Knjižnica Sesvete

Kulturni četvrtak u Sesvetama
Dipl. knjižničar Ivan Babić, voditelj tribine Kulturni četvrtak u Sesvetama, 17. listopada 2013. pokrenuo je osnivanje male mreže čitateljskih klubova, koji se pod zajedničkim nazivom Čitafora održavaju u četiri knjižnice na području Sesveta: Knjižnici SesveteKnjižnici Jelkovec, Knjižnici Selčina Knjižnici Dubec.
Svaka od navedenih knjižnica samostalno uređuje i provodi aktivnosti kluba i ima svojega voditelja. U Savjetu kluba su knjižničari Biserka GašparacIvan Babić (voditelj u Knjižnici Sesvete), Iva Klak Mršić (voditeljica u Knjižnici Jelkovec), Dunja Lovrenčić Gašljević (voditeljica u Knjižnici Selčina), Jelena Pisačić (voditeljica u Knjižnici Dubec), književnik i prevoditelj Vlado Vladić te književnik i novinar Mario Raguž.
Čitateljski klubovi su namijenjeni svim uzrastima, prema potrebi sredine u kojoj se pojedina knjižnica nalazi. Djelatnost čitateljskih klubova će biti poticanje čitanja u najširem smislu, razmatranje sadržaja pročitanog te promišljanje o ulozi i mjestu knjige u društvu. Također će se pokušati primijeniti najnovije spoznaje s područja biblioterapije, tj. terapeutskog aspekta čitanja.
Cilj ove mreže čitateljskih klubova je još veće otvaranje naših knjižnica za suradnju i uključenje što većeg broja članova u njihov rad, kao i davanje dodatnog poticaja za moguće volontiranje u svakodnevnim i drugim posebnim aktivnostima naših knjižnica. Tendencija je da članovi naših klubova postupno sami preuzmu vođenje aktivnosti prema svojim željama.
Pridružite nam se i na Facebooku (za pristup je potrebno biti registriran na društvenoj mreži Facebook), postanite prijatelji mreže čitateljskih klubova Čitafora, pratite naše objave i događanja...

Arhiva.
Kulture svijeta putopisna su predavanja i izložbe učitelja geografije Marijana Biruša nastala kao produkt njegovih brojnih putovanja diljem Hrvatske, Europe i svijeta te su ujedno i programski dio Kulturnog četvrtka u Sesvetama. 


Dio putopisnih predavanja dostupan je i u digitalnom obliku te ga možete pogledati na poveznici.  

Virtualna izložba ,,Indijanske kulture i civilizacije"* prikazuje ručno izrađene predmete različitih pripadnika domorodaca Latinske i Angloamerike.
(*Svaka fotografija unutar izložbe u gornjem desnom kutu pod simbolom ⓘ sadrži objašnjenje i druge informacije)


 Program je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba.

Moja himna je literarni natječaj za učenike osnovnih škola grada Zagreba i Zagrebačke županije koji se organizira u suradnji s HVIDR-om Sesvete i Muzejom Prigorja. Rezultat natječaja je e-knjiga (ovdje u pdf formatu), tj. zbornik pod naslovom Moja himna.


Pisanje i knjižnečari je literarni natječaj za učenike osnovnih škola grada Zagreba i Zagrebačke županije koji je organiziran u suradnji s nakladničkom kućom Alfa iz Zagreba. Rezultat toga natječaja je i e-knjiga (ovdje u pdf formatu), tj. zbornik pod istim naslovom (ur. Ivan Babić).


 Pisanje i knjižnečari 2 

literarni je natječaj za učenike osnovnih škola Zagrebačke županije i Grada Zagreba
koji se drugu godinu zaredom održava u organizaciji Knjižnice Sesvete i nakladničke kuće Alfa iz Zagreba.
Natječaj se temelji se na ponovnom osvješćivanju povezanosti čitanja i pisanja te na promicanju
temeljnih vrijednosti (prema Nacionalnom okvirnomu kurikulumu) - znanje, solidarnost, identitet i odgovornost.
Ovo je prilika za suradnju učitelja hrvatskoga jezika i knjižničara budući da ni škola ni knjižnica ne smiju ostati
ravnodušne na promjene suvremenog trenutka, obilježena (ne)upitnim preplitanjem tradicionalnoga i suvremenoga
te očitim „odmicanjem“ od knjige.

