45. Zoran Kršul
  46. Franjo Nagulov
  47. Dunja Detoni-Dujmić
  48. Nikola Đuretić
  49. Siniša Matasović
  50. Sibila Petlevski
  51. Dinko Telećan
  52. Enes Kišević
  53. Ljerka Car Matutinović
  54. Petar Opačić
  55. Frano Vlatković
  56. Stijepo Mijović Kočan
  57. Luko Paljetak
  58. Božica Jelušić
  59. Mate Sušac
  60. Gojko Polegubić
  61. Sonja Zubović
  62. Drago Čondrić
  63. Branko Maleš
  64. Stanko Krnjić
  65. Andrijana Kos-Lajtman
  66. Drago Glamuzina
  67. Goran Čolakhodžić
  68. Mateja Jurčević
  69. Slavko Jendričko
  70. Vanda Mikšić
  71. Tatjana Gromača
  72. Branislav Glumac
  73. Marija Lamot
  74. Marija Dejanović
  75. Gordana Benić
  76. Alojz Majetić
  77. Martina Vidaić
  78. Ivan Šamija
  79. Lidija Dujić
  80. Davor Ivankovac
  81. Božidar Brezinščak Bagola
  82. Maja Kušenić Gjerek
  83. Alen Brlek
  84. Ernest Fišer
  85. Nikolina Glištra
  86. Božica Zoko
  87. Marina Katinić
  88. Damir Šodan
  89. Damir Radić
  90. Sanja Pilić
  91. Ivan Herceg
  92. Sanja Baković
  93. Ante Žužul Marinović
  94. Ivica Prtenjača 
  95. Andriana Škunca
  96. Marko Pogačar
  97. Olja Savičević Ivančević 
  98. Goran Gatalica
  99. Predrag Vrabec
  100. Boris Domagoj BIletić
  101. Miloš Đurđević
  102. Milorad Stojević
  103. Vesna Biga
  104. Nada Galant
  105. Goran Rem
  106. Daniel Načinović
  107. Mile Stojić
  108. Boris Vrga
  109. Davor Mandić
  110. Katja Grcić
  111. Vojislav Mataga
  112. Danijel Dragojević
  113. Nikica Krajina
  114. Anđelka Korčulanić
  115. Zvonko Zečević
  116. Marijana Rukavina Jerkić
  117. Ivan Klarić
  118. Ninoslav Žagar
  119. Zrinko Šimunić
  120. Ljubica Šego
  121. Irena Grubišić Čabo
  122. Snežana Hižman
  123. Goran Bogunić
  124. Ana Horvat
  125. Zrinka Posavec
  126. Žarko Jovanovski
  127. Ivan Koprić
  128. Željko Buklijaš
  129. Senko Karuza
  130. Igor Grbić
  131. Zvjezdana Jembrih
  132. Josip Čekolj
U sklopu programa Kulturnog četvrtka u Sesvetama pokrenut je novi projekt - Svakog tjedna pjesma jedna, u kojem se čita izabrana poezija poznatih hrvatskih pjesnika i pjesnikinja uz prateću glazbu Ivana Kapeca te projekciju fotografija Karmen Stošić.

Popis epizoda: 

1) Zvonko Zečević - Željezničar
2) Tomica Bajsić - Noćni Vlak
3) Irena Matijašević - Stanovi u naseljenim mjestima
4) Ružica Cindori - Fotografiranje zvijezda
5) Stanko Krnjić - Udice ispod površine
6) Slavko Jendričko - Nebo bez frajera
7) Vlado Vladić - Šuma
8) Davor Šalat - Jesam li mahao
9) Lana Derkač - Dobri dželat
10) Miroslav Kirin - Prozori
11) Krešimir Bagić - Dosada
12) Sibila Petlevski - Plod
13) Monika Herceg - Teorem ljubavi
14) Nada Topić - Sunce
15) Tin Ujević - Cvrkutanje srca u pokrajini sanja
16) Miroslav Mićanović - Ključ
17) Tin Ujević- Stanimo ovdje
18) Ante Žužul Marinović - Očeva čaša
19) Božica Jelušić- Dobrodošlica Božiću
20) Anka Žagar - Golubova lađice, raduj se
21) Predrag Vrabec- O glavobolji liječenoj riječima
22) Olja Savičević Ivančević - Tijelo moje majke
23) Petar Gudelj - Tebe tvoja kuća voli
24) Darija Žilić - Šetnja sa psom
25) Ivan Babić - Ključ
26) Branko Čegec - Približavanje
27) Diana Burazer - U kasnu jesen doputovala bi majka
28) Gordana Benić - Igre s pijeskom
29) Maja Kušenić Gjerek - Agora
30) Vlado Gotovac - Zagonetka ocjenjivanja
31) Katerina Kalitko - Iz knjige Zavjera drveća
32) Marija Lamot - Druga strana tišine
33) Sonja Manojlović - Pećina bez slike
34) Vesna Parun - Pjevam nepoznatoj šumi
35) Sanja Baković - Mali glasovi
36) Tomislav Marijan Bilosnić- Ručak u vrtu s prijateljima
37) Ivan Klarić- Esencija
38) Ivan Klarić - U morskim špiljama