Završna svečanost natječaja Pisanje i knjižnečari 2 održat će se 08. lipnja 2013.  
u 10,00 sati u OŠ Luka Sesvete (Ulica Otona Ivekovića 16, 10360 Sesvete, tel. 01/2001 392).

Ovo ne će biti samo svečanost dodjele pohvalnica, priznanja i nagrada učenicima,
njihovim mentorima i školama, nego i više od toga: bit će to svečanost slušanja, govorenja, čitanja i pisanja.
U sklopu susreta promovirat će se i e-zbornik (na CD-u) u kojemu je zastupljeno 76 najboljih literarnih radova.
U programu uz nagrađene učenike (njih 19) književnici i članovi Stručnog povjerenstva
Ivan Babić (predsjednik), Enes Kišević, Stjepan Lice i Vesna Svaguša.
 

Pisanje i knjižnečari 3

literarni je natječaj za učenike osnovnih škola Zagrebačke županije i Grada Zagreba koji se treću godinu zaredom održava u organizaciji Knjižnice Sesvete i nakladničke kuće Alfa iz Zagreba.
Završna svečanost natječaja Pisanje i knjižnečari 3 održat će se 07. lipnja 2014.  u 10,00 sati u OŠ Luka Sesvete (Ulica Otona Ivekovića 16, 10360 Sesvete, tel. 01/2001 392).
Ovo ne će biti samo svečanost dodjele pohvalnica, priznanja i nagrada učenicima, njihovim mentorima i školama, nego i više od toga: bit će to svečanost slušanja, govorenja, čitanja i pisanja.
Na natječaj  je pristiglo 187 radova iz 33 osnovne škole s područja Županije zagrebačke i Grada Zagreba.
Sudjelovala su 133 učenika i 67 učitelja i knjižničara.
 
U sklopu susreta promovirat će se i e-zbornik (na CD-u) u kojemu su zastupljeni najbolji literarni radovi.
U programu uz nagrađene učenike sudjeluju i književnici i članovi Stručnog povjerenstva Ivan Babić (predsjednik), Enes Kišević, Stjepan Lice i Vesna Svaguša, urednica za hrvatski jezik (Alfa) Nada Babić te dramski umjetnik  Zvonko Zečević.
 
Svim sudionicima natječaja – učenicima, mentorima (učiteljima i knjižničarima) i školama - zahvaljujemo na suradnji i čestitamo onima koji su nagrađeni!

Poziv na natječaj.
Arhiva.

Natječaj za najljepše ljubavno pismo od 2014. godine održava se ususret svakog Valentinova u Knjižnici Sesvete. Natječaj organizira Čitateljski klub Čitafora pod Kulturnim četvrtkom u Sesvetama svake godine na dan Valentinova. Tijekom godina Natječaj se raspisivao u nekoliko kategorija, dok zadnjih nekoliko godina prevladava tri kategorije (osnovna škola, srednja škola te odrasli). 

Svake godine okupilo bi se stručno povjerenstvo koje bi bodovalo sva pristigla pisma. Najbolja pisma bila bi nagrađena  te čitana na dodjeli nagrada u Knjižnici Sesvete na Valentinovo.  Zbog epidemioloških uvjeta Natječaj je 2021. te 2022. održan u virtualnom obliku te nije bio natjecateljskog karaktera. 

8. Natječaj za najljepše ljubavno pismo

9. Natječaj za najljepše ljubavno pismo

11. Natječaj za najljepše ljubavno pismo
Kulturni četvrtak u Sesvetama (KčuS) jedinstveni je kulturni projekt u istočnom dijelu grada Zagreba koji se održava od listopada 2001. godine, a obuhvaća predstavljanje novih knjiga, časopisa, književne i pjesničke susrete, tribine i predavanja, putopisna predavanja te zasebne projekte kao što su:
 
 • Sesvetski pjesnički maraton – tradicionalno (najmasovnije u Hrvatskoj) pjesničko okupljanje koje se organizira u suradnji s najpoznatijim hrvatskim pjesničkim udrugama i imenima
 • Moja himna – literarni natječaj za učenike osnovnih škola grada Zagreba i Zagrebačke županije koji se organizira u suradnji s HVIDR-om Sesvete i Muzejom Prigorja. Rezultat natječaja je e-knjiga (ovdje u pdf formatu), tj. zbornik pod naslovom Moja himna  
 • Pisanje i knjižnečari literarni natječaj za učenike osnovnih škola grada Zagreba i Zagrebačke županije koji je organiziran u suradnji s nakladničkom kućom Alfa iz Zagreba. Rezultat toga natječaja je i e-knjiga (ovdje u pdf formatu), tj. zbornik pod istim naslovom (ur. Ivan Babić).
 • Najljepše ljubavno pismo – literarni natječaj koji se održava uoči Valentinova u tri kategorije (osnovna škola, srednja škola te kategorija za odrasle)
 • Stihotron (izložbe) – središnje izložbeno mjesto u Knjižnici Sesvete na kojemu se dvotjedno smjenjuju izložbe stihova, knjiga i fotografija najznačajnijih suvremenih hrvatskih pjesnika
 • Stihotron uživo – književni susret na kojemu sudjeluju pjesnici prethodno izloženi na Stihotronu - voditelj Ivan Babić
 • Životne priče – poznate osobe iz javnog života pričaju svoje životne priče  – voditelj novinar HRT-a i književnik mr. sc. Mario Raguž
 • Kulture svijeta – putopisna predavanja uz fotoprojekcije svjetskog putnika i profesora geografije mr. sc. Marijana Biruša
 • Planinarski utorak – tribina u suradnji s Hrvatskim planinarskim društvom „Lipa“ – Sesvete  
 • Čitafora – čitateljski klub mreže sesvetskih knjižnica
 
Posjetitelji KčuS-a su raznovrsni po uzrastu, društvenom statusu, vrsti zanimanja i stupnju obrazovanja.
 
Ciljevi programa:
 
 • zadovoljavanje raznovrsnih kulturnih potreba svih građana
 • prebacivanje dijela ozbiljnijih kulturnih događaja iz strogog centra na gradsku periferiju
 • snažno povezivanje s lokalnim obrazovnim i kulturnim ustanovama
 • osnaživanje prisutnosti knjižnice u kulturnom životu građana
 • poticanje i promoviranje nadarenih mladih autora
 
Program se ostvaruje uz financijsku pomoć Grada Zagreba 
 
Osnivač i voditelj tribine KčuS:
Ivan Babić, prof.
 
Arhiva 2019.
 
Arhiva 2018.
 
Arhiva 2017.
 
Arhiva 2016.
 
Arhiva 2015.
 
Arhiva 2014.
 
Arhiva 2013.
 
Arhiva 2012.
 
Arhiva 2011.
 
Arhiva 2005.-2010.
 
Arhiva 2001-2004.
 
 

Kontakt: 
tel. 01/2002-064
email: kcusesvete@gmail.com

Foto arhiva KčuS

Sesvetski pjesnički maraton jedan je od projekata Kulturnog četvrtka u Sesvetama koji je započeo 2008. godine kao Mali sesvetski pjesnički maraton i od tada se održava jednom godišnje u mjesecu travnju.
Sesvetski pjesnički maraton je najmasovnije pjesničko okupljanje u Hrvatskoj.
Prosječno sudjeluje 70-80 pjesnika različita uzrasta (od srednjoškolaca do najstarijih), različitih književnih poetika, od nepoznatih do vrlo poznatih i priznatih autora na hrvatskoj književnoj sceni.
13. i 14. Sesvetski pjesnički maraton se održao samo u virtualnom obliku i dostupan je na web stranicama. Na 13. Sesvetskom pjesničkom maratonu sudjelovala su 103 autora dok je na 14. Maratonu sudjelovalo čak 119 autora.
Organizatori i voditelji su Ivan Babić i Mihael Bily, a kao suorganizatori svake godine se pridružuju druga imena, pjesnici, udruge ili društva.
 Održani Sesvetski pjesnički maratoni - arhiva: 

1. Sesvetski pjesnički maraton - arhiva
2. Sesvetski pjesnički maraton - arhiva
3. Sesvetski pjesnički maraton - arhiva
4. Sesvetski pjesnički maraton - arhiva
5. Sesvetski pjesnički maraton - arhiva
6. Sesvetski pjesnički maraton - arhiva
7. Sesvetski pjesnički maraton - arhiva 
8. Sesvetski pjesnički maraton - arhiva
9. Sesvetski pjesnički maraton - arhiva
10. Sesvetski pjesnički maraton - arhiva
11. Sesvetski pjesnički maraton - arhiva
12. Sesvetski pjesnički maraton - arhiva
13. Sesvetski virtualni pjesnički maraton
14. Sesvetski virtualni pjesnički maraton
15. Sesvetski pjesnički maraton (e-zbornik)


 

 

Stihotron je prijestolje stiha, odnosno središnje izložbeno mjesto u Knjižnici Sesvete, tj. u Republici stiha (koja je svečano proglašena 20. travnja 2017. na 10. Sesvetskom pjesničkom maratonu),  
na kojemu  se smjenjuju stihovi najznačajnijih suvremenih hrvatskih pjesnika.
Popis dosadnjaših pjesnika/inja:
 1. Dorta Jagić
 2. Miroslav Kirin
 3. Lana Derkač
 4. Davor Šalat
 5. Ružica Cindori
 6. Borben Vladović
 7. Evelina Rudan
 8. Krešimir Bagić
 9. Neda Miranda Blažević-Krietzman
 10. Kemal Mujičić Artman
 11. Anka Žagar
 12. Delimir Rešicki
 13. Diana Burazer
 14. Miroslav Mićanović
 15. Sonja Manojlović
 16. Tomica Bajsić
 17. Suzana Matić
 18. Tomislav Domović
 19. Enerika Bijać
 20. Branko Čegec
 21. Lidija Bajuk
 22. Sven Adam Ewin
 23. Sanja Lovrenčić
 24. Ervin Jahić
 25. Darija Žilić
 26. Tonko Maroević
 27. Božica Brkan
 28. Tomislav Marijan Bilosnić
 29. Ana Brnardić
 30. Drago Štambuk
 31. Ivana Šojat
 32. Jakša Fiamengo
 33. Neva Lukić
 34. Robert Roklicer
 35. Marija Andrijašević
 36. Zvonimir Mrkonjić
 37. Milko Valent​
 38. Irena Matijašević
 39. Ivan Rogić Nehajev
 40. Dražen Katunarić
 41. Monika Herceg
 42. Petar Gudelj
 43. Nada Topić
 44. Josip Sanko Rabar
 45. Zoran Kršul
 46. Franjo Nagulov
 47. Dunja Detoni-Dujmić
 48. Nikola Đuretić
 49. Siniša Matasović
 50. Sibila Petlevski
 51. Dinko Telećan
 52. Enes Kišević
 53. Ljerka Car Matutinović
 54. Petar Opačić
 55. Frano Vlatković
 56. Stijepo Mijović Kočan
 57. Luko Paljetak
 58. Božica Jelušić
 59. Mate Sušac
 60. Gojko Polegubić
 61. Sonja Zubović
 62. Drago Čondrić
 63. Branko Maleš
 64. Stanko Krnjić
 65. Andrijana Kos-Lajtman
 66. Drago Glamuzina
 67. Goran Čolakhodžić
 68. Mateja Jurčević
 69. Slavko Jendričko
 70. Vanda Mikšić
 71. Tatjana Gromača
 72. Branislav Glumac
 73. Marija Lamot
 74. Marija Dejanović
 75. Gordana Benić
 76. Alojz Majetić
 77. Martina Vidaić
 78. Ivan Šamija
 79. Lidija Dujić
 80. Davor Ivankovac
 81. Božidar Brezinščak Bagola
 82. Maja Kušenić Gjerek
 83. Alen Brlek
 84. Ernest Fišer
 85. Nikolina Glištra
 86. Božica Zoko
 87. Marina Katinić
 88. Damir Šodan
 89. Damir Radić
 90. Sanja Pilić
 91. Ivan Herceg
 92. Sanja Baković
 93. Ante Žužul Marinović
 94. Ivica Prtenjača 
 95. Andriana Škunca
 96. Marko Pogačar
 97. Olja Savičević Ivančević 
 98. Goran Gatalica
 99. Predrag Vrabec
 100. Boris Domagoj BIletić
 101. Miloš Đurđević
 102. Milorad Stojević
 103. Vesna Biga
 104. Nada Galant
 105. Goran Rem
 106. Daniel Načinović
 107. Mile Stojić
 108. Boris Vrga
 109. Davor Mandić
 110. Katja Grcić
 111. Vojislav Mataga
 112. Danijel Dragojević
 113. Nikica Krajina
 114. Anđelka Korčulanić
 115. Zvonko Zečević
 116. Marijana Rukavina Jerkić
 117. Ivan Klarić
 118. Ninoslav Žagar
 119. Zrinko Šimunić
 120. Ljubica Šego
 121. Irena Grubišić Čabo
 122. Snežana Hižman
 123. Goran Bogunić
 124. Ana Horvat
 125. Zrinka Posavec
 126. Žarko Jovanovski
 127. Ivan Koprić
 128. Željko Buklijaš
 129. Senko Karuza
 130. Igor Grbić
 131. Zvjezdana Jembrih
 132. Josip Čekolj
 133. Luka Mavretić
 134. Ivanka Blažević Kiš
 135. Biserka Goleš Glasnović
 136. Veselko Koroman
U sklopu programa Kulturnog četvrtka u Sesvetama pokrenut je novi projekt - Svakog tjedna pjesma jedna, u kojem se čita izabrana poezija poznatih hrvatskih pjesnika i pjesnikinja uz prateću glazbu Ivana Kapeca te projekciju fotografija Karmen Stošić.

Popis epizoda: 

1) Zvonko Zečević - Željezničar
2) Tomica Bajsić - Noćni Vlak
3) Irena Matijašević - Stanovi u naseljenim mjestima
4) Ružica Cindori - Fotografiranje zvijezda
5) Stanko Krnjić - Udice ispod površine
6) Slavko Jendričko - Nebo bez frajera
7) Vlado Vladić - Šuma
8) Davor Šalat - Jesam li mahao
9) Lana Derkač - Dobri dželat
10) Miroslav Kirin - Prozori
11) Krešimir Bagić - Dosada
12) Sibila Petlevski - Plod
13) Monika Herceg - Teorem ljubavi
14) Nada Topić - Sunce
15) Tin Ujević - Cvrkutanje srca u pokrajini sanja
16) Miroslav Mićanović - Ključ
17) Tin Ujević- Stanimo ovdje
18) Ante Žužul Marinović - Očeva čaša
19) Božica Jelušić- Dobrodošlica Božiću
20) Anka Žagar - Golubova lađice, raduj se
21) Predrag Vrabec- O glavobolji liječenoj riječima
22) Olja Savičević Ivančević - Tijelo moje majke
23) Petar Gudelj - Tebe tvoja kuća voli
24) Darija Žilić - Šetnja sa psom
25) Ivan Babić - Ključ
26) Branko Čegec - Približavanje
27) Diana Burazer - U kasnu jesen doputovala bi majka
28) Gordana Benić - Igre s pijeskom
29) Maja Kušenić Gjerek - Agora
30) Vlado Gotovac - Zagonetka ocjenjivanja
31) Katerina Kalitko - Iz knjige Zavjera drveća
32) Marija Lamot - Druga strana tišine
33) Sonja Manojlović - Pećina bez slike
34) Vesna Parun - Pjevam nepoznatoj šumi
35) Sanja Baković - Mali glasovi
36) Tomislav Marijan Bilosnić- Ručak u vrtu s prijateljima
37) Ivan Klarić- Esencija
38) Ivan Klarić - U morskim špiljama